Abilitățile de comunicare sunt cheia relațiilor de succes. Iar lipsa lor, adesea, motivul pentru care se ajunge la divorț. Relațiile emoționale se bazează nu numai pe schimburi interpersonale nonverbale, ci și pe cele verbale. Vrei să afli câteva exerciții de comunicare în cuplu?
Pare simplu și firesc să comunici cu cineva, mai ales dacă e vorba despre partener/parteneră. În realitate lucrurile nu sunt tocmai simple. Altfel nu ar fi fost incriminată lipsa comunicării și nu ar fi stat chiar ea la baza multor despărțiri ireconciliabile. Poate că dacă s-ar fi practicat câteva exerciții de comunicare în cuplu lucrurile nu ar fi ajuns aici…
Exerciții de comunicare în cuplu
Fiind o problemă comună, des întâlnită, cei preocupați de rezolvarea ei au alcătuit o listă de lucruri care pot îmbunătăți comunicarea între parteneri. Încearcă să ții cont de sfaturile celor experimentați și poate că așa vei evita un deznodământ dureros.
Nu vorbiți în același timp
În mod firesc doi oameni nu vorbesc în același timp ci se ascultă unul pe celălalt. Însă atunci când emoțiile sunt la cote înalte, fiecare vrea să se impună și să fie ascultat, să îi fie înțeles punctul de vedere. Pare o luptă subliminală pentru putere. În realitate, niciunul nu este interesat de dialog. Rezistă nevoii de a-l întrerupe pe celălalt și ascultă-l! „Dă-mi darul unei inimi ascultătoare”, a cerut până și Regele Solomon…
Gândește-te înainte să vorbești, ca să nu regreți
Mai ales la nervi, pericolul de a spune lucruri pe care nu le mai poți șterge este uriaș. Este valabil și în comunicarea verbală, și în cea scrisă. Este foarte bine dacă voi doi comunicați, fie și prin mesaje când nu se poate altfel. Dar până și modul în care o faceți este important. Mai ales când sunteți angrenați într-o dispută, aflându-vă la distanță unul de celălalt, nu faceți greșeala de a vă scrie mesajele folosind majuscule. Este ca și cum ați striga la cel căruia vă adresați. Calmul unei discuții reale poate fi exersat și în comunicarea virtuală.
Pune-te și în locul celuilalt
Atunci când comunici cu partenera/partenerul este important să nu pierzi din vedere că exact comunicarea face ca relația voastră să fie mai strânsă, să nu se descompună. Pune-te și în bocancii partenerului și încearcă să înțelegi de ce se simte sau acționează într-un anumit fel. Nu considera că sentimentele lui sunt mai puțin importante decât ale tale și tratează-le ca atare.
Participă la discuție cu sinceritate și onestitate
O conversație se poartă între minim două persoane. Nu este normal ca doar unul să vorbească și celălalt doar să tacă, ignorând ceea ce i se spune. Nu te ascunde în spatele tăcerii. Comunică transparent, cu onestitate. Pune întrebări atunci când ceva nu îți este clar. Dacă nu ai timp pentru conversație în acel moment, solicită unul în care ești disponibil/ă. Nu e în regulă să lași partenerul să vorbească și apoi să ieși pe ușă fără a-i adresa niciun cuvânt, fără a-i răspunde. Amintește-ți că în relație sunteți împreună!
Acceptă să nu fie mereu de acord cu tine
Nu pierde niciodată din vedere faptul că voi doi sunteți în aceeași echipă și nu există niciun motiv să vă războiți între voi. Și asta pentru că va exista întotdeauna o altă problemă pe drum. Ce-o să faceți, o să fiți într-o permanentă luptă? Amândoi aveți dreptul și la opinii diferite, dar rămânând în aceeași echipă.
Martorii sau intervenția terților
Multe cupluri caută consiliere, un prieten de încredere sau un membru al familiei pentru a fi un personaj neutru într-o decizie importantă asupra căreia nu ați căzut de acord. Nu este o idee rea. A treia persoană poate aduce o perspectivă diferită asupra problemei. Dar asigură-te că respectiva persoană este cu adevărat imparțială. Dacă soliciți un susținător, asta ar putea dăuna relației, existând riscul să adâncească problema voastră de comunicare.