Cireșele în alimentația copiilor. Când să oferi cireșe copiilor și ce trebuie să știi despre aceste fructe delicioase? Dulci, suculente, parfumate: nu există niciun copil sau adult care să reziste cireșelor. Cine nu așteaptă primăvara pentru a mânca, din nou, niște cireșe gustoase?
Când e sezonul cireșelor? Cireșele sunt recoltate de la mijlocul lunii mai până la sfârșitul lunii iunie.
A oferi cireșe copiilor este un obicei minunat! Iată cum poți introduce cireșele în alimentația copiilor:
- o gustare la mijlocul dimineții și / sau după-amiaza;
- o gustare care trebuie savurată ocazional, îmbogățită cu o lingură de înghețată (de preferință de casă și cu conținut scăzut de zahăr);
- un mic dejun bun, combinând cireșe cu un iaurt și aproximativ 30-35 g de nuci (nuci, migdale, alune …).
Pe lângă faptul că sunt delicioase în starea lor naturală, cireșele pot fi adăugate la salate de fructe sau folosite pentru a pregăti gemuri, creme, sorbeturi, siropuri și sucuri.
Cu toate acestea, este întotdeauna bine să-i oferim copilului cantitatea potrivită. O porție zilnică poate fi de aproximativ 200 de grame de cireșe, care oferă puțin sub 100 de calorii, aproximativ 2 grame de proteine, 25 g de zahăr și 3 grame de fibre.
Atenție la posibilele pericole!
Forma sferică atât a fructului, cât și a sâmburelui, dimensiunea mică și textura alunecoasă a fructului reprezintă o cauză potențială a obstrucției căilor respiratorii pentru copiii mai mici. Acest lucru poate fi ușor remediat prin îndepărtarea sâmburilor și tăierea cireșelor în bucățele mai mici până când copilul a dobândit abilitățile de a manipula întregul fruct în siguranță.
Cireșele sunt, de asemenea, potențial alergenice. Prin urmare, înainte de a le include în dieta celor mici, cel mai bine este să consulți medicul pediatru. Unii medici recomandă includerea cireșelor în alimentația copiilor de la 11-12 luni, alții de la doi ani.
De obicei, pentru a încerca un aliment nou, este recomandat să-i dai copilului doar o parte mică din el. Apoi, dacă nu sunt reacții alergice, vei putea continua introducând treptat cantități mai mari.
Proprietățile cireșelor
Cireșele sunt deosebit de bogate în apă și zaharuri, cu o cantitate bună de fibre (1,3 g / 100g), multe vitamine (în special vitaminele C, K și grupa B) și săruri minerale precum potasiul, cuprul și manganul. Datorită acestor caracteristici, ele sunt foarte hidratante și au un indice bun de sațietate. 100 de grame de cireșe oferă 38 Kcal. De asemenea, cireșele sunt bogate în vitaminele C și A, săruri minerale și flavonoide, substanțe importante pentru combaterea radicalilor liberi.
În plus, cireșele au un rol important în menținerea unui sistem imunitar eficient, pentru o piele sănătoasă, în timp ce, contracția musculară este eficientă și activitatea intestinală este reglată.
Consumul de cireșe ne poate ajuta, de asemenea, să dormim mai bine și mai mult. S-a dovedit, de fapt, că un consum de cireșe timp de 7-10 zile continue este capabil să crească nivelul de melatonină.
Depozitare
Cireșele pot fi păstrate în frigider timp de trei zile, într-o pungă neînchisă.
Le poți, de asemenea, congela, după ce le speli și le acoperi cu puțin zahăr, iar apoi pot fi dezghețate și gătite.
Pentru a păstra cireșele proaspete mai mult timp, poți folosi un truc simplu cu bicarbonat de sodiu. Iată cum să procedezi:
- Spală cireșele cu atenție sub un jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile.
- Într-un castron, amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu patru căni de apă rece.
- Verifică dacă s-a dizolvat complet bicarbonatul în apă.
- Pune cireșele spălate în amestecul de apă cu bicarbonat și lasă-le timp de 10 minute.
- După ce au trecut cele 10 minute, scoate cireșele din amestec și spală-le foarte bine în apă curată.
- Usucă-le folosind prosoape de hârtie pentru a elimina umezeala.
- Păstrează cireșele într-un bol închis ermetic în frigider. Astfel, vor rămâne proaspete pentru mai multe zile.