Să discutăm despre relații toxice la serviciu și felul în care te afectează acestea. Principalii factori de stres la locul de muncă includ un mediu toxic, un volum excesiv de muncă, izolarea, conflictul și ambiguitatea rolului, lipsa de autonomie, barierele dezvoltării carierei, relații dificile cu managerii și colaboratori și intimidări manageriale.
Continuarea acestor situații stresante poate conduce angajatul la riscul semnificativ de a dezvolta afecțiuni fiziologice și psihologice grave. Pentru companie, riscul se referă la absentism, disfuncții organizaționale, scăderea productivității, probleme de relație între colegi și clienți, sabotaj (conștient și inconștient), dispute cu alți angajați.
Relații toxice la serviciu. 7 subiecți „toxici” de evitat, dacă vrei să fii fericit la serviciu
Locul de muncă este cel mai probabil locul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului unei zile. Prin urmare, este inevitabil să petrecem multe ore cu colegii, poate mai mult decât cu familia. În această privință este bine să eviți cu orice preț acei subiecți care ar putea, prin comportamentul lor, să-ți destabilizeze liniștea mentală.
Iată cele opt prototipuri de colegi „toxici” pe care-i poți întâlni pe parcursul carierei tale, oricare ar fi acesta.
1. Bătăușul
Caracteristici: Tinde să umilească și să ofenseze pentru a-și atinge scopul.
Soluție: Conform specialiștilor, trebuie să se intervină din timp, imediat ce bătăușul începe să-și manifeste comportamentul, încercând să se folosească o atitudine pozitivă.
2. Capriciosul
Caracteristici: Se aruncă singur împotriva tuturor celor din jurul lui.
Soluție: Este important să înțelegi când ești pe cale să te dezlănțui și să pierzi controlul asupra emoțiilor. După ce s-a descărcat verbal sau psihic, încearcă să-l înfrunți fără agresiune. Începe conversația pe un ton calm și folosește motivul. Rezistă cât poți de mult.
3. Relații toxice la serviciu. Încăpățânatul
Caracteristici: Va încerca în orice mod să contrasteze proiectele colegilor cu impunerea ideilor lui.
Soluție: Ai grijă la cuvinte și fii liniștit/ă. Încearcă cât mai multe posibilități pentru a rezolva o problemă, în așa fel încât să nu te simți copleșit. Ia în considerare și ideea de a face concesii, oferindu-i colegului încăpățânat sentimentul unei decizii luate împreună, în care câștigați împreună.
4. Șeful solicitant
Caracteristici: Tendința de a cere imposibilul de la tine, atât în ceea ce privește volumul de muncă, cât și timpii de succes.
Soluție: Psihologul sugerează să-ți ajuți șeful stabilind priorități și explicând timpul necesar pentru a finaliza o treabă bine făcută. Când ești copleșit de muncă, întreabă pe ce preferă să te concentrezi – este părerea specialistului.
5. Pasiv-agresivul
Caracteristici: Imposibil de descifrat și de înțeles voința lui. Vorbește puțin și nu există niciodată când ai nevoie. Ignoră orice fel de comparație.
Soluție: Încearcă să-i câștigi încrederea cu o atitudine deschisă și cât mai aproape de obiceiurile lui.
6. Relații toxice la serviciu. Lunaticul
Caracteristici: Total imprevizibil, nu știi niciodată cum și când își va pune în aplicare „toxicitatea”.
Soluție: Fă-te plăcut/ă cu calm și consecvență, altfel nu-i poți gestiona reacțiile. Comportamentul colegului lunatic este fluctuant, se răzgândește în câteva minute. Gestionează timpul petrecut cu acesta, încercând să profiți de momente de liniște. Eliberează tensiunea creată.
7. Mincinosul
Caracteristici: Te poate manipula sau, mai rău, poate minți fără rușine pentru a te face să muncești mai mult sau să obții un beneficiu. Onestitatea nu este prioritatea acestui tip de coleg.
Soluție: Cere ajutor șefului. Pune întrebări pentru a testa și verifica terenul. Nu-ți crede colegul imediat.