Dieta ketogenică: un exemplu de dietă și 2 rețete

Înainte de a începe o dietă ketogenică, e indicat să te informezi foarte bine ce presupune aceasta. Ia-o încet și bine. E recomandat să discuțí mai întâi cu un specialist. Dieta ketogenică nu poate fi improvizată. Dieta ketogenică trebuie cunoscută foarte bine.

 

Există multe variante de diete keto, dar baza este aceeași: stimularea corpului de a produce carbohidrați pe cont propriu, folosind rezervele de grăsime. Ți se pare incredibil, nu-i așa? Dieta ketogenică este conceptul de pornire. Este interzis să mănânci pâine, paste făinoase și cereale de orice fel.

Acordă atenție: organismul uman nu este făcut să lucreze așa de mult timp. Proteinele, în cantități mari, sunt eliminate cu mare efort de ficat și rinichi. Dieta ketogenică este categoric interzisă în cazul unor probleme de sănătate, în special în cele de rinichi, ficat și sarcină. Consultă un specialist dacă vrei să urmezi această dietă și ține legătura cu acesta pe tot parcursul ei. Nu te încăpățâna să continui dieta dacă apar simptome nedorite.

Dieta ketogenică: Ce este, de fapt?

Dieta ketogenică este o dietă bogată în proteine ​​și cu puțini carbohidrați. Aceasta permite o pierdere în greutate de aproximativ 2 kg pe săptămână și își are originea în terapia împotriva epilepsiei. S-a constatat, într-adevăr, că la pacienții epileptici, în timpul perioadelor de repaus, crizele au scăzut puternic. Dieta ketogenică, care privează organismul de carbohidrați, îi induce acestuia aceleași mecanisme de post, stimulând distrugerea grăsimii, dar în același timp, aduce organismului nutrienți, cum ar fi proteinele și (puține) fibre. Conversia carbohidraților, realizată astfel, produce substanțe reziduale numite corpuri cetone, care sunt foarte dificil de eliminat de către ficat și rinichi, rezultând substanțe toxice în cantități mari.

Categorii de alimente permise din dieta ketogenică:

  • grăsimi: condimente cum ar fi ulei de măsline, unt, ulei de soia, ulei de susan, untură, alimente obținute din brânzeturi bogate în grăsimi și proteine, dar cu conținut scăzut de carbohidrați. De exemplu, fulgi de lapte sau mozzarella sau ricotta. Chiar și maioneza poate fi consumată;
  • proteine: ouă, carne, vânat, friptură, miel, carne de pui, cârnați, hamburgeri, curcan, carne conservată (speck), șuncă, pancetta (slănină italiană), bresaola, carne afumată. Pește, fructe de mare, somon, ton, hering, homar, creveți, anșoa;
  • legume (maximum 500 de grame pe zi) sărace în carbohidrați (dovlecei, sparanghel, ciuperci, broccoli);
  • o cantitate bună de suplimente care să compenseze deficiențele, dintre acestea: proteinele din lapte (pentru a preveni distrugerea proteinelor din cauza reducerii carbohidraților); Glutamina peptidă (contrastează cu deșeurile azotate produse în metabolismul proteinelor); aminoacizi cu catenă ramificată (pentru a preveni folosirea de către organism a proteinelor musculare); L-carnitina (pentru a ajuta metabolismul ketogenic); săruri minerale (care nu sunt furnizate prin dietă, cu conținut redus de fructe);
  • apă: cel puțin 2 litri pe zi sau ceai din plante neîndulcit;
  • Fructe uscate;
  • Sare, piper, muștar.

 

Dieta ketogenică: sugestii pentru micul dejun, prânz, cină și gustări:

Sugestii de mic dejun, la alegere dintre:

  • 2 ouă prăjite sau omletă;
  • Felii de somon afumat în rulouri de brânză topită;
  • Lapte integral, 200 ml și un sandviș cu mușchi de vită;
  • Un iaurt întreg și un sandviș cu șuncă.

Pentru prânz, poți alege între:

  • Mozzarella cu spanac;
  • Salată verde cu brânză cubulețe;
  • Salată de spanac cu ouă și maioneză;
  • Merluciu la aburi, cu zucchini și o jumătate de măr;
  • Caracatiță la aburi, vinete și o jumătate de pară.

 Sugestii pentru cină, la alegere:

  • Friptură de ton cu legume la aburi;
  • Piept de pui la grătar cu salată și jumătate de măr;
  • Piept de curcan la grătar cu andive.

 Exemple de gustări:

  • O mână de nuci sau migdale;
  • Parmezan cuburi;
  • Ou fiert;
  • Țelină cu brânză topită.

 

Dieta ketogenică:  2 rețete

1. Pește: somon copt

Ingrediente :

2 file-uri de somon

2 căței de usturoi tocat

6 linguri de ulei

o linguriță de busuioc uscat,

piper negru și sare

suc de lămâie

1 linguriță de pătrunjel tocat

Pregătești așa:

Pregătești marinata, amestecând usturoiul tocat cu uleiul, busuiocul uscat, piper negru și sare, suc de lămâie și pătrunjelul tocat. Acoperi file-urile de somon cu marinata și lași să se marineze în frigider timp de cel puțin o oră, întorcându-le din când în când. Așezi file-urile pe o folie de aluminiu, le acoperi cu marinata și le coci timp de aproximativ 40 de minute într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade.

2. Carne: salată de pui

Ingrediente:

150 g de pui la grătar

o tulpină de țelină (Apio)

o ceapă

2 linguri de pătrunjel

un ou fiert

o jumătate de lingură de mărar

usturoi tocat

30 g de maioneză

o lingură de muștar

 

Pregătești salata verde așa:

Tai tulpina de țelină, ceapa și pătrunjelul cu ajutorul unui robot de bucătărie. Pui totul într-un vas de salată și amesteci împreună cu oul fiert, tocat și tăiat, jumătatea de lingură de mărar, usturoiul tocat, maioneza și muștarul. Condimentezi cu sare și piper. Pregătești puiul la grătar și îl tai în bucăți, pe care le adaugi în bolul de salată cu sosul deja pregătit. Adăugi niște salată verde.

My title page contents