Borcanul cu bunătate. Idei creative pentru părinți

Borcanul cu bunătate. Idei creative pentru părinți

Borcanul cu bunătate poate deveni atuul unui părinte creativ. Și tu ai obosit să îi tot disciplinezi la fiecare pas? Te-ai săturat să fii toată ziua arbitru în luptele pentru jucării, cărți sau jocuri? Viața de părinte, însă, nu trebuie să fie atât de dificilă.

 

Ți-o spun din proprie experiență, căci în momentul în care mi-am schimbat perspectiva de părinte care reacționa disciplinar la orice faptă negativă, într-una de părinte care încurajează faptele bune, chiar și comportamentul copiilor mei s-a modificat extraordinar de mult – în bine! Iată cum poți face și tu pentru a-ți recăpăta liniștea (atât cât este posibil cu 2 copii) în casă.

Borcanul cu bunătate: materiale necesare

În primul rând ai nevoie de un recipient și fie cumperi un borcan special, fie folosești un vas pe care îl ai prin casă și nu-ți mai trebuie. Mai ai nevoie de ciucurei din material textil (pom pom) sau poți folosi boabe de fasole, monede sau margele colorate.

Cum funcționează?

Explică-le celor mici că veți avea un “Borcan al bunătății” și că voi, ca familie, aveți misiunea de a-l umple. De fiecare dată când cineva din familie va face un act de bunătate pentru oricare alt membru, va putea pune în recipient un ciucurel (margeluță sau boabă, după cum ați ales). Când se umple, copiii au dreptul la o recompensă specială, pe care tot ei o aleg.

Ce este actul de bunătate?

Pentru ca cei mici să înțeleagă clar ce trebuie s facă, discută cu ei despre diferite acte de bunătate pentru care au dreptul de a pune ciucurei în recipientul special. Astfel a-și ajuta sora/fratele atunci când cade, a împărți jucăriile, a o ajuta pe mami la strânsul/pusul mesei sau a oferi îmbrățisări când cineva este trist, sunt doar câteva exemple ce pot fi folosite ca idei de pornire și pentru familia ta.

De ce funcționează borcanul cu bunătate?

În loc de a le spune mereu copiilor ce să nu facă și eventual a-i pedepsi pentru boacănele făcute, “borcanul cu bunătate” este soluția ideală de a-i recompensa pe cei mici atunci când fac lucruri bune. Concentrându-te pe partea partea pozitivă și nu pe cea negativă, vei scăpa de exasperantul “job” de polițist. Mai mult decât atât, deși cei mici sunt egocentrici – “jucăria mea”, “pătura mea”, “bluza mea” – făcând acasă astfel de gesturi de bunătate, vor ajunge să înțeleagă, în timp, ce este compasiunea și empatia și vor realiza acte de bunătate și pentru cei din afara familiei.

 

My title page contents