Copiii și treburile casnice. Mamele mereu grăbite și ocupate au aliați valabili: copiii. Încredințarea unor sarcini mici copiilor, îi face pe aceștia mai responsabili și mai încrezători în sine.
În fiecare zi, mamele duc o luptă împotriva timpului: multe angajamente, ritmuri stresante, „dorința de a face totul” (copii, casă, muncă). Condamnarea mamelor la multitasking va duce la supraîncărcarea cu angajamente, iar lipsa timpului suficient le va crea o stare de nemulțumire, pentru că acestea nu vor putea fi întotdeauna la înălțimea situației. Astfel că zilele sunt o continuă alergătură fără suflare, iar seara, mamele sunt epuizate.
Deci, cum a-i putea să-ți ușurezi aceste zile obositoare? De ce să nu te lași ajutată de soț, de bunici, și chiar de copiii tăi? În plus, nu trebuie să-i obișnuiești pe copii că vor primi mereu o răsplată dacă te ajută la treburile casnice. Cadourile nu ar trebui să fie o recompensă, iar faptul de a ajuta la treburile casnice nu ar trebui să fie o „pedeapsă” pentru copil, pentru a obține ce-și dorește. De fapt, implicarea copiilor în treburile casnice nu este doar o oportunitate de a se juca, ci dezvoltă și un sentiment de responsabilitate pentru cei mici. Acest lucru îi face în timp să fie mai independenți. În plus, îi face să se simtă importanți pentru că sunt „ajutoarele noastre”. Astfel, stima lor de sine crește.
Copiii și treburile casnice. Cum pot ajuta copiii în casă? Iată 6 idei:
1. Stabilirea și curățarea mesei
Dacă ai doar un copil, acesta poate fi responsabil cu pregătirea mesei și strângerea ei: fața de masă, tacâmuri etc. Dacă ai mai mulți, treburile pot fi împărțite: unul pune masa, altul o strânge. Sau o săptămână unul se ocupă de pus și strâns masa, iar altul face altceva sau e liber. Și viceversa.
2. Spălarea vaselor
Copiii pot ajuta la spălarea vaselor sau încărcarea/descărcarea mașinii de spălat vase, uscarea și aranjarea vaselor, farfuriilor și tacâmurilor. Evident, sarcinile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, pentru a nu se întâmpla unele accidente.
3. Pregătirea rufelor pentru spălat
Înainte de a porni mașina de spălat, copilul poate avea drept sarcină separarea rufelor albe de cele colorate și golirea buzunarelor hainelor de monede și batiste. În plus, acesta poate fi un joc distractiv de jucat. Atenție, dacă copilul este prea mic, nu-l lăsa în preajma detergenților și a produselor de curățat. De asemenea, tot o sarcină potrivită pentru copii (mai mari de această dată) poate fi întinderea rufelor pe uscător (în interior sau curte, nu suspendat, la etaj) sau împachetarea șosetelor după ce s-au uscat.
4. Pregătirea paturilor
Dimineața și seara, copiii trebuie să-și facă paturile, să scuture păturile și să-și aranjeze pijamalele. De asemenea, să-și aerisească camerele.
5. Îngrijirea animalului de companie
Momentele de joacă ale unui copil trebuie împărțite acasă cu animalul de companie. Totodată, trebuie să fie responsabil și de pregătirea meselor: să dozeze cantitatea potrivită de mâncare pentru animalul de companie, să-i schimbe apa din castron și să aibă grijă de igiena acestuia: să-l perieze ușor (în cazul unui cățel), să schimbe așternutul pentru pisici, să ajute la curățarea rezervorului pentru pești etc.).
6. Udarea plantelor de pe terasă sau din grădină
Pentru a ajuta copilul să recunoască plantele și florile, poți scrie numele acestora pe etichetele de grădină cu un marker permanent. Astfel, poate deveni o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii să le recunoască și astfel, de a-și îmbunătăți și cunoștințele.
Deci, cum organizezi treburile casnice cu copiii? Este simplu: ai nevoie de un calendar de perete, unde să scrii sarcinile care le revin copiilor. Spor la treabă!