Cum să nu mă îngraș de sărbători? Iată o întrebare bună...

Ne mai despart doar câteva zile de Crăciun și de Revelion. Cumpărăturile sunt în toi, după care urmează maratoanele de pregătit bunătăți. Pe care le vom și consuma. Cum să nu mă îngraș de sărbători? Iată o întrebare bună…

 

Toți vrem să ne distrăm pe cinste, dar nimeni nu vrea să se aleagă cu câteva kilograme în plus. Practic va fi aproape imposibil. Din nefericire. Dar măcar să limităm numărul acelor kilograme. Și eu mă întreb cum să nu mă îngraș de sărbători. Așa că m-am documentat cu simț de răspundere pentru a scrie articolul de față.

Cum să nu mă îngraș de sărbători

Persoanele cele mai protejate de riscul îngrășării sunt cele care au ținut post. Paradoxal, nu? Ai zice că după atâtea săptămâni de post vor ”scăpa” în mâncare fără nicio șansă de a putea fi opriți. Ei bine, din experiența personală vă spun că nu este așa. Imediat ce se dă dezlegare la bunătăți, aproape că nu pot mânca. Și mă satur cu te-miri-ce. Unde mai pui că oricum stau cu frica de a nu îi da stomacului, ficatului și bilei apă la moară să se revolte. Revenirea la alimentația… de dulce o făceam treptat, și până ajungeam să mănânc precum un om normal, se terminau sărbătorile. Numai bine! Problema este că nu am mai ținut post, deci voi fi obligată de data aceasta să am grijă ce și cât mănânc, tocmai pentru a nu-i face concurență sacrificatului Ghiță. Iată ce avem de făcut pentru a nu da cântarul peste cap.

Zilnic un mic dejun sănătos

Verificat, persoanele care servesc micul dejun mănâncă mai puțin pe parcursul zilei decât cele care îl sar. Cu precizarea că nu se pun la socoteală cârnații, toba și lebărul. Lapte cu cereale sau iaurt cu semințe ori cu fructe, un ou fiert și o bucățică de șuncă slabă, cam din zona asta ar trebui să vină variantele.

Mănâncă înainte de a pleca de acasă

Pare un nonsens sfatul de a mânca acasă înainte să pleci la masă, ca și invitată. Ba este foarte logic. Acasă vei mânca atât cât îți este necesar pentru a te sătura. În vizită, când veți fi mai mulți comeseni, va exista tentația de a mânca ”în spirit de turmă”. Adică mănânci și tu pentru că mănâncă toată lumea. Sau pentru că îți fac ceilalți poftă. Sau pentru că insistă gazda. Sătulă fiind, vei mânca mai puțin. Cât despre insistența gazdei, măcar nu vei minți când îi vei spune că nu mai poți mânca.

Învață să spui ”Nu”

Mai ales la mesele în familie, rudele au obiceiul de a insista să mănânci. ”Măcar gustă, să vezi cât este de bun!” ”Cuuum? Nu vrei tu niște ruladă? Hai, măcar o bucățică!” ”Îți mai pun o felie de tort? Știu că îți place!” Ei bine, fii fermă pe poziții. Nu trebuie să mănânci pentru a le face lor plăcere, că nu vor ține ei regim pentru tine după sărbători.

Dormi ca și când mâine dimineață mergi la muncă

O avea ziua 24 de ore, dar nu-i cazul să o ții într-o distracție timp de 20 de ore din ea. Lipsa somnului mărește producția de cortizol a organismului. Iar cortizolul fiind hormonul stresului, urmarea este un apetit crescut. Dormi cele opt ore pe noapte și talia ta va fi ferită de pericole.

Nu te lăcomi!

Ești invitată la o petrecere de Crăciun sau Revelion la care masa este stil bufet suedez. Pune-ți pe farfurie doar atât cât crezi că poți mânca. Dacă o vei umple cu vârf te vei simți cumva obligată să mănânci tot, deși te-ai săturat după primele 5-6 înghițituri. Felicitări dacă reușești să alegi variantele sănătoase, mai puțin pline de grăsimi!

Uită de băuturi, amintește-ți de apă

Vinul fiert miroase ademenitor, cocktailurile arată spectaculos. Nici una dintre aceste băuturi nu te va îngrășa dacă doar vei ține cana/paharul în mână pentru a ciocni. Bine, să zicem, poți lua una-două guri. Completează cu apă, draga mea. Nelimitat.

Mișcare, plimbare

O plimbare, o bătaie cu bulgări de zăpadă, o lecție de patinaj sau pur și simplu mers pe jos ori dans la petreceri, oricare dintre ele îți va fi de folos. Zilnic, am uitat să precizez.

My title page contents