Cum gătești dovleacul pentru copilul tău? Să descoperim împreună câteva metode de a găti dovleacul și câteva rețete. Aceasta, deoarece există mai multe moduri în care poate fi gătit un dovleac, înainte de a-l servi copilului.
Iată, așadar, câteva moduri în care poți fierbe și găti dovleacul:
1. Metoda de gătit
După curățarea dovleacului, unge jumătățile de dovleac cu ulei de măsline și așază-le cu partea cu coajă în jos, pe foaia de copt. Coace dovleacul timp de aproximativ 45 de minute la 200° C sau până când se înmoaie. După acest timp, scoate dovleacul din cuptor și scobește pulpa coaptă și pune-o într-un castron. O idee bună este să adaugi niște unt.
2. Metoda de fierbere
Pune puțină apă la fiert. Așază bucățile tocate de dovleac în tigaie și gătește-le până se înmoaie. Scurge apa și lăsă dovleacul să se răcească câteva minute. Dacă îl folosești imediat, îl poți lăsa deoparte, pe o farfurie, sau îl poți pune în congelator.
De asemenea, poți transforma dovleacul brut într-un piure – fie simplu, fie combinat cu niște cereale sau iaurt.
Cum gătești dovleacul pentru copilul tău? Rețete simple cu dovleac, ușor de făcut și potrivite pentru copii:
1. Piure de dovleac pentru copii
Fierbi dovleacul în apă până când se înmoaie. Scoți apoi bucățile de dovleac din apă și le pasezi pentru a forma un piure. De asemenea, poți adăuga apă sau lapte pentru a obține consistența dorită a piureului.
2. Piure de mere și dovleac
Ai nevoie de un dovleac dulce și de trei mere decojite, cărora le-ai îndepărtat în prealabil căsuța cu semințe. Tai dovleacul și merele în cuburi și le fierbi în apă până când se înmoaie. După răcire, zdrobești amestecul pentru a face un piure și adaugi puțină scorțișoară pentru a-i da piureului o aromă.
3. Supă de dovleac
Pentru a pregăti supa de dovleac, iată pașii pe care să-i urmezi:
Adaugi 2 linguri de unt într-o tigaie și îl lași să se topească. Apoi adaugi un sfert de cană de ceapă tocată și o sotezi. Mai departe, adaugi trei căni de cubulețe de dovleac, roșii cubulețe și sotezi totul câteva minute. Adaugi peste toate ingredientele trei căni de apă, împreună cu puțină sare și piper pentru gust.
Gătești până când dovleacul devine fraged, după care lași amestecul să se răcească timp de aproximativ 15 minute. Amesteci această combinație într-un blender și adaugi lichidul în tigaie.
Aduci din nou supa în punctul de fierbere, după ce adaugi un sfert de cană de smântână solidă. Garnisești supa cu ceapă verde și hrănești copilul.
4. Piure de dovleac și pere
Pentru această rețetă, ai nevoie doar de o pară decojită și de dovleac. Suplimentar poți pune și un morcov. Pasezi para și o amesteci cu piure de dovleac, pregătit după metoda de mai sus.
5. Dovleac, banane și piersici
Gătește la aburi o pară și o piersică (poate fi și din compot) împreună, până când se înmoaie și apoi le amesteci împreună. După aceea, adaugi acestui amestec omogen piureul de dovleac conservat sau proaspăt preparat și mixezi până obții un piure fin.
6. Roți de dovleac și spanac
Pentru această rețetă, ai nevoie de o ceașcă de dovleac roșu ras fin, o ceașcă de spanac curățat și tocat temeinic, o ceașcă de făină, de preferință de grâu întreg, o jumătate de linguriță de pulbere de curcuma, ulei și unt, sare după gust.
Încălzești puțin ulei într-o tigaie și sotezi spanacul timp de câteva minute, apoi îl dai deoparte. Îl lași să se răcească. Între timp, amesteci făina, dovleacul și pulberea de curcuma și frămânți un aluat moale.
Modelezi câteva bile și apoi le aplatizezi pentru a forma rotițe de aluat.
Gătești rotițele cu dovleac într-o tigaie cu unt și le servești apoi împreună cu spanacul.