Tantrumurile la copii. Sa le privim direct!

tantrumurile

Conectarea e minunata, senzationala si te ajuta sa ai o relatie senina cu al tau copil. Dar ce facem cu tantrumurile? Hai sa le privim in ochi.

 

Le ignoram, le toleram, le imbratisam, le stingem? Cum reactionam? Ei bine, Tina Bryson si Daniel J Siegel sustin in cartea „Inteligenta parentala” ca in momentele X copilul are nevoie de noi. „Tantrumul ne transmite ca, in momentul respectiv, creierul inferior a preluat controlul creierului superior, lasandu-l in afara oricarui autocontrol.”

Tantrumurile la copii

Ei bine, atunci copilul nu poate si nu este dispus sa isi gestioneze emotiile si nici actiunile. Asa ca atunci e nevoie sa fim empatici. Sa ii fim alaturi, sa ne conectam. Copilul are nevoie de noi. „Este in continuare necesar sa stabilim limite – nu ii putem permite unui copil ca, in supararea lui, sa smulga perdeaua de la restuarant – insa obiectivul nostru de moment este sa il alintam si sa il ajutam sa se linisteasca, astfel incat sa isi poata recapata controlul.”

Stai langa el. Tantrumurile au nevoie de timp

Asa ca ajuta-ti copilul si conecteaza-te. Obtine ocazii de integrare si il ajuta sa isi regleze emotiile.

Asadar, „nu priviti tantrumul ca pe o simpla situatie neplacuta pe care trebuie sa invete cum sa o depaseasca, sa o gestioneze in beneficiul lor sau cum sa o anuleze cat mai repede si cu orice pret, ci ca pe un strigat de ajutor – ca pe inca o ocazie de a-l ajuta pe copil sa se simta in siguranta si iubit. Este un moment in care putem alina supararea, in care devenim un refugiu in fata furtunilor interioare, iar ajutandu-i pe copii, prin conectare, acestia exerseaza trecerea de la o stare de neintegrare la una de integrare.”. Pentru ca orice situatie e o portita de invatare, un start catre impacare si alinare. Un palier spre empatie si bunatate. Cand o mama sau un tata intelege de ce copiii au tantrumuri, atunci el/ea are o atitudine mai plina de compasiune cand incep sa tipe si sa loveasca.

Tantrumurile la copii. Tantrumuri si invatare

Acum, nu trebuie sa intelegeti ca trebuie sa va urcati pe pereti de bucurie cand copilul vostru e isteric, dar e bine sa va pastrati calmul si sa fiti deschisi. Sa cautati sa va conectati!

E bine sa nu uitati ca atunci cand copilul se afla in mijlocul unui tantrum nu poate invata si nici asculta mesaje. Dar poate fi modelat usor si redirectionat prin conectare. Nu vorbiti mult atunci cand copiii sunt suparati! E degeaba! Sistemul lor nervos nu poate duce. Pentru ca ei atunci sufera, sunt nefericiti si nu pot duce. Asa ca, fii prezent! Stai alaturi de el. Alina-l! Linisteste-l!

My title page contents