Răceala la nou-născuți și bebeluși trebuie tratată cu mare atenție. Sugarii și copiii mici sunt mult mai vulnerabili la răceli decât adolescenții și adulții. Descoperă câteva măsuri simple care îi ajută să depășească răceala.
Ai luat toate măsurile recomandate de medicul pediatru pentru a preveni îmbolnăvirea copilașului tău, însă acesta tot s-a îmbolnăvit? Din păcate, uneori nu e suficient să fii un părinte precaut. Sugarii și copiii mici au o probabilitate mare de a răci sau de a suferi un alt tip de infecție a căilor respiratorii, în timpul sezonului rece, cum ar fi durerea în gât sau bronșita, mai ales dacă merg în colectivitate (ex. creșa).
În ciuda tuturor eforturilor pe care părinții le fac pentru a-și proteja micuții, mai ales în lunile mai reci și în timpul schimbării anotimpurilor, bebelușii sunt afectați foarte des de răceli. Aceasta deoarece virusurile responsabile sunt foarte ușor de transmis pe calea aerului și interceptarea acestora este aproape inevitabilă, dacă cineva din familie se îmbolnăvește sau dacă copilul intră în contact cu alți copii sau adulți.
De ce răcesc nou-născuții și bebelușii?
De altfel, probabilitatea ca sugarii să contracteze un virus și o infecție a tractului respirator bacterian este deosebit de mare. Sistemul lor imunitar se dezvoltă în continuare, făcându-i mai vulnerabili la răceli și la alte afecțiuni clasice specifice sezonului rece. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că și copiii mai puternici și mai sănătoși din punct de vedere constituțional pot experimenta 4 până la 10 răceli în primul an de viață. Totodată, trebuie ținut cont de tendința naturală a copiilor de a explora, atinge și a introduce în gură continuu tot ceea ce întâlnesc în jurul lor. Inclusiv obiecte de uz casnic potențial contaminate cu viruși și bacterii.
Având în vedere că, în primele luni de viață, nou-născutul nu trebuie să ia medicamente (fac excepție unele boli care necesită în mod necesar o terapie specifică), chiar și o simplă răceală poate fi un moment dificil de depășit. Atât pentru copil, cât și pentru părinți, care trebuie să aibă grijă de ei, dar și de copil.
Ține cont…
Copilul mic se folosește de instinctul său natural de a respira prin nas. Prin urmare, atunci când nările sunt închise din cauza secrețiilor și a mucoasei inflamate ca urmare a răcelii, disconfortul resimțit de nou-născut este foarte intens, atât timp cât este treaz, cât și în timpul somnului. Astfel că, nu doar odihna și nutriția (inclusiv alăptarea) sunt afectate, ci și starea de spirit. Copilul devine iritabil, nu are poftă de mâncare, plânge des și doarme puțin, astfel că nici părinții nu se pot odihni corespunzător.
Din aceste motive, chiar dacă nu prezintă un risc grav pentru sănătate, răcelile și chiar un simplu nas înfundat trebuie tratate corespunzător, chiar de la început. Astfel poți preveni ca răceala să se complice cu infecții bacteriene mai grave (cum ar fi otită, bronșită, bronșiolită sau chiar pneumonie) având grijă ca cel mic să fie hrănit și să doarmă corespunzător. În acest fel, vei evita ca cel mic să devină nervos și neliniștit.
Cele mai tipice simptome de răceală la nou-născut sunt:
- congestie nazală și/sau curgerea nasului;
- producerea de mucus limpede, fluid, care poate deveni mai gros, de culoare galben-verzui, după care ar trebui să devină din nou limpede și fluid după câteva zile;
- în primele zile poate apărea febră, chiar dacă nu este mare;
- strănut, tuse, răgușeală, durere în gât;
- ochi roșii.
Răceala la nou-născuți și bebeluși. Ce trebuie să mai știi în plus?
Dacă simptome similare cu cele ale răcelii apar în mod persistent, continuând timp de câteva săptămâni (în special între februarie și iunie), ar putea fi în schimb o alergie la polen sau alte substanțe din mediu. În acest caz, pot apărea:
- mâncărime a ochilor și prezența lacrimilor, chiar foarte intens;
- crize repetate de strănut în serie;
- posibilă mâncărime generalizată;
- producerea de mucus limpede și fluid, care nu-și schimbă caracteristicile în timp, dar care poate fi foarte abundent;
- absența febrei.
Ce trebuie să faci? Contactează medicul dacă:
În marea majoritate a cazurilor, răceala nu este o afecțiune care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Cu toate acestea, contactează imediat medicul dacă:
- bebelușul are mai puțin de 3 luni și temperatura corpului este egală sau mai mare de 37,5 °C; deși nu ar trebui să te sperie, chiar și o febră ușoară în primele luni de viață nu ar trebui niciodată subestimată;
- simptomele de răceală nu dispar după o săptămână (de obicei, suficient timp pentru recuperarea aproape completă);
- tusea se înrăutățește și copilul șuieră sau are dificultăți de respirație (semn că ar putea avea probleme pulmonare);
- buzele devin albastre (semn că bebelușul respiră prost și nu absoarbe suficient oxigen);
- copilul își trage sau freacă urechile în mod repetat (aceasta poate fi o infecție a urechii sau oreion la debut);
- există urme minime de sânge în mucus;
- există roșeață și/sau umflături severe ale faringelui; mai ales dacă prezintă plăci albicioase pe mucoasa inflamată;
- apar episoade de vărsături, pe lângă simptomele respiratorii.