Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde este mult mai mult decât o simplă băutură. Acesta poate fi considerat un medicament natural. Oamenii din Japonia știu bine acest lucru și l-au folosit de secole, datorită proprietăților sale benefice, care de-a lungul anilor au primit din ce în ce mai multe confirmări din partea științei.

 

Pentru a pregăti o infuzie bună de ceai verde, torni una sau două lingurițe de frunze într-o ceașcă de apă clocotită, lași să stea cinci minute și filtrezi. Pentru a răci mai repede băutura, folosești cuburi de gheață. Ceaiul verde are un conținut mai mic de cofeină decât ceaiul negru sau cafeaua.

Iată principalele beneficii ale ceaiului verde pentru sănătate:

1) Antibacterian natural

Ceaiul verde este un antibacterian natural. Acțiunea sa vizează în principal gura și dinții. Substanțele conținute în ceaiul verde pot contracara acțiunea uneia dintre bacteriile prezente în cavitatea orală , Streptococcus mutans. Studiile științifice au confirmat acțiunea benefică a ceaiului verde împotriva bacteriilor care pot provoca probleme dentare. Consumul de ceai verde ar putea ajuta la prevenirea cariilor dentare.

2) Antioxidanți

Ceaiul verde este un concentrat natural al antioxidanților, printre care găsim în principal polifenoli și bioflavonoide. Antioxidanții sunt necesari pentru ca organismul nostru să încetinească îmbătrânirea celulară, să promoveze regenerarea țesuturilor și să lupte împotriva radicalilor liberi, care pot fi responsabili de bolile degenerative.

3) Bolile pielii

Conform unui studiu scoțian, ceaiul verde este capabil să ne protejeze împotriva cancerului de piele. Cercetătorii au asigurat că vor extrage din ceaiul verde o substanță benefică capabilă să afecteze în mod direct celulele bolnave și să contracareze eficient boala. Compusul chimic cu acțiune satisfăcătoare se numește EGCG.

4) Scădere în greutate

Ceaiul verde este considerat un aliat benefic împotriva obezității și al kilogramelor în plus. Anumite substanțe din ceaiul verde oferă o capacitate mai mare a organismului de a arde excesele de grăsimi și de a reduce absorbția grăsimilor introduse cu alimente.

5) Accident vascular cerebral

Consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Datorită compușilor cum ar fi catechinele, o categorie specială de flavonoide antioxidante puternice care ajută la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației. În opinia experților, pentru a ne proteja de riscul de accident vascular cerebral, trebuie să bem doar o ceașcă de ceai verde pe zi.

6) Pneumonie

Consumul regulat de ceai verde poate reduce riscul de a suferi de pneumonie, potrivit experților de la Tohoku University Graduate School of Medicine. Conform studiilor realizate de cercetătorii japonezi, femeile care beau 5 sau mai multe cești de ceai verde pe zi, văd riscul de a muri pneumonie cu 47%. Unele substanțe conținute în ceaiul verde sunt de fapt capabile să inhibe dezvoltarea virusurilor și a microorganismelor responsabile de pneumonie.

7) Diabetul zaharat

Consumul de ceai verde poate fi util în prevenirea diabetului zaharat. EGCG, o substanță conținută în ceaiul verde, ajută la echilibrarea nivelului zahărului din sânge. EGCG îmbunătățește utilizarea insulinei de către organismul nostru, evitând iritabilitatea și limitând dorința de a compensa starea de oboseală prin introducerea de alimente nesănătoase.

8) Colesterol

Consumul de ceai verde ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge. Substanțele benefice conținute în această băutură împiedică acumularea de colesterol în artere și debutul bolilor cardiovasculare. Potrivit unei cercetări publicate în paginile revistei Journal of Biological Chemistry, meritul ar fi din nou al substanței EGCG.

 

 

My title page contents