Stresul la copii. Cum il ajuti pe cel mic sa se calmeze?

Stresul la copii. Cum il ajuti pe cel mic sa se calmeze?

Stresul la copii. Cum il ajuti pe cel mic sa se calmeze? Iata cateva trucuri care vor combate stresul la copii. E bine sa stii ca adultii nu sunt singurele persoane care au de-a face cu diverse perioade tensionate. Cu zile zile grele si momente intense.

Copiii trec prin situatie similare in ceea ce priveste nivelul de stres. Asta chiar daca vorbim de scoala, discutiile pe care le aud in cadrul familiei sau certurile cu colegii. Aceste perioade stresante nu trebuie ignorate de catre parinti. Mai mult decat atat, acestia ar trebui sa fie constant prezenti in viata copiilor si gata sa le redea increderea in sine si starea de bine. Huffingtonpost.com a intocmit o lista cu activitati care ii ajuta pe cei mici sa se calmeze:

 1. Plimbarile in natura.

Daca nu ai timp sa petreci un weekend in natura alaturi de cel mic, ar fi bine sa stii ca 15 minute de plimbare sunt suficiente pentru a combate stresul.

 1. Arta si secretele lutului.

O modalitate care ii va ajuta cu siguranta sa scape de stres sunt modelele de ceramica. O excursie la Horezu, unde poate invata cum sa realizeze figurine din lute poate fi modalitatea ideala de relaxare pentru weekend. Mai mult decat atat, daca celui mic i-a placut, il poti inscrie la un curs cand ajungeti inapoi acasa.

 1. Stresul la copii si scrisul

Scrisul este o alta modalitate prin care poti combate stresul la copii. Spre exemplu, il poti invata pe cel mic cum sa intocmeasca liste cu sentimente negative sau cum sa scrie scurte povestioare, potrivite pentru varsta lui. Mai mult decat atat, astfel ii vei stimula si creativitatea si va invata si cum sa isi exprime sentimentele intr-un mod benefic pentru dezvoltarea lui.

 1. Denumirea emotiilor

Un mod interesant pe care l-am gasit pe aceasta lista este urmatorul: sa isi denumeasca emotiile. Cum adica? Ajuta-l si invata-l pe cel mic sa isi denumeasca emotiile. Spre exemplu, in cazul sentimentelor de teama ii poti sugera numele de „Dragut”, iar cand vezi ca incepe sa planga, il poti intreba „Te deranjeaza iar domnul dragut?”.

 1. Un balansoar

Leganatul ii ajuta pe cei mici sa elimine presiunea de la genunchi si incheieturi. Tocmai de aceea, daca vezi ca copilul tau este nervos, poti opta pentru o sesiune de „dat in leagan” in parc.

 1. Mototolitul hartiei

Poate ca iti vine greu sa crezi, dar cei mai constienti de acest truc sunt chiar bebelusii. Nu doar faptul ca hartia se pliaza in mainile lor, ci si zgomotul pe care il face in timpul mototolirii ii ajuta pe cei mici sa se calmeze.

 1. Foliile cu bule

Deja le stii: sunt acele folii cu bule pe care le folosesc oamenii la impachetat. De cele mai multe ori le gasesti in colete sau in cutiile pentru electrocasnice. Poti pastra cateva dintre ele si il poti indemna pe cel mic sa sparga bule atunci cand se simte nervos.

 1. Masajul la picioare

La fel ca si in cazul masajului cu mingea de tenis, si de aceasta data te va salva tot o jucarie. Mingea de golf sau de ping-pong ii va oferi copilului o stare de bine daca este plimbata pe talpa. Aceasta nu va imbunatati doar circulatia, dar va atinge si acele puncte din talpa care ajuta la eliminearea stresului.

 1. Muzica

Muzica are un efect scontat asupra starii de spirit, somnului, stresului si anxietatii. Foloseste o varietate de stiluri si melodii care sa se auda pe fundal in casa sau in masina voastra.

 1. Planifica o activitate distractiva

Cand se confrunta cu starile de anxietate copiii au nevoie de putin ajutor, pentru a se focusa pe ceea ce este in fata lor, pe viitoar si lucruri care-i asteapta. Planificati o activitate distractiva, de familie, si lasa-ti copilul sa aiba ceva de facut in timpul acesteia. Orice sarcina va primi si va avea legatura cu viitorul ii va ajuta si se va concentra asupra acesteia. Spre exemplu, pregatiti o seara in care sa completati un puzzle, roaga-l pe cel mic sa aduca puzzelul si sa intoarca piesele pana cand veti termina voi treaba in bucatarie.

 1. Pauza de colorat

Restaurantele le ofera copiilor carti de colorat atunci cand ii iei cu tine la cina, si nu fac asta din motive rele. Coloratul este o activitate care le capteaza foarte bine atentia celor mici si ii scapa intr-un mod creativ de anxietate. Daca observi ca cel mic nu se simte tocmai bine, ati putea face o excursie la librarie, de unde sa achizitionati cateva culori si carti pe care sa le umple cu desenele imaginatiei lui.

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol adaptat din: huffingtonpost.com

 

 

 

 

 

My title page contents