Ingrediente:
- File de pastrav salmonat -2 buc
- Ierburi aromatice (patrunjel, cimbru)
- Usturoi -1 catel
- Marar -1/2 legatur
- Unt sarat – 50g
- Ulei de masline -1 lingurita
- Sare si piper-dupa gust
Mod de preparare:
1. Asezoneaza pestele cu sare si piper dupa gust.
2. Crapa un catel de usturoi in doua si unge fileurile de peste, apoi condimenteaza cu ierburile aromatice.
Daca nu ai slanina, poti folosi o jumatate de ceapa ca sa ungi/cureti gratarul
3. Unge fileurile de peste cu putin ulei de masline, pentru a nu se prinde de gratar, iar gratarul la randul lui trebuie curatat si uns foarte bine cu putina slanina.
4. Ai grija ca focul sa nu fie foarte mare, pentru ca risti ca pestele sa se arda.
5. Pune-l pe gratar si supravegheaza-l, nu trebuie lasat mai mult de 3 minute pe o parte. Il vei intoarce atunci cand observi ca incepe sa-si schimbe culoarea mai mult de ¾ , apoi il mai lasi 1-2 minute pe cealalta parte, dupa care il scoti cu grija si il lasi la odihnit 2 minute.
6. Untul cu ierburi se face foarte usor: trebuie sa lasi untul la temperatura camerei mai multe ore, apoi sa amesteci mararul in el. Apoi, cu ajutorul unei folii alimentare, portioneaza-l in niste batonase, pe care le poti pastra un timp indelungat si in congelator.
7. Serveste pastravul cu un cub de unt cu marar deasupra si legume la gratar langa.
foto Shutterstock.com