Teiul și beneficiile sale pentru sănătate

Teiul și beneficiile sale pentru sănătate, un subiect ce merită dezbătut mai ales acum, în plin sezon. Teiul este remediul natural folosit în mod obișnuit ca sedativ și anxiolitic natural. Să descoperim împreună toate proprietățile teiului, utilizările sale și contraindicațiile.

În scopuri terapeutice se folosesc în general frunzele, florile și în unele cazuri, chiar și coaja teiului. Proprietățile teiului sunt în principal calmante, benefice pentru căile respiratorii. În plus, teiul combate insomnia și nervozitatea. Componentele care conferă teiului proprietățile sale terapeutice sunt: ​​flavonoidele, cumarinele (compuși naturali, a căror structură chimică are la bază cumarina sau izocumarina), uleiurile esențiale, mucilagiile, polifenolii, polizaharidele și taninurile. Aceste ingrediente active fac ca teiul să fie folosit în medicina pe bază de plante pentru diferite afecțiuni.

Teiul: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Teiul se găsește în comerț sub diferite forme: uscat pentru prepararea infuziilor și ceaiurilor de plante, în extract hidroalcoolic (tinctură maternă) sau în capsule și tablete.

Proprietăți calmante

După cum am menționat mai sus, teiul este un excelent calmant și datorită prezenței flavonoidelor. Acesta este un remediu util în caz de sindrom de stres și anxietate, chiar înainte de un examen. Acțiunea sa calmantă este utilă și în caz de tuse pe fond de stres.

În cazul agitației și anxietății ca urmare a stresului, poți lua extract din muguri de tei diluat în apă. Cantitatea recomandată în general variază de la 30 la 60 de picături, administrate de 3 ori pe zi.

Util pentru afecțiuni ale căilor respiratorii

Datorită prezenței mucilagiilor și a uleiului esențial, folosirea teiului ajută la potolirea tusei și la calmarea spasmelor din cauza atacurilor continue de tuse care pot apărea în timpul gripei, mai ales atunci când stai în poziție orizontală. Utilizat în caz de boală infecțioasă sau stări febrile acute, acesta are acțiune diaforetică transpirația.

Rol hipotensiv

Teiul calmează palpitațiile și hipertensiunea arterială, datorită prezenței ingredientelor active pe care le conține. Prezența tahicardiei și a hipertensiunii arteriale din cauza stresului sever și a nervozității, se recomandă utilizarea tincturii mamă (30-50 de picături diluate în apă care se iau dimineața și seara) până la obținerea echilibrului dorit. Seara se poate combina o infuzie de tei și păducel îndulcită cu miere de tei, pe care să o bei tihnit înainte de culcare.

Util în caz de tulburări respiratorii

La primele simptome de răceală precum tusea și nasul înfundat, ideale sunt fumigațiile cu flori de tei, combinate cu extract de muguri de tei, obținut din muguri proaspeți. Se administrează cu apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În prezența tusei excesive care nu dă semne de ameliorare, o infuzie caldă de floare de tei îndulcită cu miere de tei poate ajuta la calmarea tusei și un somn mai liniștit. Teiul favorizează și transpirația în timpul stării febrile, ceea ce este important pentru a scăpa de toxinele bolii. Din acest motiv are o acțiune diaforetică. În cazul iritației oculare, ca urmare a unei răceli sau a conjunctivitei, compresele de infuzie de tei cu mușețel pot aduce alinare ochilor obosiți și roșii.

Acțiune coleretică

După cum am văzut, teiul are o acțiune coleretică. Adică favorizează fluxul și producerea bilei. Utilizarea teiului cu rol coleretic este recomandată prin intermediul tabletelor sau al capsulelor. Aceasta deoarece produsul lichid este în extracție alcoolică și, prin urmare, nu ar putea fi tolerat într-un ficat obosit. În acest scop este recomandat să apelezi la un produs care este compus din mai multe remedii naturiste. În magazinele specializate găsești diverse tipuri. Alternativ, este posibil să consumi un ceai fierbinte, cât și rece, din flori de tei combinate cu nalbă și păpădie.

 

My title page contents