Cum tratezi tusea la copii? Tusea la copii este o afecțiune destul de frecventă, astfel încât, după o examinare atentă, de foarte multe ori, medicul pediatru nu consideră necesar să-ți recomande vreun remediu pentru combaterea acesteia. De altfel, să reținem că tusea nu este de fapt nimic altceva decât un mecanism de apărare, pe care corpul nostru îl activează pentru a curăța căile respiratorii.
Nu este nevoie să ne panicăm, dacă tusea apare ca un disconfort de moment, cauzat de infecții ale tractului respirator superior. În schimb, dacă este un simptom persistent care durează ceva timp, este indicat să apelezi la medicul pediatru, pentru a consulta copilul și a-i recomanda tratamentul corect.
Tusea ca simptom al altor patologii
Tusea este o tulburare deranjantă care poate provoca disconfort atât pentru copil, cât și pentru părinți. În multe cazuri, aceasta tinde să dispară spontan. În alte cazuri este persistentă, și poate fi însoțită de alte simptome: febră, dificultăți în respirație, vărsaturi, amigdale mărite, dureri abdominale.
Tusea poate apărea, de asemenea, ca un simptom al bolilor infecțioase respiratorii acute, cum ar fi gripa, în combinație cu febră mare, dureri de cap, dureri osoase și frisoane. Această afecțiune poate fi cauzată de numeroși viruși, deosebit de întâlniți în mediile frecventate de copii, precum grădinița sau școala. În aceste contexte, obiceiurile igienice favorizează contagiozitatea și, prin urmare, virușii se răspândesc foarte ușor.
Pe lângă gripă, întâlnim și tusea convulsivă, de asemenea, caracterizată prin tuse violentă, continuă și uscată. Pentru cei mici, acest tip de tuse poate fi periculos și poate provoca apnee. În acest caz, medicul va recomanda o antibioticoterapie adecvată.
Tusea poate reprezenta un simptom comun și pentru astmul bronșic și laringită. Este foarte important să știi că fiecare patologie necesită tratamente specifice pe care doar medicul pediatru le poate prescrie.
Cum tratezi tusea la copii? Remedii pentru combaterea tusei
Primul lucru de făcut atunci când micuțul tău se confruntă cu tuse este să înțelegi cauza acestui simptom. În cele mai multe cazuri, este suficient să apelezi la remedii pentru îndepărtarea mucusului, cum ar fi spălaturile nazale, sau utilizarea siropurilor adecvate tipului de tuse cu care se confruntă micuțul. În prezent se găsec numeroase soluții calmante, emoliente și antispastice, tot pe bază de ingrediente vegetale. Acestea ajută la curățarea căilor respiratorii ale bebelușului și copilului mic.
De asemenea, există și câteva remedii naturiste, precum mierea, care au o putere calmantă excepțională. În plus, sunt ușor de ingerat chiar și de către copii. Mai ales dacă sunt dizolvate în lichide încălzite (apă, ceai, lapte), dar care să nu depășească temperatura de 40 de grade Celsius.
Alte sfaturi de care să ții cont
Atunci când bebelușul tușește, prioritatea părintelui este să găsească cât mai curând un remediu și să pună capăt cât mai curând acestei neplăceri. Mai întâi trebuie să te asiguri că micuțul tău este bine hidratat. Dă-i să bea multă apă! Este utilă pentru dizolvarea și îndepărtarea mucusului într-un timp scurt. De asemenea, o baie caldă relaxantă îl va ajuta să-și găsească puțină liniște, datorită efectului calmant al vaporilor.
Aerisirea camerelor – pe lângă faptul că este recomandată pentru a facilita vindecarea, este și o metodă bună de prevenire. În medii închise, bacteriile pot prolifera și ataca organismul, provocând diferite tipuri de infecții.
Aceste mici trucuri pot fi utile pentru prevenirea și tratarea tusei, dar nu trebuie să înlocuiască sfaturile medicului pediatru. Adresează-te întotdeauna medicului, încă de la primele semne suspecte ale tusei. Acesta va identifica cauza și îți va recomanda tratamentul adecvat.