Cum să previi bolile sezonului rece la copii?

Odată cu schimbarea anotimpului, poate că te întrebi cum să previi bolile sezonului rece la copii? Iarna, copilul poate fi afectat de diverse afecțiuni sezoniere, unele minore, altele mai complicate. Este destul de greu pentru un copil să treacă iarna fără să se îmbolnăvească măcar o dată. Gastroenterita, bronșita, gripa, răceala parcă pândesc să se instaleze, iar școlile sunt locuri prielnice pentru transmiterea virusurilor și bacteriilor.

Dar pot fi prevenite aceste boli de iarnă? Este dificil, dar se poate face ceva pentru a reduce riscul de infecție, în special în rândul copiilor.

Iată câteva sfaturi utile, recomandate de medicii pediatri despre cum să previi bolile de iarnă la copii

Cum să previi răceala?

Pentru a preveni racelile, gripa si bolile de iarnă, în general, buna funcționare a intestinului este esențială. Există Regula celor 3 R: curățarea intestinelor, repararea mucoasei intestinale și apoi repopularea acesteia cu floră bacteriană sănătoasă. Atenție așadar la alimentație, igiena alimentară, și la flora bacteriană intestinală, care trebuie susținută și cu probiotice.

Prevenirea durerilor de gât în ​​rândul copiilor

Durerea în gât, faringita sau faringoamigdalita, reprezintă o tulburare larg răspândită la copii. Consultă medicul pediatru pentru a evalua originea, bacteriană sau virală, și a obține terapia potrivită. Prevenția este însă eficientă, dacă se intervine la prima apariție a simptomelor. Adică atunci când gâtul deranjează din cauza inflamației, când copilul începe să tușească. Miere și propolis, spray-uri orale naturale pe bază de pătlagină, gargară cu apă și sare (doar un praf), sau Arnica sunt remedii utile în astfel de cazuri.

De ce se îmbolnăvește un copil?

Cauzele pot fi: poluare, alimentație nepotrivită, o calitate necorespunzătoare a vieții, o epidemie, schimbări de sezon, fumat pasiv, socializare timpurie, etc.

Cum să previi tusea?

Tusea poate avea caracteristici și cauze diferite. Copiii contractează, în medie, 6-8 infecții virale ale tractului respirator superior în fiecare an, însoțite de tuse. Tusea este un mecanism natural de aparare al organismului si, de aceea, nu trebuie blocată cu orice preț. Pentru a preveni și a ameliora disconfortul cauzat de tuse, ține cont de aceste sfaturi:

  • curățarea nasului de mai multe ori pe zi cu soluție fiziologică;
  • copilul trebuie să doarmă cu capul puțin mai sus decât de obicei, poate ajutat de o pernă suplimentară;
  • umidificarea căilor respiratorii cu soluție fiziologică în aerosol, fără adaos de medicamente: vaporii inhalați ajută la dizolvarea mucusului;
  • umidificarea încăperilor cu ajutorul unui umidificator, dar fără a adăuga substanțe balsamice, care ar putea irita. De asemenea, sunt de folos șervețele umede puse pe calorifere sau recipiente speciale cu apă;
  • copilul trebuie să consume multe lichide, deoarece lichidele subțiază mucusul;
  • nu lăsa niciodată copilul să stea în locurile în care tu fumezi și, de asemenea, ferește-l de orice alt tip de fum;
  • aerisește încăperile în fiecare zi și ai grijă ca temperatura să nu fie mai mare de 19-20° C.

Cum să previi bolile sezonului rece la copii? Sfaturi alimentare

Comportamentele alimentare corecte sunt capabile să pună adevăratele baze ale apărării imunologice.

Micul dejun trebuie să includă cel puțin un fruct de sezon, precum citrice sau kiwi. De asemenea și fructe uscate precum migdalele, cu putere antioxidantă. Acestea mențin membranele mucoase intacte și rezistente la atacurile virale.

Consumul preponderent de legume, carne albă, pește din abundență și fără a exagera cu carbohidrații, toate acestea mențin intestinul mai sănătos, dar și un echilibru imunitar mai bun.

Atunci când copilul se confruntă cu o răceală sau cu o gripă, este bine să eviți în alimentația acestuia excesul de grăsimi. Evită carnea roșie, salamurile, alimentele excesiv de sărate și dulciurile, pentru a nu supraîncărca intestinul și a evita acumularea de toxine la nivel de țesut.

Vitamina C, pe care o găsim în varză, ardei, spanac, fructe precum portocale și lămâi ajută la combaterea infecțiilor care pot apărea împreună cu bolile de iarnă. În timp ce proteinele, inclusiv cele din curmale, vor ajuta la refacerea țesuturilor nazale deteriorate.

Potasiul (K) prezent în pătrunjel, spanac, broccoli, varză, morcovi, banane, calciul (Ca), vitamina A prezentă în ficat, morcovi, varză cu frunze și zincul (Zn) pe care-l găsești în ghimbir, pătrunjel și morcovi, favorizează expulzarea mucusului.

Dieta, în caz de răceală, tuse și mucus, trebuie să fie fără lactate, săracă în carbohidrati și bogată în legume crude. Se recomandă consumul de alimente picante și moderat picante de trei ori pe săptămână. Bulionul de pui conține o substanță mucolitică. Aportul de orice tip de lichid, eventual fierbinte, ajută la slăbirea mucusului.

 

Ținând cont de aceste sfaturi, vei reuși să previi sau să combați mai ușor bolile sezonului rece.

My title page contents