Să recunoaștem cinstit: fricile mamelor nu dispar niciodată. Nici măcar atunci când copilul a devenit adult și are, la rândul său, copii.
Căutând răspuns la întrebarea ”Când apar fricile mamelor?” vom descoperi că acest lucru se întâmplă foarte devreme. Chiar din momentul în care testul de sarcină arată că barza s-a oprit pe pragul casei. După ce emoția și euforia se vor fi consumat, apar temerile, sub forma a zeci de întrebări: ”O să mă descurc?”, ”Voi fi oare o mamă bună?”, ”Copilul meu este sănătos?”. Apoi, după ce micuțul vine pe lume, pe măsură ce crește, fricile mamelor capătă noi și noi valențe. Chiar dacă uneori nici măcar nu sunt raționale sau justificate, fricile mamelor se nasc din dragoste. Din foarte multă dragoste. Și se cuvine să le privim și tratăm cu înțelegere. Chiar și atunci când, poate, ne vine să zâmbim…
”Ce mă fac dacă nu îl pot alăpta?”
Aceasta este o frică majoră a celor care își doresc să-și poată hrăni puiul natural. Vestea bună este că, deși poate părea o întrebare justificată, în realitate foarte puține mămici chiar nu pot alăpta. Este nevoie doar de răbdare și de sfaturile unui pediatru sau consultant în lactație.
”Dacă în timpul somnului, involuntar, mă așez pe bebeluș și îl sufoc?”
Tuturor ne-a fost frică de această posibilitate. Practic, nimănui nu i s-a întâmplat. Și asta pentru că somnul unei mame nu mai este pe atât de profund pe cât era înainte de sosirea pe lume a copilului. Și-apoi mai există și instinctul matern, care este mereu în alertă.
”Îmi este frică să nu cadă din pătuț!”
Este bine că îți este frică, pentru că astfel de cazuri nu sunt izolate, mai cu seamă după ce bebelușul învață să se rostogolească sau să meargă de-a bușilea. Știi vorba aceea cu ”Frica păzește pepenii?”. Păi dacă îți este frică să nu cumva să cadă odorul din pătuț și să pățească ceva, ia toate măsurile de siguranță ca acest lucru să nu se întâmple! Simplu, nu?!
”Mă tem că într-o zi l-aș putea lua de la grădi lovit de un alt copil!”
Păi… cum să-ți spun? Copiii se mai și lovesc între ei, nu neapărat în mod intenționat. Ce crezi că poți face? Să nu-l mai lași la grădiniță? Să nu mai ieșiți la joacă, în parc, din același motiv? Să îi suprimi viața socială și interacțiunea cu alți copii de vârsta lui? Știi bine că asta nu se poate. Gândește-te că atunci când este la grădi e supravegheat de personal specializat. Nu e ca și când copiii ar fi acolo singuri, făcând ce vor ei. Ești mai bine, acum? Te-ai liniștit?
”Oare soțul meu o să mă mai iubească după nașterea copilului?”
Paradoxul constă în faptul că unele femei decid să facă un copil de frică să nu fie părăsite de soț, pe când altele își pun întrebarea de mai sus. Fricile mamelor, într-adevăr, pot fi uneori foaaarte diferite. Ei bine, după ce îi vei dărui un copil te va iubi chiar mai mult! Dacă te referi, însă, la faptul că sarcina, nașterea și oboseala acumulată în calitate de mamă te-ar putea face mai puțin atrăgătoare, asta depinde de tine. Rezervă-ți și ție puțin timp. Mergi la coafor și la manichiură. Ieși din când în când cu fetele, la o cafea. Cumpără-ți din când în când un lucru drăguț pe care ți-l dorești. O mamă relaxată, zâmbitoare, cochetă, nu are cum să nu fie atrăgătoare. Ai prins ideea?