Cum să te pregătești pentru prima vacanță cu bebelușul

Te-ai codit până să iei decizia de a petrece prima vacanță cu bebelușul. Într-adevăr, poate fi complicat. Dar dacă în fond asta îți dorești sau… nu ai încotro pentru că nu ai încredere să-l lași cu nimeni, de ce nu?!

 

Pleacă la drum, în prima vacanță cu bebelușul, pregătită pentru orice. Pregătită să ai câteva nopți dificile pentru ca i-ai schimbat locul și rutina, pregătită să răcească. Nu înseamnă că obligatoriu se vor întâmpla aceste lucruri, dar pentru moralul tău e mai bine să fii în gardă.

Prima vacanță cu bebelușul

Este posibil ca unii dintre membrii familiei să te judece aspru pentru curajul de a pleca în ceea ce ei consideră a fi o aventură. Nu trebuie să te justifici și să dai explicații. Spune-le că atât voi, părinții, cât și micuțul vostru aveți nevoie de aer curat. Și că iarna este un moment tocmai bun pentru așa ceva. Mai spune-le că au trecut vremurile în care copiii erau excesiv cocoloșiți și că vrei ca micuțul tău să aibă un organism puternic și rezistent.
Sigur, dincolo de faptul că în fața oponenților vei juca ”dur” cartea intransigenței, este bine să te informezi cât de frig este în zona în care vreți să vă petreceți vacanța. Pentru că dacă va fi ger și viscol, tot în casă veți sta și deci n-ai făcut nicio scofală. Interesează-te din timp și în privința stării drumurilor, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.

La aer, cu măsură

Pentru ca bebelușul să fie permanent în siguranță, nu exagera cu timpul petrecut afară. Cei atât de mici nu au capacitatea de a-și autoregla temperatura corpului, motiv pentru care reprizele de aer curat vor fi limitate ca timp. Și nici nu insista să îi faci cunoștință cu zăpada. Nu încă. Mașina trebuie să o aveți aproape de locul în care vă plimbați în aer curat, pentru a vă putea întoarce cât mai repede la căldura ei.

Îmbrăcat cum se cuvine

Alege să îmbraci copilul în mai multe straturi, pentru că este mai călduros și mai confortabil. Bluziță peste bluziță de bumbac este o alegere bună spre deosebire de un pulover foarte gros. Hăinuța – ultima redută – este de preferat să fie dintr-un material impermeabil, anti-vânt. Mânuțele și piciorușele, capul, urechile și gâtul, de asemenea, trebuie bine protejate.

Ambient potrivit

Dacă mergeți într-o zonă de munte, gazdele se vor simți obligate să vă ofere căldură în exces, tocmai pentru că sunteți cu bebelușul. În cazul în care aveți posibilitatea reglării temperaturii din cameră, păstrați-o la un nivel situat între 21 și 24 de grade. O cameră supraîncălzită este o cameră din care lipsește umiditatea, ceea ce poate afecta pielea bebelușului. Plus că trecerile bruște de la cald la rece și invers sunt adevărate șocuri termice. Dacă știi că bebelușul tău se dezvelește noaptea, mai degrabă îl culci într-o plăpumioară tip sac de dormit, din care nu poate ”evada”, decât într-o cameră încălzită exagerat.

Trusa de urgență

Din bagaj să nu lipsească trusa pentru urgențe medicale. Nimic complicat, produse uzuale: antitermice, ser fiziologic, pompiță, supozitoare cu glicerină, săruri de rehidratare etc. Sfătuiește-te cu pediatrul în ceea ce privește conținutul trusei.

My title page contents