Sindromul prințesei este, de fapt, favorizat de părinți și de publicitate.

Nu este o boală pe care să o găsești în tratatele de medicină. Însă cu acest sindrom te întâlnești foarte des. Nu știi ce este Sindromul prințesei? Ei bine, o fată care „suferă” de el se crede centrul universului și își trăiește viața ca un basm, concentrându-se doar pe lucrurile frumoase.

 

Îndrăznesc să cred că Sindromul prințesei este, de fapt, în mare măsură favorizat de părinți. Ei sunt cei care îi construiesc fetiței o lume ideală și o pun în centrul atenției tuturor. Și tot ei îi inoculează ideea obsesivă că toate privirile trebuie să fie ațintite asupra ei, că ei i se cuvine totul. Că doar este o… prințesă. Aceste capricii pot fi amuzante în copilărie. Însă riscul este că fetița devine o tânără a cărei stimă de sine este influențată de credința că este o prințesă. Ea va fi dependentă de ceilalți, iar ceilalți vor trebui să îi satisfacă ordinele și capriciile. Ceea ce nu este sănătos pentru nimeni dintre cei implicați. Dovezi că așa se întâmplă sunt suficiente, la fel și exemple. Și tot o dovadă că acest sindrom le însoțește poate inconștient pe tinerele fete este și visul de a purta, la propria nuntă, invariabil, o… rochie de prințesă.

Sindromul prințesei

Sunt mai mulți cei vinovați de cultivarea acestui sindrom. Intră într-un magazin și uită-te la raioanele cu articole pentru copii. Fie că sunt de îmbrăcăminte, rechizite, jucării, ghiozdane, genți, penare sau biciclete. Negreșit vei găsi tricouri care au imprimate prințese, la fel și caiete, ghiozdane și câte și mai câte. De jucării nici nu mai zicem… Toate acestea sunt mesaje prin care fetițelor li se prezintă ideea că a fi prințesă este cel mai bun mod de a fi. Așa sunt încurajate și convinse că e neapărat nevoie să fie „numărul unu”, centrul universului și obiectul venerației celorlalți. Cât de greu le va fi viitoarelor adolescente și tinere să înțeleagă și să accepte mai târziu că lucrurile nu stau așa? Destul de greu, într-adevăr…

Și publicitatea poartă o vină

Din păcate, părinții au adesea concepția greșită că fiicele lor nu vor fi afectate de mesajele pe care le primesc. Ei nu știu că fetița are nevoie de un nivel incredibil de încredere în sine pentru a se conștientiza pe sine și pentru a evita să fie sedusă de aceste mesaje. Este mult subestimată puterea publicității și cât de mult ne afectează pe toți. Chiar și pe adulți. Nimeni nu se poate aștepta ca o copilă de 3-4 ani să înțeleagă că viața este minunată dacă ai valori solide, prieteni buni și un stil de viață sănătos în comparație cu cel nerealist, unei prințese. Și așa începe „răul”, din această neînțelegere a lumii și a vieții, din concepțiile greșite și presiunea din exterior.

Mesaje greșite

Bineînțeles, în acest sindrom nu este vorba numai de înfățișare și de aspectul fizic, chiar dacă se face referire la el. Deși, din nefericire, aceleași mesaje greșite pe care le recepționează fetițele, le fac să fie nemulțumite de corpul lor încă de la vârsta de 11 ani. Este important să fie luate în considerare și celelalte mesaje pe care copila le primește cu privire la viața de basm pe care și-o creează. Există riscul să învețe că ea nu se poate descurca singură și are mereu nevoie de un „salvator”. Așa ajunge să dicteze partenerilor de joacă ce trebuie să facă pentru ea sau în locul ei. Așa ajunge să nu mai aibă motivații personale în a face lucruri, așteptând ca ceilalți să „lucreze” pentru ea.

Cu picioarele pe pământ

Ce poate face un părinte pentru a-și ajuta fiica să-și creeze propria fericire? Primul instinct poate fi să încerci să o protejezi de toate influențele potențial negative. Din păcate, acest lucru este practic imposibil. În loc să le evite, învaț-o cum să facă față presiunii și ajut-o să-și dezvolte stima de sine pozitivă, o imagine realistă a corpului și autosuficiență. În calitate de părinte, poți să-ti înveți fiica să înlocuiasca „simptomele de prințesă”, nesănătoase, cu „valorile unei eroine”. Niciodată nu este prea devreme să începi.

  • Învaț-o să fie un consumator educat și să se gândească la mesajele pe care le primește. Ajut-o să formuleze răspunsuri la întrebări precum de ce îi plac anumite celebrități, de ce aspectul fizic poate fi atât de important.
  • Ajut-o să-și dezvolte propriile idei despre ce înseamnă să fii puternic, independent și încrezător și să caute astfel de modele.
  • Învaț-o să se îmbrace în mod corespunzător și explică-i că și hainele pe care le poartă pot transmite mesaje. Surprinzător, fetițe de numai 5-6 ani vorbesc despre „a te îmbrăca sexy”…
  • Ajut-o să înțeleagă lumea. Încurajeaz-o să pună întrebări. Răspunde-i la ele.
  • Încurajeaz-o să accepte diferențele. Uneori va dori ceea au alți copii, doar pentru că au. Explică-i faptul că fiecare individ este diferit, că nu putem arăta toți la fel, nu putem avea toți aceleași lucruri. Și că mai important este să avem propria personalitate, propriile alegeri și propriile comportamente.
My title page contents