Cum ii spui „NU” copilului tau!

Tu din ce tabara faci parte? Nici tu nu poti rezistenta tentatiei de a-i satisface toate pofetele copilului tau? Nici chiar si atunci cand vine vorba de mofturi nejustificate? Ei bine, uite cum poti sa ii spui „NU” copilului tau!

Nu trebuie sa intri in panica!Toti parintii se confrunta cu aceasta problema. Totusi, trebuie sa fii constient ca, uneori este bine sa pastrezi limitele, iar raspunsul trebuie sa fie „ nu ”. Parintilor le este dificil sa le spuna „nu” copiilor lor. Si asta, mai ales, daca acest „NU” implica crize, plansete si vaicareli in public. Handingandparenting.org iti propune urmatoare situatie si te invata cum sa spui Nu in fata celui mic:

De ce?

Uneori, cand parintii incearca sa stabileasca limite copiilor, acestia nu-i iau in serios. De ce? Ei bine, comportamentul inadecvat si nevoile nejustificate se datoreaza in mare parte lipsei unui „NU” categoric. Unui raspuns care sa-i faca pe cei mici sa constientizeze ca este timpul sa renunte. Un „NU” categoric va conduce la lacrimi si la eliminarea frustrarilor copiilor in acel moment. Si, unde mai pui, ca pe parcurs, colaborarea voastra se va imbunatati. Pustii vor realiza ca raspunsul negativ nu este o pedeapsa. Atunci cand spui „NU” la o masina cu baterii vei spune „DA” in fata unei carti cu povesti de seara.

Cand spui „NU”:

„ Fetitei mele de 5 ani nu ii place sa mearga la cumparaturi. Supermarketul o plictiseste si o oboseste. Eu am nevoie de timp, iar ea nu are intotdeauna rabdare sa mearga cu mine pe la fiecare raion. De cele mai multe ori este chiar nefericita atunci cand trebuie sa mergem toate trei, impreuna cu sora ei de 2 ani la cumparaturi.

Provocare si galagie

Magazinul este o provocare pentru noi si azi, la fel ca in fiecare zi. Spre surprinderea mea, copilul ma asteapta, dar este vizibil nefericit pentru ca trebuie sa astepte sa facem cumparaturile. Cand am ajuns la ultimele lucruri de pe lista si implicit la raionul cu cereale, fata mi-a cerut sa-i cumpar un anumit tip de cereale pentru copii. Faza e ca eu le consider nesanatoase si nu obisnuiesc sa le achizitionez. I-am explicat ca nu vom cumpara acele cereale, pentru ca nu sunt sanatoase pentru ea, si imediat s-a dezlantuit. Fetita a inceput sa planga si sa tipe implorand sa-i cumpar cerealele.

Cum procedezi?

Am achitat cat de repede am putut produsele. Apoi, am decis ca trebuie sa rezolvam aceasta problema in particular, cel mai probabil in masina sau in drum spre casa. Comportamentul fetitei mele trebuia corectat, iar ea avea nevoie de un timp indelungat in care sa fie ascultata.

Solutii

Obisnuiesc sa merg cu fetele la libraria de la intrarea in supermarket, de fiecare data cand facem cumparaturi. Motivul? Sa alegem ceva educativ, drept rasplata ca m-au „ajutat” la cumparaturi. Cand am parasit supermarketul, i-am spus clar ca vom merge direct acasa, fara sa mai facem mica noastra oprire de la librarie. Atunci inima ei de 5 ani s-a rupt in bucati si plansul a devenit mai intens, iar tipetele mai tari.

Mentine limita si continua sa spui „NU”

Fetita nu a incetat niciun minut sa planga. Acum avea doua motive. In primul rand, nu primise cerealele pe care si le dorea, iar, apoi, nu primise nici vizita la librarie. Tot drumul spre casa a avut timpul necesar sa-si exprime furia si frustrarile, mai ales ca eu doar o ascultam. In plus, eu, ca parinte, nu am avut drept la replica pentru ca trebuia sa fiu atenta la condus.

Cand am ajuns in fata blocului, a mai avut nevoie de cateva minute ca sa isi spele supararea. Apoi s-a adunat si a coborat din masina. Ultimele cateva minute au fost suficiente pentru a-si reveni. S-a intors la atitudinea ei calma si iubitoare pentru tot restul zilei.

Limite si caldura

Mentinerea limitelor este esentiala in cresterea copiilor. In momentul mai sus mentionat, este dificil si neplacut sa mentii o limita. Daca esti o fire sensibila, vei simti empatia fata de copilul tau. Plus ca te vei simti vinovat fata de restul persoanelor care sunt nevoite sa asiste la criza ei emotionala. Poate te vei gandi chiar sa cumperi acel lucru, cu care nu esti de acord, doar ca sa incetezi plansetele copilului tau. Totusi, in acest moment, gandeste-te si la sentimentele copilului tau. El nu ar apuca sa-si elibereze furia, iar discutiile in contradictoriu si neintelegerile ar putea continua pe tot parcursul zilei.

Intr-un final, limitele ii vor incuraja pe copii sa-si exprime nelinistile si sentimentele si vor fi linistiti pentru tot restul zilei!

 

 

Articol adaptat din: handinhandparenting.o

My title page contents