„Unde am pus cheile?”, „Cum o chema pe diriginta din liceu?”, „Cui i-am împrumutat cerceii cu turcoaze?” Și tu uiți o grămadă de lucruri, nu-i așa? De aceea ne-am gândit că ți-ar prinde bine câteva sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei.

 

Cei mai mulți oameni cred că memoria este ceva static, care rămâne neschimbat. Cred greșit. Memoria o poți îmbunătăți la fel cum poți îmbunătăți abilitățile la… matematică – să zicem – sau la învățarea limbilor străine. Nu trebuie decât să practici unele exerciții prin care să o construiești și apoi să o antrenezi. Urmează aceste sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei și vei constata o schimbare semnificativă.

Pe termen scurt, pe termen lung

Există două tipuri de memorie: pe termen scurt și pe termen lung. Memoria pe termen scurt este cea pe care creierul nostru o folosește pentru a stoca mici informații necesare imediat. Cum ar fi numele unei persoane cu care te întâlnești pentru prima dată. Cercetările au demonstrat că memoria pe termen scurt are o capacitate de aproximativ șapte informații.
Memoria pe termen lung este pentru acele lucruri pe care nu trebuie să le folosești imediat. Când studiezi în facultate pentru un examen, folosești memoria pe termen lung, pentru că de informații vei avea nevoie când vei profesa. De asemenea, un moment memorabil în viața ta, evenimentele din familie sau alte tipuri de situații similare se păstrează și în memoria pe termen lung.

Memoria este în creier

Este evident, memoria se formează în creier. Așadar, orice lucru care îmbunătățește sănătatea creierului poate avea un impact pozitiv și asupra memoriei. Exercițiile și implicarea în activități noi de stimulare a creierului (puzzle, cuvinte încrucișate, Sudoku etc) sunt metode dovedite care ajută la menținerea unui creier sănătos.
Reține și că ai nevoie de un organism sănătos pentru a păstra și un creier sănătos. Alimentația corectă și evitarea stresului ajută nu numai ca mintea să se concentreze asupra noilor informații, dar este bună și pentru corp. De asemenea, foarte importantă este și odihna, respectiv somnul. Suplimentele de vitamine și extractele din plante sunt bune, dar nu sunt același lucru cu vitaminele și acizii grași omega-3 obținuți în mod natural, din alimente.

Sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei

Vrei să-ți îmbunătățești memoria? Atunci trebuie să te concentrezi pe ceea ce faci, pentru ca informațiile să fie cât mai puternic codificate de creier. Aceste sfaturi te vor ajuta să faci exact acest lucru:

Concentrează-te

Suntem prinși în atât de multe îndatoriri încât deseori nu reușim să facem singurul lucru care ne poate îmbunătăți aproape întotdeauna memoria: să ne concentrăm atenția. Acest lucru este important, deoarece creierul are nevoie de timp pentru a codifica informația în mod corespunzător. Dacă nu se transformă niciodată în memorie, nu ți-o vei putea aminti mai târziu. Dacă trebuie să memorezi ceva, renunță la multitasking.

Miroase, atinge, gustă, auzi și vezi

Cu cât vei folosi mai multe simțuri atunci când trebuie să codifici memoria, cu atât ea va deveni mai puternică. Te-ai întrebat vreodată de ce îți amintești atât de bine de prăjiturile bunicii, de parcă le-ai avea în fața ta? Pentru că ai folosit simțuri: le-ai văzut, mirosit, atins și gustat. Ai folosit patru simțuri pentru a-ți fixa amintirea aceasta!

Repetă

Unul dintre motivele pentru care oamenii care doresc să memoreze ceva repetă, este acela că repetiția chiar funcționează. Cu toate acestea, ajută și mai mult dacă informațiile sunt repetate la distanțe mai lungi de timp.

Organizează-ți informațiile

Creierului nostru îi place organizarea informațiilor. Acesta este motivul pentru care cărțile au capitole… Organizând cu atenție ceea ce trebuie să memorezi, îți ajuți creierul să codifice mai bine informațiile, în primul rând.

Contează pe asocieri

Când învățăm, deseori uităm să încercăm să facem asocieri. Cercetările au arătat că memoria poate fi mai puternică dacă încerci să creezi asocieri prima dată când primești informația. Conectează informațiile noi la informațiile sau experiențele existente deja în mintea ta.

Oricând e posibil

Există o vorbă care zice că nu poți învăța un câine bătrân să facă trucuri noi. Ei bine, când vine vorba de creier, oamenii de știință au descoperit că zicala nu se potrivește. Creierul uman are o capacitate uimitoare de adaptare și schimbare, chiar și la bătrânețe. Această abilitate este cunoscută sub numele de neuroplasticitate. Cu stimularea corectă, creierul poate forma noi căi neuronale, poate modifica și conexiunile existente, se poate adapta și poate reacționa în moduri aflate în continuă schimbare. La orice vârstă!

My title page contents