Include ghimbirul în viața ta! Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă erbacee de origine asiatică aparținând familiei Zingiberaceae, care include și cardamom. Ghimbirul este util pentru ameliorarea anumitor simptome gastrointestinale, cum ar fi balonarea abdominală și greața și este foarte popular în bucătărie pentru gustul său picant distinctiv.
Datorită prezenței gingerolului, ghimbirul are o aromă condimentată caracteristică și poate fi utilizat în stare proaspătă, sub formă de pulbere sau deshidratat. De preferat primele două versiuni! Ghimbirul deshidratat, de cele mai multe ori, este preparat cu adaos de zahăr și, prin urmare este mai puțin sănătos. Astăzi este vândut și sub formă de supliment de capsule, având în vedere numeroasele sale beneficii. Să vedem câteva dintre ele.
Proprietățile ghimbirului
- Acționează ca un antiinflamator și antioxidant, inhibând activitatea radicalilor liberi și contracarând astfel dezvoltarea bolilor cronice legate de îmbătrânirea celulară;
- Reduce balonarea abdominală după mese, favorizând golirea gastrică;
- Acționează ca un gastroprotector, stimulând producția de mucină, o glicoproteină care protejează mucoasa gastrică de acidul clorhidric prezent în sucurile gastrice;
- Ameliorează simptomele refluxului gastroesofagian acționând ca un inhibitor al pompei de protoni și reducând astfel producția de sucuri gastrice;
- Este un remediu excelent pentru greață, chiar și în timpul sarcinii;
- Ajută la pierderea în greutate, prin reducerea inflamației și îmbunătățirea eficienței metabolice;
- Reduce nivelul zahărului din sânge și unii factori de risc cardiovascular.
Calorii și valorile nutriționale ale ghimbirului
În 100 g de ghimbir proaspăt găsim:
- 80 kcal
- Proteine 1,8 g
- Carbohidrați 17,7 g
- Zaharuri 1,7 g
- Grăsimi 0,7 g
- Grăsimi saturate 0,2 g
- Colesterol 0 mg
- Fibre 2 g
Beneficiile ghimbirului pentru sănătate
Ajutor împotriva greții
Datorită proprietăților sale, ghimbirul este utilizat în mod tradițional ca digestiv și tonic amar. Există mai multe studii care au arătat o eficacitate reală a ghimbirului împotriva greții. În special, acesta este foarte apreciat în caz de greață în timpul sarcinii (situație în care consumul de ghimbir a scăzut statistic senzația de vărsături), răul de mișcare și răul de mare. În acest scop, se prepară o infuzie cu 5 grame de rădăcină de ghimbir în 1/2 litru de apă. Foarte eficientă împotriva greții este și rădăcina, care se mestecă.
Util pentru bunăstarea stomacului
Ghimbirul este bun pentru întregul sistem digestiv datorită proprietăților sale gastroprotectoare, și este foarte util (dacă este utilizat în doze mici) chiar și împotriva gastritei și a ulcerelor intestinale. Ingredientele active ale ghimbirului sunt, de fapt, foarte eficiente împotriva Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de ulcerul stomacal. În plus, ghimbirul stimulează digestia, combate diareea și ajută la eliminarea gazelor intestinale.
În caz de stări gripale
Stimulant al sistemului imunitar, ghimbirul este folosit de populațiile asiatice de mii de ani pentru a combate răcelile și febra. De asemenea, este de mare ajutor împotriva tusei și mucusului. Mai mult, datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii, ghimbirul este, de asemenea, de mare ajutor în caz de inflamație a gâtului (faringită, laringită etc.).
Antiinflamator și analgezic
Studii recente arată că, ghimbirul, datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, ameliorează durerile de cap, reduce efectiv durerile articulare și musculare și ameliorează inflamația stomacului și a esofagului.
Include ghimbirul în viața ta: un aliat al inimii
Rizomul de ghimbir este un bun anticoagulant și, ca atare, ajută la fluidizarea sângelui și la reducerea riscului de formare a cheagurilor. De asemenea, ghimbirul este un aliat al inimii, deoarece scade nivelul colesterolului. În special, consumul de ghimbir a arătat o îmbunătățire a nivelului sanguin al colesterolului total și al colesterolului LDL. Prin urmare, datorită efectului antiinflamator, consumul de ghimbir este capabil să prevină formarea plăcilor aterosclerotice și a bolilor cardiovasculare. De asemenea, conform unor studii științifice, ghimbirul scade tensiunea arterială, deoarece acționează ca vasodilatator și, astfel, reduce coagularea sângelui.
Util împotriva durerilor menstruale
Utilizarea ghimbirului în primele zile ale ciclului menstrual poate ajuta la ameliorarea durerii asociate acestei perioade. De asemenea, în acest caz, ghimbirul are un efect antiinflamator și, potrivit studiilor, beneficiile acestei plante sunt comparabile cu cele ale medicamentelor obișnuite, care, totuși, au efecte secundare mai mari.
Include ghimbirul în viața ta! Folosește ghimbir în bucătărie
Rizomul (numit și rădăcină) acestei plante este folosit la gătit, adesea ras sau sub formă de pulbere. Acest condiment cu o aromă delicioasă și ușor picantă este utilizat în feluri de mâncare pe bază de carne, orez, pește și legume, dar și în multe alte preparate. De asemenea, este utilizat pentru a prepara prăjituri și biscuiți (în special cei de Crăciun). Cu ghimbir (proaspăt sau uscat) poți pregăti, de asemenea, un decoct excelent cu proprietăți digestive. Uneori se folosesc și mugurii, frunzele și inflorescențele, consumate crude sau fierte.
Folosește ghimbir în scopuri terapeutice
Pentru a beneficia de proprietățile ghimbirului, poți să-l consumi sub formă de ceai sau sub formă de pulbere (aproximativ 1 g) amestecată cu un pahar de apă fierbinte. Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, taie aproximativ 10 grame de rădăcină proaspătă (fără coajă) în felii subțiri (sau cuburi mici), las-o să fiarbă în apă 7/8 minute, oprește focul și filtrează.
Alternativ, poți prepara un ceai cu ghimbir uscat. Procedura este aceeași, dar folosește doar 1 gram (aproximativ) de ghimbir. Poți savura ceaiul de ghimbir așa cum este sau poți adăuga miere și/sau suc de lămâie, după gust.
În plus, ghimbirul poate fi luat sub formă de capsule, extract lichid sau uscat, respectând indicațiile de pe ambalaj.
Folosit drept condiment, consumul acestuia nu va afecta nici măcar aportul energetic – nutrițional al zilei. Poate fi luat în mod liber, cu excepția cazurilor contraindicate.
Contraindicații ale ghimbirului
În următoarele cazuri, ghimbirul trebuie administrat doar cu acordul medicului:
Sarcină și alăptare;
Dacă iei medicamente antiinflamatoare;
Dacă iei medicamente antiplachetare și anticoagulante (cum ar fi aspirina cardio), din cauza efectului fluidizant al ghimbirului;
Aportul trebuie evitat complet în caz de alergie cunoscută la una sau mai multe componente și în doze limitate în general, deoarece un exces de ghimbir poate provoca gastrită și ulcere.