Lumea științifică a fost dintotdeauna fascinată de capacitățile pe care le are creierul uman. Și pare că descoperirile nu se opresc. Aflăm zi după zi că avem asupra lui mai multă putere decât ne imaginăm dar și că menținerea creierului sănătos este un obiectiv primordial.
Creierul se schimbă odată cu vârsta, îmbătrânește și el, iar funcția mentală se schimbă și ea. Declinul mental este frecvent și este una dintre cele mai de temut consecințe ale îmbătrânirii. Dar afectarea cognitivă nu este inevitabilă. Iată câteva moduri prin care menținerea creierului sănătos este posibilă.
Practicați regulat exerciții fizice
Exercițiul pare să încetinească contracția creierului legată de vârstă și să mențină abilitățile cognitive. Studiile sugerează că acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice regulate ajută la stimularea creșterii de noi neuroni. De asemenea, ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a unor forme de demență. Exercițiile fizice ajută la scăderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială dăunează arterelor care furnizează sânge creierului, care, la rândul său poate provoca accident vascular cerebral, probleme de memorie și demență. Nu este nevoie să vă apucați să alergați maraton. Pur și simplu este suficient să faceți plimbări zilnice, iar asta vă va ajuta să vă mențineți creierul sănătos.
Mentineți-vă creierul activ
Dacă vreți să rămâneți cu mintea ascuțită, folosiți-vă creierul permanent. Ultimele cercetări arată că antrenarea creierului pe parcursul vieții încetinește declinul mental la bătrânețe. Menținerea creierului activ pare să protejeze conexiunile dintre celulele neuronale și poate ajuta la formarea de noi celule.
Rămâneți curioși și implicați
Citiți, scrieți, rezolvați cuvinte încrucișate sau puzzle
Jucati jocuri de strategie
Practicați jocurile de memorie
Menținerea creierului sănătos prin alimentație
O dietă sănătoasă vă va ajuta să vă mențineți creierul sănătos. Consumați fructe și legume colorate, cereale integrale și pește. Alegeți grăsimile sănătoase care provin din plante (grăsimi polinesaturate, cum ar fi uleiul de măsline) în locul celor saturate, care vin ca alimente precum brânza. Luați în considerare adăugarea acestor alimente sănătoase pentru creier în meniul vostru:
Afine
Somon sălbatic
Nuci și semințe
Avocado
Fasole
Citrice
Ciocolată neagră
Socializați cât mai des
Oamenii au nevoie să fie sociali, chiar și cei care sunt introvertiți în mod natural. Noile experiențe și prietenii noi – dar și cei vechi! – fac mai mult decât să vă îmbogățească viața. Cercetările arată că o viață socială activă ajută la reducerea riscului de a dezvolta demență, inclusiv a bolii Alzheimer. Explicația constă în faptul că existența conexiunilor sociale ajută la o mai puternică conexiune între celulele creierului (neuroni). Înscrieți-vă în diferite cluburi de activități, practicați voluntariatul, întâlniți-vă regulat cu prietenii.