Ce este și cum funcționează dieta Sirt? O dietă care include ciocolată, vin roșu și cafea? Cum îți sună? Prea bine, nu-i așa? Dieta Sirtfood a devenit una dinte curele de slăbire populare printre celebritățile din Europa. Dieta SIRT este o dietă creată de nutriționiști Aidan Goggins si Glen Matten, care promite că vei pierde aproape trei kilograme și jumătate din greutate în prima săptămână și apoi vei reuși să-ți menții greutatea ideală în timp.
Cei doi nutriționiști au fost atât de interesați de potențialul Sirtfoods, încât au creat o dietă bazată pe maximizarea aportului de Sirtfood și restricții ușoare de calorii. Apoi au testat această dietă pe participanții dintr-o sală de sport exclusivă din Londra și au fost uimiți de descoperirile lor. Participanții implicați în această dietă au pierdut în medie 7 kg în primele 7 zile, în ciuda faptului că nu și-au crescut nivelul de exerciții. Membrii acelei săli de sport nu numai că au pierdut o cantitate substanțială în greutate, dar au și câștigat mușchi. De obicei, se întâmplă contrariul într-o dietă. În plus, au raportat îmbunătățiri semnificative în starea generală de sănătate și de bunăstare.
Dieta Sirt sau Sirtfood Este o dietă împărțită în două faze, nu deosebit de dificil de urmat, deși este extrem de scăzută în calorii. În special în prima fază sau în faza inițială care durează 7 zile și care asigură o pierdere concentrată în greutate într-o săptămână.
De unde provine numele dietei?
Dieta este numită Sirt, deoarece se bazează pe acțiunea sirtuinelor (sirtuins), un grup de șapte proteine. Sirtuinele sunt o familie de proteine de semnalizare. Se crede că aceste proteine întârzie procesul de degradare celulară și îmbătrânirea organismului, neutralizează efectul radicalilor liberi și joacă un rol important în metabolismul celular. Mai mult, cercetătorii susțin că sirtuinele ajută și la scăderea inflamației din organism, răspunzătoare de apariția multor boli.
Cum funcționează dieta Sirt?
Această dietă de slăbire implică introducerea anumitor alimente în dietă, numite alimente Sirt (au fost identificate aproximativ douăzeci), care ar putea activa sirtuinele, declanșând un mecanism care simulează postul. Potrivit creatorilor dietei Sirt, aceste alimente ar ajuta organismul să ardă mai repede caloriile consumate în dietă, promovând astfel pierderea rapidă în greutate, dar fără sacrificii excesive.
Alimentele care sunt omniprezente în schema alimentară a dietei Sirt, conțin substanțe nutritive capabile să regleze metabolismul, blocând producția și acumularea de grăsimi. De asemenea, cresc masa musculară, contracarând procesele de îmbătrânire celulară.
Dieta Sirt. Care sunt cele 20 de alimente Sirt?
Sirtfoods sunt un grup recent descoperit de alimente bogate în nutrienți, care par să fie capabili să „activeze” genele subțiri ale corpului (cunoscute și sub numele de sirtuine), la fel ca dietele de post, cu aceeași gamă de beneficii, dar fără dezavantaje frecvente ale dietelor de post, cum ar fi foamea, iritabilitatea și pierderea musculară.
Alimentele incluse în dieta Sirt sunt bogate in antioxidanți și ușor de găsit la supermarket. Acestea ar trebui consumate zilnic, alternându-le în timpul săptămânii și combinându-le cu surse de proteine, cum ar fi peștele, soia sau ouăle.
Iată alimentele:
- vin roșu
- varză creață (kale)
- căpșune
- ceapă roșie
- soia
- pătrunjel
- țelină
- ulei de măsline extra virgin
- ciocolată neagră (minimum 85% cacao )
- ceai verde matcha
- hrișcă
- curcuma
- nuci
- andive roșii
- chili thailandez
- curmale Medjool
- ridichea roșie
- afine (fructe de pădure)
- capere
- cafea
Cele două faze ale dietei Sirt
Dieta Sirt constă din două faze inițiale. Este o dietă structurată, fără a exclude nutrienți, și se bazează pe consumul de alimente foarte sănătoase – alimente Sirt – care conțin substanțe bioactive cu putere antioxidantă și antiinflamatoare.
Primă fază
Prima fază este destul de săracă în calorii și durează o săptămână. Scăderea în greutate este imediată. Mai exact, prima fază a dietei implică o reducere drastică a caloriilor și pierderea de cel puțin 3 kg.
În primele 3 zile, aportul de calorii este limitat la 1000 de calorii. Dieta constă din 3 sucuri verzi bogate în Sirtfood (dimineața, la jumătatea dimineții și la jumătatea după-amiezii) și 1 masă solidă bogată în alimentele specifice dietei. Bonu: 2 pătrățele de ciocolată neagră. Sucurile, spun autorii dietei, fac ingredientele active ale legumelor mai absorbabile.
În cel 4 zile rămase, aportul de calorii este crescut la 1500 de calorii și în fiecare zi dieta cuprinde 2 sucuri verzi bogate în Sirtfood și 2 mese bogate în Sirtfood. A doua mesă solidă adăugată constă în paste din grâu hrișcă, pește sau piept de pui, cu o garnitură de legume. În fiecare zi este recomandat să consumi 15-20 g de ciocolată neagră (minimum 85% cacao).
În timpul fazei 1 nu ai voie să bei alcool, dar poți bea apă, ceai, cafea și ceai verde cât dorești.
A doua fază
A doua fază a dietei durează două săptămâni și este așa-numita fază de întreținere. În această fază are loc consolidarea pierderii în greutate. Această fază a dietei nu se concentrează pe restricția de calorii. Fiecare zi implică 3 mese bogate în Sirtfood și 1 suc verde, plus opțiunea de 1 sau 2 gustări, dacă este necesar. Pe lângă cele 20 de alimente Sirt, poți adăuga ouă, iaurt, pui, creveți, fasole, cartofi, paste, pizza și salate, precum și fructe și legume. De două sau trei ori pe săptămână, la mese, poți bea câte un pahar de vin roșu: conține polifenoli, cum ar fi resveratrolul, capabil să activeze sirtuinele. De asemenea, poți bea apă, ceai, cafea și ceai verde.
Exemplu de suc Sirt obținut prin centrifugare:
Un suc Sirt poate fi preparat, de exemplu, cu câteva frunze de kale, pătrunjel, rucola, ½ măr verde, 2-3 tulpini de țelină verde și un adaos de ½ linguriță de ceai matcha praf.
Dieta Sirt: care sunt beneficiile?
În plus față de pierderea bruscă, dar ușor de menținut, și posibilitatea repetării dietei de mai multe ori (cu pauze între serii și consultarea medicului), dieta bazată pe activarea sirtuinelor pare să aibă mai multe beneficii care decurg din acțiunea acestui grup de proteine. Activatorii sirtuinelor, de fapt, acționează în construcția mușchilor, în scăderea apetitului sau, în îmbunătățirea memoriei. Dar și în controlul zaharurilor din sânge și în contrastul radicalilor liberi. Multe alimente Sirt conțin și substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Cu toate acestea, dovezile științifice care susțin obiectivele dietei Sirt nu sunt suficiente. Nu s-au efectuat studii umane solide pe termen lung, pentru a stabili dacă o dietă bazată pe consumul de alimente Sirt și structurată în aceste două faze are într-adevăr efecte pozitive măsurabile pentru organism.