Cum creștem imunitatea copiilor pentru a-i feri de viroze? De ce este mai slab sistemul imunitar al copiilor? În primele luni și în primii ani de viață copiii se îmbolnăvesc frecvent: febră, gripă răceală, dureri în gât, tuse, infecții respiratorii, boli gastrointestinale, care deseori tulbură buna dispoziție celor mici, dar și a părinților.
Din studiile efectuate de-a lungul timpului, se pare că sistemul imunitar are un fel de „memorie”. Cu atât mai mult va fi testat (adică să sufere de unele infecții), cu atât va deveni puternic și capabil să protejeze organismul. Experții numesc această caracteristică a sistemului „memorie imună”. Va dura timp pentru ca sistemul imunitar să se întărească și pentru ca un copil să fie imun la o infecție bacteriană. Totuși, există remedii care să-l ajute.
Sfaturi practice pentru întărirea sistemului imunitar
- Pentru a avea un sistem imunitar sănătos, copilul are nevoie de somn suficient. Lipsa somnului în copilărie afectează performanța și slăbește sistemul imunitar al acestuia. Starea de bine a copiilor depinde și de nevoia de a dormi cel puțin 10 ore consecutive pe noapte. Un copil stresat este slab și se va îmbolnăvi mai ușor, pentru că va avea mai puțini anticorpi.
- Unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru întărirea sistemului imunitar este alăptarea. Copiii alăptați sunt mai puternici și mai sănătoși, conform statisticilor.
- Un alt ajutor fundamental constă în vaccinări. Datorită vaccinurilor, cei mici vor evita o mulțime de boli virale, care de multe ori se dovedesc a fi cu adevărat intruzive și periculoase, cum ar fi rujeola.
Cum creștem imunitatea copiilor? Iată cinci bune practici pentru a stimula sistemul imunitar al copiilor:
1. Somn ușor
Între 3 și 5 ani, copiii ar trebui să doarmă cel puțin 10 până la 12 ore, după care, orele dedicate somnului trebuie să scadă pe măsură ce aceștia cresc. Un somn suficient în cazul copiilor este esențial, deoarece nu numai că este capabil să consolideze sistemul imunitar dar, de asemenea, promovează dezvoltarea creierului, întărește memoria și ajută la reținerea a tot ceea ce copilul a învățat în timpul zilei și stimulează secreția hormonului de creștere. Mai mult, un somn bun permite organismului să „încetinească” ritmul și să se curețe de toxinele acumulate în timpul trezirii.
2. Dietă variată și echilibrată
De asemenea, copiii trebuie să urmeze o dietă variată și echilibrată. Adică bogată în fructe și legume, pentru a asigura o bună aprovizionare a organismului cu vitamine și minerale. În special, vitamina C este esențială pentru prevenirea infecțiilor, la fel și vitamina D (pe care organismul o asimilează cel mai bine dacă petrecem suficient timp expuși la soare).
3. Spălatul pe mâini
Spălarea mâinilor este prima formă de prevenire împotriva infecțiilor cauzate de germeni și bacterii. Copiii trebuie să cunoască câteva reguli simple pentru spălare eficientă și de igienă.
Important: copiii nu au nevoie de geluri igienizante sau de soluții de spălare antibacteriene. Săpunurile obișnuite sunt suficiente pentru a reduce șansele de îmbolnăvire cu 60%.
4. Timp petrecut în aer liber (și asimilarea de vitamina D)
A petrece câteva ore în aer liber pentru un copil este, fără doar și poate, un mod eficient de a rămâne sănătos. Nu numai pentru că îi permite să se miște și să se joace conform cu nevoile vârstei lui, ci și pentru că îi permite să se aprovizioneze cu vitamina D, care este esențială pentru funcția sa în reglarea răspunsului la agenții infecțioși. Petreceți ore în aer liber împreună cu copiii, chiar și în sezonul rece, când temperatura este încă blândă în zilele însorite. Razele soarelui ajută la sinteza vitaminei D, un aliat al sistemului imunitar.
5. Cum creștem imunitatea copiilor? Nutriție și suplimente pentru întărirea sistemului imunitar
Ceea ce poate face cu adevărat diferența în consolidarea sistemului imunitar este o dietă echilibrată în timpul creșterii, bogată în fructe și legume. Este cu adevărat unul dintre cele mai eficiente remedii naturale. O dietă variată care permite asimilarea unei cantități potrivite de proteine, vitamine, săruri minerale și toate componentele necesare unei creșteri sănătoase și care vizează creșterea capacității sistemului imunitar include, de asemenea, carne, pește, leguminoase, carbohidrați și chiar unele dulciuri. A avea bune obiceiuri alimentare este modalitatea corectă de a consolida sistemul imunitar.
În ceea ce privește fructele, citricele, kiwi și roșiile sunt excelenți antioxidanți, deoarece sunt bogate în vitamina C. Alte alimente care ar trebui integrate în dieta copiilor sunt cartofii, morcovii, broccoli, varza de Bruxelles și conopida, toate rezervele de betacaroten necesare pentru protejarea organismului. Betacarotenul ajută la producerea de celule albe din sânge, celulele responsabile de combaterea infecțiilor.
O dietă echilibrată trebuie să fie întotdeauna asociată cu cantitatea potrivită de apă. Copilul tău bea suficientă apă? Un corp deshidratat este mai vulnerabil la germeni.
De asemenea, poți ajuta copilul cu suplimente, după ce ai solicitat părerea medicului curant sau a medicului pediatru.