Mamele de azi sunt din ce în ce mai stresate. Prea multe sarcini atârnă pe spatele lor. Dar poate ajută câteva sfaturi pentru mame stresate.
Mamele de azi sunt stresate. Sondajele spun acest lucru, dar e suficient să întrebi orice prieten cu copii, pentru a ajunge la aceeași concluzie. Stresul matern poate avea diferite nuanțe, precum și cauze diferite. Iată câteva simptome dintre cele mai izbitoare ale mamelor stresate: anxietate, panică, plâns sau stare de apatie, agresivitate și tulburări psihosomatice (gastrite, migrene, probleme legate de menstruație).
Mame obosite și deprimate
Mamele de băieți sunt mult mai stresate, conform unui studiu realizat de Universitatea din Granada, pe un eșantion de 56 de femei însărcinate. După naștere, s-au analizat cordoanele ombilicale atât ale bebelușilor de sex masculin, cât și ale celor de sex feminin. La băieței s-a găsit o rată mai mare de stres oxidativ. Copiii de sex masculin se pare că provoacă un fel de „daune” mamelor încă de când sunt în pântecele acesteia.
Un alt studiu deosebit de interesant se referă la corelația dintre stresul matern și tipul de ocupație. Mai exact, mamele casnice par a fi cele mai stresate: mai îngrijorate, mai triste și cu mult mai epuizate.
Sfaturi pentru mame stresate. Permite controlul anxietății
Mamele se simt stresate din varii motive. Există o adevărată motivație socială care justifică stresul matern actual. De fapt, mama are nevoie de tot: un venit, o prezență constantă în viața copiilor, o atitudine prietenoasă și inteligentă. Este un fel de personaj multitasking care se hrănește din stima de sine.
Un prim sfat, în caz de stres major, este să slăbești frâiele controlului. De fapt, nu este posibil ca omul să aibă totul sub control și nici să fie bun la toate. Este contraproductiv să fii mereu stresat să le faci (sau să vrei să le faci) pe toate perfect.
Mișcare și meditație
O modalitate de a reduce stresul este mișcarea. Activitatea fizică, de fapt, stimulează eliberarea de endorfine și oxitocină, având ca scop relaxarea. Orice sport este potrivit, cu condiția ca acesta să fie un moment dedicat exclusiv mamelor: de la mersul pe jos rapid până la înot, iar lista poate fi completată cu preferințele fiecărei mame. Și dacă tocmai ai devenit mamă, o activitate antistres este plimbarea cu căruciorul.
Chiar și meditația are beneficii importante pentru reducerea stresului și acest lucru a fost dovedit de știință. Prin urmare, în fiecare zi ar fi necesar să dedici timp pentru puțină mișcare și pentru o pauză meditativă. Dar cum meditează o mamă? Învățând să respire, în primul rând. În acest scop, există cursuri, dar există posibilitatea de a învăța respirația corectă chiar și printr-o aplicație simplă.
Sfaturi pentru mame stresate. Distracție și puțină nebunie
Întreruperea rutinei poate fi un remediu real – pentru mamele stresate. Pentru a face acest lucru, trebuie să-ți permiți momente mici de nebunie: schimbări de direcție, experimente.
Deci, poți alege să-ți dedici o zi pentru o drumeție cu prietenii sau pur și simplu să ieși la cină în ultimul minut. Acest tip de variație în rutină, funcționează, de asemenea, și împreună cu copiii. În loc de parcul obișnuit sau de mersul pe jos, puteți merge împreună într-o excursie care nu este programată, undeva unde e ușor accesibil. Cel mai important este să schimbi, să spargi rutina!