Tu știi să recunoști reacțiile copilului stresat? Cum recunoști simptomele? Dar, ce este, de fapt, stresul? Este o condiție modificată a organismului ca răspuns la stimuli externi (exogeni) sau interni (endogeni), pe care individul nu este în măsură să-i satisfacă sau și-a pierdut capacitatea de a face acest lucru. Prin urmare, prezintă semne de disconfort psihofizic față de presiunile percepute ca fiind mari.
Organismul răspunde în mod natural la stres, atunci când resursele acestuia sunt epuizate, cu o primă fază de activare, o a doua etapă de adaptare și o fază finală de epuizare. Acesta intră în starea de boală, care devine cronică dacă stresul devine continuu în timp.
Cum să recunoști un copil stresat
Se întâmplă adesea ca un profesor să semnaleze părinților un comportament de nepăsare, schimbare de dispoziție, manifestări agresive sau „ciudățenii” la copil. Moment în care, părintele ar trebui să se întrebe dacă copilul e afectat de stres, și la ce nivel. Un copil stresat prezintă, în general, un comportament diferit decât de obicei. Și, la un moment dat, părinții și profesorii încep să se îngrijoreze. Pentru a înțelege dacă un copil este stresat, este bine să observi când își schimbă acesta comportamentul și cât timp durează/a durat.
Reacțiile copilului stresat. Care sunt semnele subestimate și care sunt cele care trebuie să te îngrijoreze?
La copii, stresul apare, de obicei, prin schimbări de comportament. Modificările obișnuite sunt cele care-l afectează pe acesta. Copiii devin ușor iritabili sau stângaci sau adoptă atitudini de refuz, cu plâns și plângeri. Schimbările de caracter sunt asociate cu modificări mai mult sau mai puțin ale somnului, sau cu atitudini controversate față de alimente, care pot fi refuzate sau consumate în mod exagerat.
În cazul adolescenților tineri, cazurile în care stresul este exprimat prin respingere și ostilitate față de familie sunt frecvente.
Stresul poate apărea, de asemenea, cu simptome fizice, cum ar fi dureri de stomac sau dureri de cap, ale căror origini organice nu pot fi identificate. Este necesar să se acorde atenție simptomelor dureroase. Mai ales dacă acestea cresc în situații particulare. De exemplu, sarcini școlare obișnuite, dar și o probă sportivă importantă.
Surse de stres la copiii mici
Stresul, la anumite niveluri, este un semn pozitiv, deoarece oferă atenție și energie pentru a face față unei provocări. Dar excesul de stres este întotdeauna negativ, deoarece aceasta atinge efectul opus, punându-ne în imposibilitatea de a face față și de a rezolva o problemă.
De exemplu, mulți copii sunt prea ocupați pentru a avea timp să se joace, să-și dezvolte creativitatea sau să se relaxeze după școală. Trebuie acordată atenție copiilor care se plâng că au prea multe lucruri de făcut sau care resping unele dintre ele și trebuie verificat dacă nu sunt supraaglomerați. Dacă nu este posibil să-i reduci sarcinile copilului, atenția și dialogul deschis îi pot permite acestuia să învețe cum să își organizeze timpul și să depășească stresul.
Problemele familiei provoacă, de asemenea, stres. Problemele legate de munca părinților, bugetul familiei sau problemele de sănătate sunt toate aspecte care trebuie tratate fără prezența copiilor.
De asemenea, o sursă semnificativă de tensiune este televizorul și internetul. Adică, ușurința accesului la informații de care se bucură cei mici. Copiii care văd imagini tulburătoare la televizor sau aud despre dezastre naturale, război și terorism își pot face griji cu privire la siguranța proprie și a persoanelor pe care le iubesc. De asemenea, în acest caz, controlul, pe lângă orice asigurare, este esențial pentru a evita riscul de anxietate.
Reacțiile copilului stresat. Tulburare de stres post – traumatic (PTSD) la copii: ce este aceasta?
Această tulburare este o formă gravă de stres care afectează copiii care sunt victime ale unor evenimente traumatice, cum ar fi accidente, dar și intervenții chirurgicale.
Cunoscut sub numele de sindromul PTSD (tulburare de stres post – traumatic) această formă de stres este o afecțiune care trebuie, de asemenea, gestionată cu mare atenție. Deoarece, poate rula inițial asimptomatic. Și apoi se poate manifesta în deplină dovadă chiar și mult timp după evenimentul traumatic. Din acest motiv, este întotdeauna recomandabil să apelezi la un tratament adecvat. Acesta, în primul rând, trebuie să prevadă ca un copil să se trezească din traume într-un mediu calmant. Și, dacă este posibil, cu prezența părinților. Abordarea medicală și terapia cognitivă comportamentală trebuie să urmărească să descopere și să înlăture sentimentul de anxietate și temerile care fac din copil victima unei traume.
Reacțiile copilului stresat. Cum să previi?
Când vorbim despre prevenție, ne referim la trei niveluri de intervenție:
- primar (înainte să apară simptomul sau situația);
- secundar (când a apărut simptomul sau situația);
- terțiar (s-a întâmplat deja și trebuie să intervenim).
Copiii care sunt mai sensibili, mai timizi, mai reticenți sau introvertiți vor avea mai multe dificultăți dacă sunt supuși unei presiuni exagerate. Totuși, un răspuns bun ar putea fi obținut dacă nu este forțat și întărit în mod adecvat în ceea ce privește respectul de sine. Copiii mai optimiști, încrezători în sine și extrovertiți au mai puține dificultăți în condiții de stres. Dar, întotdeauna, doar dacă situația nu le cere o performanță peste capacitatea lor.