8 motive pentru a dormi mai mult. De ce e important să dormim bine și suficient?

8 motive pentru a dormi mai mult. De ce e important să dormim bine și suficient?

De ce să dormi mai mult? În cele ce urmează vei descoperi 8 motive pentru a dormi mai mult. Pentru că a avea un somn bun este extrem de important pentru sănătatea ta. De fapt, este la fel de important precum o dietă echilibrată, hrănitoare, alături de exercițiile fizice pe care trebuie să le faci în fiecare zi.

Nevoile de somn variază de la persoană la persoană, dar majoritatea adulților au nevoie între 7 și 9 ore de somn pe noapte. Privarea de somn îți poate pune în pericol sănătatea și siguranța. De aceea, este esențial să acorzi prioritate odihnei și să ai un somn de calitate.

Iată 8 motive pentru a dormi mai mult:

1. Te ajută să-ți menții greutatea sau chiar să slăbești

Numeroase studii au asociat somnul scurt – mai puțin de 7 ore pe noapte – cu un risc mai mare de creștere în greutate și un indice de masă corporală (IMC) mai mare. Un studiu din 2020 a constatat că adulții care au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta obezitate. În timp ce, dormitul mai lung nu a crescut riscul.

De asemenea, diverse studii au arătat că persoanele lipsite de somn au un apetit mai mare și tind să mănânce alimente mai bogate caloric. Totodată, privarea de somn te poate face să poftești la alimente care conțin mai mult zahăr și grăsimi, ca urmare a conținutului lor mai mare de calorii.

Așadar, acordarea de prioritate somnului poate sprijini greutatea corporală sănătoasă.

2. Poate maximiza performanța atletică

S-a demonstrat că somnul îmbunătățește performanța atletică. Numeroase studii au arătat că un somn adecvat poate îmbunătăți abilitățile motorii fine, timpul de reacție, puterea musculară, rezistența musculară și abilitățile de rezolvare a problemelor.

3. Poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea

Poate că știai deja că somnul este important pentru diferite aspecte ale funcției creierului. Cogniția, concentrarea, productivitatea și performanța sunt toate afectate negativ de privarea de somn. S-a demonstrat că un somn bun îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor. În plus, îmbunătățește performanța memoriei atât la copii, cât și la adulți.

4. Ajută la întărirea inimii

Calitatea și durata scăzută a somnului poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Mai multe studii au arătat că dormitul mai puțin de 7 ore pe zi a dus la un risc cu 13% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă. În plus, somnul scurt pare să crească riscul de hipertensiune arterială. În special la cei cu apnee obstructivă în somn – o afecțiune caracterizată prin respirație întreruptă în timpul somnului.

În urma unor cercetări făcute s-a constatat că persoanele care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte au avut un risc cu 61% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială decât cei care au dormit 7 ore.

De asemenea, s- a dovedit că somnul excesiv la adulți (mai mult de 9 ore) crește riscul de a dezvolta boli de inimă și hipertensiune arterială.

5. Sprijină un sistem imunitar sănătos

S-a demonstrat că lipsa somnului afectează funcția imunitară. Într-un studiu, participanții care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte au avut de 4,5 ori mai multe șanse de a se îmbolnăvi decât cei care au dormit mai mult de 7 ore.

6. Somnul inadecvat este legat de depresie

Problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt strâns legate de calitatea slabă a somnului și tulburările de somn. Concluziile unui studiu au arătat că cei cu anxietate și depresie au fost mai predispuși să raporteze rezultate de somn mai slabe decât cei fără anxietate și depresie.

7. Somnul slab calitativ este legat de inflamația crescută

Se știe că pierderea somnului, în special din cauza somnului perturbat, activează căile de semnalizare inflamatorie. Astfel duce la niveluri mai mari de markeri nedoriți ai inflamației, cum ar fi interleukina-6 și proteina C reactivă.

În timp, inflamația cronică poate provoca dezvoltarea multor afecțiuni cronice. Inclusiv obezitatea, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer, depresia și diabetul de tip 2.

8. Lipsa unui somn bun și suficient afectează emoțiile și interacțiunile sociale

Pierderea somnului reduce capacitatea de a regla emoțiile și de a interacționa social. Când suntem obosiți, ne este mai greu să controlăm izbucnirile emoționale și comportamentele noastre în fața celorlalți. Oboseala ne poate afecta și capacitatea de a răspunde la umor și de a arăta empatie.

Un somn bun poate fi o modalitate cheie de a-ți îmbunătăți relațiile cu ceilalți și de a te ajuta să devii mai social.

 

 

My title page contents