Cum previi arsurile solare prin metode naturale? Dacă te-ai confruntat cel puțin o dată cu o arsură solară, știi cât de neplăcută este. dar ce poți face în astfel de situații? Remediile împotriva arsurilor solare sunt diferite: poți încerca creme calmante, remedii naturale, în general, soluții rapide și eficiente pentru a depăși cu ușurință problema.
Arsurile solare sunt ușoare iritații și pigmentare a pielii cauzate de expunerea prelungită la soare. Acestea apar, în principal, pe față și pe cele mai expuse părți ale corpului, cum ar fi umerii, spatele și picioarele. Adesea, arsurile solare sunt cauzate de expunerea imprudentă, prelungită sau neprotejată. De asemenea, o altă cauză a arsurilor solare este expunerea prelungită în cele mai fierbinți ore, de la 12 la 16.
Dar care sunt cele mai eficiente și mai rapide remedii, pentru a calma arsurile solare? Există o serie de remedii naturale, adesea rapide, care pot fi adoptate.
Cum poți evita arsurile solare?
- Alege o protecție solară cu un factor de protecție ridicat, în special pentru primele expuneri;
- Evită să te expui la soare în cele mai fierbinți ore, în special între 12 și 16;
- Aplică crema cu cel puțin 15 minute înainte, asigurându-te că o aplici pe tot corpul;
- Reaplică crema după fiecare baie sau la fiecare două ore;
- Folosește pălării și ochelari de soare.
Cum previi arsurile solare prin metode naturale? Iată câteva remedii naturale:
1. Cremă sau gel de Aloe Vera: excelentă și pentru arsurile solare din zona feței
Primul remediu pentru arsurile solare, cel mai faimos, este cu siguranță gelul de Aloe Vera. De altfel, Aloe Vera are capacitatea de a pătrunde în straturile mai adânci ale țesuturilor corpului și are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și nutritive.
Aloe Vera este cel mai bun aliat împotriva iritației: este un dezinfectant perfect și hidratant și, mai ales, natural. Pentru a trata o arsură solară chiar și pe față, poți încerca un gel de aloe sau poți prepara o cremă chiar la tine acasă. Doar amesteci niște gel de Aloe Vera (luat chiar din planta ta) cu ulei vegetal, apoi păstrezi amestecul în frigider. După o baie liniștitoare cu apă caldă, masezi ușor pielea umedă cu câteva picături de cremă de Aloe Vera și vei vedea imediat rezultatul!
2. Comprese reci de mușețel și gălbenele
Amestecul de gălbenele și mușețel este foarte eficient și poți pregăti decocturi cu care să faci o compresă specifică pentru pielea arsă de soare. Gălbenelele sunt folosite ca un remediu natural pentru arsuri, și pentru îngrijirea generală a pielii, în timp ce mușețelul este calmant si dezinfectant natural. Poți pregăti un decoct cu mușețel și ulei de galbenele astfel: fierbi în puțină apă mușețelul, apoi îl infuzezi. Apoi strecori și adaugi câteva picături de ulei de galbenele. Înmoi un tifon în amestecul cald și îl treci ușor pe piele de mai multe ori. Lași să se absoarbă.
3. Uleiuri esențiale de mentă și eucalipt
Uleiurile esențiale de mentă și eucalipt sunt preparate cu proprietăți calmante și răcoritoare. În caz de arsuri solare mai ușoare, poți adăuga picături de ulei de eucalipt într-o baie caldă, pentru a oferi o ușurare pielii arse sau poți amesteca cele două uleiuri esențiale pentru a-ți masa ușor pielea umedă, după o baie hidratantă.
4. Cartof direct pe piele
Acesta este un remediu pentru arsurile solare încă de pe vremea bunicilor. Este practic gratuit, pentru că tot ce ai nevoie este un cartof. Curăță cartoful și taie-l în felii nu prea subțiri, apoi aplică feliile în cele mai arse părți, păstrându-le pe partea afectată timp de aproximativ 20 – 30 de minute. Cartoful are o putere decongestionantă și antiinflamatoare, astfel că te va elibera de mâncărimea tipică care însoțește arsurile solare.
5. Comprese de lapte, apă și gheață
Un alt remediu natural, pe care îl poți încerca acasă fără a cheltui prea mulți bani, este o compresă pregătită din lapte, apă și gheață. Apa și gheața îți vor oferi o ameliorare revigorantă (la fel cum fac castraveții sau uleiurile esențiale de eucalipt în alte remedii), în timp ce laptele, împreună cu acțiunea apei, vor hidrata pielea uscată și vor preveni mâncărimea și descuamarea ulterioară a pielii. Se toarnă două părți de lapte și o parte de apă într-un vas cu gheață. Înmoi un tifon cu care faci comprese și le aplici pe zonele afectate.
6. Comprese de iaurt și castraveți pentru corp și față
Poți pregăti o cremă din iaurt alb și castravete, pe care să o lași să se odihnească pe piele o anumită perioadă de timp, inclusiv pe față. Amestecă bine câțiva castraveți cu niște iaurt simplu pe care l-ai ținut la frigider, apoi aplică acest amestec, cu generozitate, pe părțile afectate. Castravetele are proprietăți răcoritoare și purificatoare. De altfel, acesta este utilizat pe scară largă în cosmetică. În timp ce iaurtul alb este foarte hidratant și bogat în proprietăți cosmetice chiar.
7. Băi calde cu bicarbonat de sodiu și fulgi de ovăz
Dacă nu dorești să faci comprese directe pe piele, poți încerca să faci băi liniștitoare, cu apă caldă. Printre numeroasele opțiuni, poți alege o baie în care ai pus bicarbonat de sodiu și fulgi de ovăz. Bicarbonatul are proprietăți dezinfectante, care te vor ajuta să previi agravarea arsurilor solare, în timp ce fulgii de ovăz au proprietăți emoliente, care hidratează și hrănesc pielea evitând uscăciunea și descuamarea.
8. Băi calde cu oțet de mere
Poți pregăti, de asemenea, o baie cu apă călduță, în care ai pus oțet de mere, pentru a încerca să dezinfectezi pielea arsă de soare. Oțetul de mere stimulează producția de melanină, pigmentarea care acoperă și protejează pielea expusă la soare. Acest remediu natural are o funcție de ameliorare și dezinfectare, pentru a elimina riscurile unei agravări a arsurilor solare.
9. Ulei de susan
Alternativ, poți aplica pe piele ulei de susan care are proprietăți emoliente, hrănitoare, calmante și este un antiinflamator natural.
10. Unt de shea
Un alt remediu de care nu trebuie să uiți este untul de shea. Un unt hidratant care poate fi folosit după expunerea la soare. Este eficient împotriva arsurilor solare, eritemului și dermatitei.