Efectele stresului asupra creierului. Nu reușești să dormi continuu? Ești iritat și dezorganizat și uiți de multe ori lucruri mici sau te simți copleșit? Nu e nimic nou, ci o experiență care ni se întâmplă tuturor. Este probabil doar un exces de stres. Stresul nu este întotdeauna un lucru dăunător. Îți poate oferi un bonus de energie și concentrare, cum ar fi în timpul unei competiții sportive sau în timpul unui discurs public. Dar, atunci când este continuu, așa cum se întâmplă adesea în vremurile de azi, stresul îți poate afecta creierul.
Situații precum supraîncărcarea la locul de muncă sau discuțiile continue în familie duc la stresul cronic, care poate schimba dimensiunea creierului nostru, structura și funcționarea acestuia. Stresul acționează inițial în axa hipotalamică suprarenală: un mecanism care leagă glandele endocrine din creier și rinichi, controlând răspunsul organismului la stres.
Atunci când creierul nostru detectează o situație de stres, activează instantaneu axa hipotalamică suprarenală, eliberând cortizolul hormonal în sânge. Acesta pregătește corpul pentru o reacție instantanee. Nivelurile de cortizol care sunt prea mari pentru o perioadă lungă de timp, pot avea efecte importante asupra creierului. Cortizolul poate crește activitatea și numărul de conexiuni în amigdala, centrul de control al fricii în creier.
În plus, nivelurile ridicate de cortizol prelungite în timp se modifică prin reducerea activității hipocampului, o structură importantă pentru memorie, învățare și controlul stresului. Prin urmare, cu o activitate mai mică a hipocampului, capacitatea de a încheia un semnal de stres este redusă. În plus, cortizolul poate induce și o reducere a dimensiunii creierului, determinând o reducere a numărului de conexiuni între neuroni dacă este prezentă prea mult timp. În special, în cortexul prefrontal, o parte a creierului importantă pentru concentrare, inițiativă, judecată și abilități sociale.
Un efect suplimentar al stresului cronic este reducerea numărului de celule produse în hipocamp.
Stresul cronic poate reduce capacitatea noastră de a învăța și aminti noi noțiuni, ducând în timp chiar la probleme mult mai grave, precum depresia și Alzheimer. Efectele stresului sunt, de fapt, capabile să modifice genetica creierului. Stresul este un factor constant în lumea în care trăim, dar creierul nostru este echipat doar pentru a gestiona un stres care durează până la 30-60 de secunde. După care, evoluția noastră ne spune să fugim de amenințare foarte repede. După a astfel de experiență puternică, dacă am supraviețuit, creierul revine la normal.
Cum reacționează creierul la stres. Consecințele stresului asupra memoriei.
Corpul vede stresul ca o urgență și ia măsuri drastice pentru a face față acestei situații percepută ca fiind de urgență. Este o problemă între a fugi sau a te lupta pentru a elimina amenințarea.
Efectele stresului asupra creierului. Există trei răspunsuri fizice imediate care se conectează la atenție și memorie:
1. Accentul este pus pe lucrul, persoana, situația sau gândul care a provocat senzația de stres și respirația devine rapidă și superficială;
2. Creierul începe procesarea informațiilor despre această experiență foarte repede. Dar această viteză este în detrimentul preciziei, care scade constant;
3. Capacitatea de a stoca memorii/amintiri în memoria pe termen scurt este redusă. Acest lucru explică de ce atunci când suntem sub stres, nu putem să ne amintim unde am pus cheile mașinii, numele persoanei pe care tocmai am cunoscut-o sau ce căutam în dulapul deschis din fața noastră. Atenția noastră se concentrează exclusiv pe factorul de stres. Creierul funcționează haotic, dar nu foarte bine, iar hipocampul, în cazul în care sunt create și stocate amintirile, ia o scurtă pauză. Un efect interesant este faptul că ochii încep să se miște mai repede atunci când suntem anxioși. Probabil pentru a crește capacitatea de a căuta soluții pentru situația stresantă în care ne aflăm.
Nu în ultimul rând, desigur, există mulți neurotransmițători care încep să își croiască drum în corp și creier.
Consecințele stresului asupra memoriei.
Stresul persistent determină un efect monoton, dar devastator asupra funcțiilor creierului. Ajunge să conducă la declin cognitiv, în special în ceea ce privește memoria. Când ești stresat, acest proces nu funcționează corect, așa că ajungi să uiți unele lucruri. Stresul poate împiedica abilitățile cognitive ale creierului și poate pune în serios starea de bine generală.
Efectele stresului asupra creierului. Iată cum poți preveni efectele dăunătoare asupra minții:
Situațiile stresante joacă feste asupra creierului și abilităților sale cognitive. Stresul afectează memoria și învățarea prin modificarea echilibrului dintre circuitele creierului și, în special, conexiunile dintre neuroni. Dacă starea de rău este cronică, efectele pot fi dezastruoase. În cazuri grave, pot duce chiar la depresie care împiedică nașterea de noi neuroni în hipocamp .
Cercetări recente au arătat, de asemenea, că nivelurile semnificative de stres pot slăbi sistemul imunitar și pot crește șansa unui atac de cord. S-a demonstrat că evenimente negative, cum ar fi doliul, pe de o parte, temperează și fortifică caracterul, iar pe de altă parte, ar reduce materia cenușie a cortexului prefrontal, zona creierului care coordonează emoțiile și autocontrolul.
Vestea bună: creierul și, în special, hipocampul au o capacitate naturală de a se recupera după perioade stresante.
Fă o plimbare de 30 de minute pe zi sau exersează meditația sau atenția, ca remediu zilnic pentru a elimina anxietatea.
De asemenea, datorită somnului este posibil să controlezi nivelul de stres al hormonilor. A dormi bine nu este suficient: pentru a asigura o bună calitate a odihnei, ar trebui să mănânci ușor la cină, evitând consumul de alcool și țigări. În cele din urmă, atmosfera din dormitor trebuie să fie confortabilă: nici prea cald, nici prea rece, fără zgomote deranjante și lumini exterioare.