Cum îți iei energia din alimente? – Corpul nostru funcționează pe baza hranei. De aceea, cel mai bun mod de a obține energie din alimente este să ne asigurăm că mâncăm cea mai sănătoasă mâncare posibilă. Totodată, să avem grijă și la momentul când mâncăm.
Mâncarea ne ajută corpul și mintea să funcționeze în cel mai bun mod posibil. O dietă săracă în energie poate provoca pierderea în greutate, oboseală severă, performanțe fizice și mentale reduse și, în unele cazuri, chiar depresie.
Pentru a evita să rămâi fără energie la mijlocul zilei, te poți baza pe anumite alimente. Să vedem care:
Cum îți iei energia din alimente? Care sunt cele mai bune?
Alimente neprocesate
Un exemplu este celebrul hamburger cu cartofi prăjiți, o mâncare „confortabilă” prin excelență, dar este într-adevăr lipsită de valori nutriționale. Trebuie să știi că alimentele procesate sunt bogate în conservanți, aditivi, sodiu, grăsimi trans și ingrediente artificiale, care afectează metabolismul și corpul. Așadar, evită-le cât poți de mult.
Apă
Apa este esențială pentru buna funcționare a corpului. Cu toate că nu furnizează energie sub formă de calorii, aceasta ajută la facilitarea proceselor energetice ale organismului. Încearcă să bei întotdeauna cel puțin 2 litri de apă pe zi și să înlocuiești alte băuturi cu un pahar generos de apă proaspătă. Corpul tău îți va mulțumi.
Fructe și legume de sezon
Cu cât alimentele sunt mai proaspete, cu atât vor conține mai mulți nutrienți. Spre deosebire de alimentele procesate, alimentele proaspete conțin mult mai mulți nutrienți. Consumul de fructe și legume de sezon înseamnă consumul de produse sănătoase care se coc natural.
Cereale integrale
Este vorba despre acele glucide rafinate, cum ar fi zahărul și făina albă, care adaugă foarte puțină valoare nutritivă. Alegerea alimentelor întregi te ajută să obții toate beneficiile cojii de grâu, care adaugă și fibre suplimentare dietei.
Băuturi fără cofeină
Cofeina este bună, dacă este consumată cu moderație. Cu toate că oferă o explozie de energie pe termen scurt, de fapt nu energizează corpul. Organismul tău are nevoie de mese și gustări sănătoase. Altfel te vei simți întotdeauna obosit, chiar dacă bei băuturi cu cofeină. Iar dacă într-adevăr nu-ți revii la forma bună, optează pentru cafea neagră sau ceai neîndulcit.
Nuci și semințe
Fructele uscate sau nucile și semințele sunt printre cele mai bune alimente care îți oferă energie anti oboseală și lupta și împotriva senzației de foame. Consumul de nuci și fructe uscate în timpul gustării poate oferi substanțe nutritive benefice și te poate ajuta să nu fii nu prea flămând la mesele principale.
Vitamine și semințe
Dacă urmezi o dietă variată, mănâncă fructe și legume și nu te priva de macronutrienți. În general, ar trebui să te bazezi pe o alimentație sănătoasă și corectă, și să nu iei suplimente. Dacă totuși nu e posibil să urmezi acest sfat, e recomandat să iei în plus vitamine. Consultă medicul nutriționist sau medicul de familie, pentru a afla dacă este cazul să iei suplimente pentru a-ți îmbunătăți energia.
Banane – printre cele mai bune alimente care dau energie
Bananele dau aceeași energie pe care o oferă o băutură energizantă, dar sunt mult mai sănătoase! Acestea conțin potasiu, fibre, vitamine și cantitatea perfectă de carbohidrați, pentru a-ți oferi multă energie. În plus, sunt mult mai ieftine decât suplimentele și băuturile energizante, așa că nu le rata niciodată.
Ovăz
Ovăzul conține o mulțime de fibre și proteine pure. Este foarte util pentru acele persoanele care au nevoie să-și mențină un nivel bun al glicemiei și al zahărului din sânge. Este o cereală foarte versatilă și o poți folosi la pregătirea micului dejun, pentru a prepara terciuri excelente, dar și pentru a pregăti supe sănătoase și complete.
Semințe de chia
Semințele de chia pot reprezenta o sursă de energie optimă, susținute datorită conținutului lor de carbohidrați, grăsimi bune și fibre. De exemplu, presară o lingură de semințe de chia în iaurtul pe care îl consumi pe la jumătatea dimineții sau în smoothie-ul de după-amiază și vei avea suficientă energie pentru a menține oboseala la distanță.