Menține-te în formă cu 10 obiceiuri simple! Dormi bine, mănâncă sănătos și fă sport! Menținerea în formă nu este dificilă. Atâta timp cât există o continuitate în unele obiceiuri care sunt decisive pentru bunăstarea noastră: să facem activitate fizică, să dormim bine, să urmăm o dietă corectă. Bonus: adăugăm o doză bună de seninătate și zâmbet de multe ori.
Pentru a rămâne în formă, întotdeauna, și a nu pierde bani cu obsesia dietelor sau cu activități fizice prea stresante, este esențial să menții un echilibru la dublu. Pe de o parte, să nu-ți stabilești obiective nerealiste, care apoi au un efect contraproductiv și rămân doar intenții bune (dar nu realizate). Pe de altă parte, însă, trebuie să ai în vedere să te concentrezi cu adevărat asupra lucrurilor, cele mai simple, dar totuși cele mai eficiente, care te ajută să-ți menții mereu o formă bună.
Menține-te în formă cu 10 obiceiuri simple! Iată cele 10 sfaturi cheie, în modelarea stilului nostru de viață:
1. Nu exagera cu sacrificiile
Începe prin a-ți stabili obiective realizabile! Este inutil și contraproductiv să ții diete prea drastice, care implică renunțări exagerate și drastice. Ca în toate lucrurile, rezultatele sunt obținute numai pe căi progresive. Pentru început, în loc să mănânci mult mai puțin, începe prin a alege alimente sănătoase.
2. Consumă multă apă, chiar și prin fructe și legume
Conform unui publicat în Plos Medicine, persoanele care au luat mai puțin în greutate în cercetarea științifică, au mâncat cantități mai mari de: fructe roșii, mere și pere, tofu și soia, conopidă, avocado, portocale, varză de Bruxelles, broccoli, fasole verde, morcovi și ardei. Aceste alimente sunt alimente cu un conținut ridicat de apă, fibre și un indice glicemic scăzut; toate caracteristicile care ajută la menținerea foamei la distanță și la reducerea aportului de calorii.
3. Obișnuiește- te să consumi alimente sănătoase
Aceasta este o condiție fundamentală dacă îți dorești să rămâi în formă, fără a face eforturi excesive. De fapt, alegerea înțeleaptă a ceea ce alegem să mâncăm pe baza prospețimii și a aportului caloric, este cel mai bun mod de a garanta corpului nostru energia necesară fără a o descărca/pierde. Învață să citești etichetele și să selectezi alimentele pe care le pui pe masă!
4. Nu renunța să ieși la restaurant!
O alimentație sănătoasă nu înseamnă să nu ieși deloc la restaurant. Dimpotrivă! Renunțarea la o noapte cu prietenii din cauza dietei este cel mai bun mod de a o întrerupe; va fi frustrant, iar data viitoare, sigur vei exagera. În schimb, poți ieși după ce ai mâncat o gustare ușoară, pentru a nu te înfometa și poate că vei începe masa cu un aperitiv ușor de legume. Dar este esențial să stai departe de coșul de pâine.
5. Alege să pierzi în greutate, fără excese și fără prea multă viteză
A-ți propune să pierzi zece kilograme în câteva zile este o alegere inutilă și care riscă să-ți afecteze metabolismul. Ideal ar fi să pierzi maximum două kilograme într-o lună, să mănânci sănătos și corect și să te miști mai mult.
Pentru a-ți menține forma pe termen lung, pierderea în greutate trebuie să fie lentă, deoarece organismul este capabil să se adapteze mai bine la schimbare. Pe de altă parte, micile schimbări care durează în timp sunt cele care aduc rezultate foarte bune. Deci, fără diete drastice!
6. Veganul nu este întotdeauna mai bun
Multe persoane confundă alimentația sănătoasă cu a deveni vegetarian sau vegan. Chiar dacă acest lucru reprezintă, cu siguranță, o alegere „sănătoasă”, nu este singura viabilă. De fapt, eliminarea proteinelor animale din dietă nu induce neapărat o scădere a aportului caloric general. Ar fi mai bine să alternezi carnea cu legumele și să ai grijă să nu mănânci prea mult. Pe scurt, a fi vegetarian sau vegan este o alegere bună pentru a rămâne sănătoși, dar nu esențial. De exemplu, mai potrivit ar fi să reduci cantitățile, și nu să renunți neapărat la carne sau la produse lactate pentru a trăi sănătos.
7. Poți face sport, dar fără a exagera
A face activitate fizică duce cu siguranță la consumarea mai multor calorii, dar nu neapărat la pierderea în greutate. De multe ori, cei care încep să facă prea mult sport, de fapt, se trezesc că mănâncă mai mult decât consumă; fără a calcula că o oră de mers vioi nu poate „echilibra” niciodată o masă completă la fast-food. În general, este de preferat să faci mișcare constant, în fiecare zi, chiar mai bine mai puțin, decât să te antrenezi intens de două ori pe săptămână.
8. Mersul pe jos foarte mult
Cel mai bun mod de a te menține în formă este să profiți de oportunitățile pe care le ai în fiecare zi. De exemplu, atunci când este posibil, alege mersul pe jos sau cu bicicleta și urcarea scărilor pe jos în loc de lift. Acestea sunt gesturi mici care, pe termen lung, pot ajuta foarte mult.
9. Dormi bine
Odihna trebuie să fie întotdeauna de cel puțin șapte ore, deoarece un corp odihnit este primul pas pentru menținerea unui metabolism la potențialul său maxim. O altă regulă fundamentală pentru a menține linia este de a adopta ritmuri regulate de viață și de a dormi bine.
10. Nu aștepta să ai un motiv pentru a reveni în formă
Nu ar trebui să aștepți vara pentru a face testul costumului de baie; iar acesta nu trebuie să fie singura motivație care te împinge să faci sacrificii pentru a reveni în formă. Mai degrabă, alege o cale pe termen lung! Și un obiectiv care trebuie atins zi de zi. După ce vei reuși să-ți impui câteva obiceiuri corecte, va deveni firesc să îți continui drumul pe calea trasată.