Ce este ciclotimia? Cum poate fi tratată? Alternarea schimbărilor continue în sfera dispoziției cu afectarea funcționării individului: de la euforie la depresie, acesta este „leagănul emoțiilor” pe care stau cei care suferă de tulburare ciclotimică.
Ciclotimia este o tulburare de dispoziție primară, caracterizată prin episoade de simptome hipomaniacale și depresie, care nu îndeplinesc criteriile complete pentru tulburarea bipolară sau tulburarea depresivă majoră. Această tulburare se manifestă adesea în prima parte a vieții.
Ciclotimia este adesea confundată cu tulburările de personalitate cluster-B, ca urmare a suprapunerii criteriilor de diagnostic. Totuși, o evaluare detaliată și atentă poate permite clinicienilor să descopere această tulburare uneori subtilă.
Ce este ciclotimia? Cum se prezintă această tulburare?
La nivel general, în tulburarea ciclotimică există perioade alternative în care persoana se simte plină de energie, prezintă euforie și hiperactivitate similară cu o stare hipomaniacală, cu altele în care predomină o dispoziție depresivă și lipsă de energie.
În fazele de euforie, este obișnuit să se observe:
- hiperactivitatea cu dificultăți în menținerea autocontrolului;
- dificultăți în judecată;
- reducerea orelor de somn;
- agitație și sentiment de grandiozitate;
- tendință excesivă de a petrece chiar și necorespunzător;
- dificultăți în concentrarea și finalizarea unei activități cu repercusiuni asupra funcționării în diferite domenii ale vieții, muncii, familiei etc.
Uneori este posibil ca această stare euforică să ducă la furie, agresiune față de sine sau față de alții cu comportamente riscante sau comportamente care nu sunt funcționale pentru bunăstarea individului, iritabilitate și ostilitate.
În schimb, în timpul fazelor de dispoziție redusă se observă:
- oboseală ușoară;
- lipsă de interes;
- stare de spirit scăzută cu tristețe și pesimism până la disperare și anxietate reală;
- insomnie;
- lipsa poftei de mâncare sau hiperfagie, care apar ca o formă de compensare a sentimentului de goliciune;
- apatie și reducerea dorinței sexuale.
Persoana simte că nu are puterea și dorința de a face față vieții de zi cu zi. Totul devine foarte obositor, sentimentul de vinovăție este foarte prezent alături de gândurile negative și uneori suicidare, cu scăderi de concentrare, memorie și stima de sine scăzută. Toate foarte asemănătoare cu o stare depresivă reală.
Simptomele ciclotimiei pot include episoade de hipomanie, cum ar fi:
- umor elevat sau euforic;
- creșterea energiei și a activității;
- reducerea nevoii de somn;
- mare încredere în sine;
- gânduri rapide și dificultăți de concentrare;
- comportament impulsiv sau riscant;
- creșterea vorbirii și a sociabilității.
Sau episoade de depresie ușoară, cum ar fi:
- tristețe persistentă sau sentimente de goliciune;
- pierderea interesului sau plăcerii în activitățile zilnice;
- oboseală sau lipsă de energie;
- modificări ale apetitului sau greutății;
- dificultăți de concentrare sau de luare a deciziilor;
- sentimente de vinovăție sau lipsă de valoare;
- probleme de somn (insomnie sau hipersomnie).
Ciclotimia poate începe în adolescență sau în prima parte a vieții de adult. Persoanele cu ciclotimie pot avea dificultăți în recunoașterea simptomelor sau în înțelegerea faptului că starea cu care se confruntă este o tulburare de dispoziție. Este foarte important să se solicite o evaluare și un diagnostic de la un profesionist, cum ar fi un psihiatru sau psiholog. Doar astfel se va putea obține un tratament adecvat și, mai presus de toate, în timp util.
Ce este ciclotimia? Cum se pune diagnosticul ciclotimiei?
Psihiatrul sau psihologul va evalua prezența următoarelor criterii:
- cel puțin doi ani de istorie a schimbărilor de dispoziție, cu perioade de hipomanie și depresie ușoară;
- perioadele de hipomanie ar trebui să dureze cel puțin 4 zile, dar nu mai mult de 14 zile;
- perioadele de depresie ușoară ar trebui să dureze cel puțin 2 zile, dar nu mai mult de 14 zile;
- simptomele hipomaniei și depresiei nu trebuie să îndeplinească criteriile pentru un episod maniacal sau depresie majoră;
- simptomele hipomaniei și depresiei nu trebuie să fie cauzate de o altă afecțiune medicală sau de medicamente.
Testele de laborator pot fi utile doar pentru a exclude alte afecțiuni medicale care pot avea simptome similare, dar nu indică direct diagnosticul de ciclotimie în sine.
Cu toate acestea, ciclotimia este o tulburare oarecum rară și adesea trece neobservată sau nu este diagnosticată cu precizie. Dacă bănuiești că ai ciclotimie, trebuie să soliciți imediat asistență medicală.
Cum poate fi tratată ciclotimia?
Există mai multe tratamente, farmacologice și non-farmacologice, disponibile pentru ciclotimie. Iată câteva dintre cele mai frecvente tratamente:
Tratamentele farmacologice includ:
- medicamente de stabilizare a dispoziției, cum ar fi carbonatul de litiu, antiepileptice, cum ar fi lamotrigina, valproatul sau carbamazepina și antipsihotice, cum ar fi olanzapina, quetiapina și asenapina;
- antidepresive și stabilizatori ai dispoziției, cum ar fi litiul.
Tratamentele non-farmacologice includ:
- psihoterapia poate ajuta la gestionarea simptomelor ciclotimiei și la îmbunătățirea calității vieții;
- terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate ajuta la identificarea și modificarea gândurilor și comportamentelor negative;
- terapia interpersonală poate ajuta la îmbunătățirea relațiilor interpersonale și a comunicării;
- managementul stresului: Învățarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, respirația profundă sau relaxarea musculară progresivă, poate ajuta la reducerea anxietății și la îmbunătățirea bunăstării generale.
Este important ca alegerea tratamentului să depindă de nevoile individuale ale pacientului și de severitatea simptomelor. În plus, medicamentele pot avea efecte secundare. Prin urmare, este important să discuți cu medicul despre efectele secundare pe care le întâmpini. Acestea sunt doar informații care să te ajută să recunoști simptomele pe care le ai și să te îndrume spre personal specializat. Doar acolo vei cunoaște diagnosticul corect și ți se va administra tratamentul adecvat nevoilor tale.