Efectele consumului de alcool în adolescență

De departe, alcoolul este cel mai folosit produs pentru agrement și relaxare. Ba chiar și pentru supărare. În cazul adulților este un aspect asumat, fiecare fiind responsabil pentru faptele sale. Ceea ce ne îngrijorează cu adevărat sunt efectele consumului de alcool în adolescență.

 

Consumul de alcool în rândul tinerilor a ajuns o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume. Mai mult de trei sferturi dintre consumatorii „de cursă lungă” au făcut cunoștință cu alcoolul în adolescență, ceea ce ne îndreptățește îngrijorarea. Definită ca perioadă de tranziție între dependență și independență față de părinți, adolescența este caracterizată de schimbări fizice și comportamentale dramatice. Iar efectele consumului de alcool în adolescență sunt cel puțin la fel de dramatice.

Efectele consumului de alcool în adolescență

Maturizarea sexuală care are loc în adolescență este însoțită de cele mai multe ori de impulsivitate, comportament riscant și capacitate decizională redusă. Consumul de alcool nu face decât să înrăutățească toate aceste aspecte. Chiar dacă, expunerea la alcool este intermitentă în adolescență, problema se pune la cantitățile ingerate la fiecare…. episod. Că este teribilism și dorință de a epata, că totul se întâmplă la presiunea anturajului sau că este pură inconștiență, e deja neimportant. Important este că în această perioadă cu neuroplasticitate accentuată, în care cortexul prefrontal suferă o mielinizare sinaptică extinsă, efectele alcoolului prezintă risc de dependență și afecțiuni mintale.

Pierderea memoriei, creier mic, crize epileptiforme

Adolescenții răspund la alcool diferit fata de adulți. Ei sunt mai sensibili la efectele lui asupra funcțiilor cognitive (cum ar fi memoria) și mai puțin la cele sedative, care sunt în mod normal cele care le semnalează adulților să înceteze consumul. Drept urmare, adolescenții sunt mai susceptibili de a continua să bea până la pragul comei alcoolice.

Cercetările psihiatrului Scott Swartzwelder de la Universitatea Duke au demonstrat că alcoolul afectează hipocampul, structură a creierului implicată în formarea memoriei. „Consumul de alcool poate să diminueze funcția memoriei prin saturarea circuitelor și, de asemenea, le poate predispune la excito-toxicitate și convulsii epileptice”, a subliniat omul de știință.
Abuzul de alcool la adolescenți mai este asociat și cu reducerea volumului creierului. De exemplu, un studiu a arătat că un consum regulat de alcool înaintea vârstei de 15 ani este asociat cu un cortex prefrontal mai subțire si un hipocamp semnificativ mai mic.

Efectele asupra organismului în dezvoltare

Alcoolul este nociv la orice vârstă, dar pentru organismul tânăr, aflat în dezvoltare, este de-a dreptul catastrofal. Iată riscurile:

  • Distrugere hepatică;
  • Ritm cardiac neregulat, chiar și stop cardiorespirator;
  • Hipotermie (în special în sezonul rece);
  • Scăderea nivelului glicemiei, cu urmări precum convulsiile sau coma;
  • Respirație dificilă și chiar oprirea ei.

Pe termen lung, urmările sunt dezastruoase:

  • Ciroză sau cancer hepatic;
  • Pancreatită;
  • Leziuni la nivelul sistemului nervos și al inimii;
  • Pierderi de memorie;
  • Comă alcoolică;
  • Impotență.
My title page contents