Schimbările care apar după naștere. Cum se schimbă corpul femeii după ce naște?

Schimbările care apar după naștere. Cum se schimbă corpul femeii după ce naște?

Care sunt schimbările care apar după naștere? După nașterea copilului te privești în oglindă și te vezi complet transformată. În ce constă această transformare?

 

Copilul se naște și te uiți în oglindă, dar nu te vezi chiar la fel ca înainte. De fapt, corpul tău, în cele nouă luni de sarcină, a suferit o mare transformare și s-a adaptat marilor transformări care au devenit necesare pentru a face copilul să crească confortabil și sănătos în uterul tău. Dar cum se schimbă corpul după naștere? Mai revine la forma pe care o avea înainte de sarcină?

Experții spun că, de obicei, durează cel puțin un an sau 18 luni după naștere, până corpul își reia forma de dinainte de sarcină. Perioada schimbărilor postpartum se referă în special, la prima lună, în timp ce deja de la a doua simptomele vor începe să scadă.

Schimbările care apar după naștere. Iată ce se poate întâmpla în mod obișnuit:

Descărcarea vaginală sau eliminarea lohiilor

Cum va arăta vaginul după naștere? După naștere, există foarte multe secreții vaginale. Aparent asemănătoare cu menstruația, lohiile sunt compuse din lichide și sânge, pe care uterul le expulzează după nașterea copilului. Procesul durează aproximativ șase săptămâni.

Iritare vaginală

În cazul nașterii naturale este normal să suferi de iritație vaginală după nașterea copilului, mai ales dacă a existat lacerare sau dacă ai suferit o epiziotomie. Situația se îmbunătățește de-a lungul săptămânilor de după naștere.

Picioarele își pot schimba numărul și forma

Un studiu american a descoperit că sarcina poate schimba permanent piciorul: în special, unele femei pot avea după naștere picioare plate (în principal, din cauza greutății excesive luate în timpul sarcinii și a laxității articulațiilor) sau picioare mai mari ca număr.

Schimbările care apar după naștere. Incontinență

În primele două luni de la naștere se poate întâmpla să ai mici episoade de incontinență. Acestea apar în urma relaxării ligamentelor și mușchilor pelvieni care s-au încordat în timpul sarcinii. Poți încerca să faci exerciții de contracție și relaxare a mușchilor vaginali.

Hemoroizi și constipație

Efortul nașterii naturale face ca unele femei să întâmpine probleme cu hemoroizii. Încetinirea tranzitului intestinal care apare în multe cazuri după naștere, nu ajută la rezolvarea rapidă a problemei. În acest timp este recomandat să ai mare grijă să mănânci fructe, legume, alimente bogate în fibre și să bei multă apă.

Schimbările care apar după naștere. Căderea părului

În primele luni după naștere, poți observa că îți cade părul mai mult decât în ​​mod normal. Este o stare tranzitorie pe care organismul o recuperează în timp. Evită să iei sau să folosești substanțe pentru păr care nu sunt compatibile cu alăptarea.

Șolduri largi după naștere

Pe parcursul celor nouă luni, șoldurile s-au lărgit atât din cauza creșterii presiunii uterului, cât și pentru a face loc copilului, mai ales având în vedere nașterea. Dar după sarcină șoldurile revin la fel ca înainte de aceasta? Durează cel puțin șase săptămâni până când uterul revine la dimensiunea inițială. Oasele pelvisului vor reveni la fel ca înainte de sarcină în câteva luni. Cu toate acestea, unele acumulări de țesut adipos se pot concentra pe șolduri și burtă și doar o dietă corectă și o activitate fizică regulată te pot ajuta să elimini surplusul de grăsime.

Modificări hormonale după naștere

În timpul sarcinii, nivelul unor hormoni specifici crește foarte mult. Este vorba, în principal, despre estrogeni și progestogeni. După naștere, nivelul acestor hormoni se prăbușește brusc, revenind la valorile premergătoare sarcinii. Și alături de aceștia și alți hormoni se schimbă, cum ar fi tiroida, cortizolul, prolactina. O adevărată furtună hormonală care apare în primele zile după naștere și care poate afecta cu siguranță starea de spirit. Acesta este motivul pentru care noile mame pot experimenta o anumită iritabilitate, melancolie, tristețe și schimbări de dispoziție în primele zile după naștere. Este vorba despre „Baby Blues”, un fenomen complet normal care trece apoi spontan, imediat ce se restabilește echilibrul hormonal și mama s-a obișnuit cu noul ritm al vieții.

 

My title page contents