Tu știi că există câteva tehnici de relaxare potrivite pentru copilul tău? Într-o epocă în care medicamentele sunt folosite pentru calmarea copiilor, devine mai important, dacă este posibil, să învățăm tehnici de relaxare a copiilor noștri. Prin intermediul unor jocuri putem ajuta copiii să se dezvolte și, în același timp, să se distreze.
Tehnici de relaxare potrivite pentru copilul tău. 8 jocuri care pot fi folosite ca tehnici de relaxare pentru cei mici, la domiciliu.
1. Suflă lumânarea!
Acest joc ajută copilul să învețe în timp, să respire profund sau să respire pe nas, expirând lent. După ce i-ai explicat instrucțiunile, pune copilul pe un scaun, la doi metri distanță de o lumânare aprinsă și așezată pe o masă. Copilul nu se poate ridica sau înclina înainte, deci este aproape imposibil pentru el să stingă lumânarea. În tot acest timp, acesta va inspira și expira lent, încercând să stingă lumânarea. În acest moment, apropie-l cu o jumătate de metru de masa pe care se află lumânarea. Apropie-l progresiv de lumânare, până când reușește să o stingă. În acest fel, vei obține un joc care durează aproximativ 5 minute, în timpul căruia copilul va învăța tehnica respirației profunde.
2. Tehnici de relaxare potrivite pentru copilul tău. Jocul balonului
Tehnica balonului este un joc frumos care ajută copilul să se relaxeze datorită respirației corespunzătoare. De ce ai nevoie? Un spațiu mare și niște baloane colorate. Ce trebuie să faci? Umflă un balon până când acesta se dilată la maximum și apoi umflă un alt balon și eliberează aerul câte puțin, manipulând capătul. Apoi, cere-i copilului să-și închidă ochii și să-și imagineze că a devenit un balon în timp ce inhalase aerul. Apoi, cere-i să elibereze aerul încet, ca un balon. În acest moment, cere-i copilului să spună în ce situații se simte ca un balon, situații în care el nu poate suporta sau tolera ceva. De asemenea, cere-i să explice cum le-a rezolvat, oferindu-i alternative, în cazul în care trebuie să conștientizeze aceste situații.
3. Jocul semințelor
Cu o muzică de fundal relaxantă și o lumină redusă, copilul trebuie să reprezinte creșterea unui copac. Începeți împreună: îngenuncheați pe podea, având capul plecat și brațele întinse. Sunteți semințele care, la auzul muzicii, cresc și se transforma într-un copac mare, cu ramuri frumoase, care vor fi brațele întinse deasupra capului atunci când vă ridicați în picioare. Acest exercițiu este perfect pentru a-l face împreună cu copilul seara, înainte de a merge la culcare.
4. Tehnici de relaxare potrivite pentru copilul tău. Povestea: broasca țestoasă
Povestea broaștei de țestoase, scrisă de Schneider, este o modalitate excelentă pentru copil de a-și îmbunătăți abilitățile de auto-control. În introducere, spune-i povestea unei mici broaște țestoase care se înfurie pentru orice foarte ușor. Poate într-o zi, când se simte singur și izolat, el întâlnește o broască țestoasă înțeleaptă, care-i explică un mic truc pentru a se controla atunci când el devine furios: să se retragă înapoi în cochilie, să numere până să calmează, să își blocheze gândurile și să se relaxeze.
Această poveste este ideală pentru copiii cu vârsta între 3 și 7 ani. Pentru a-l motiva pe copil să folosească mai des acest exercițiu, poți să-i dai un autocolant sau un desen al unei broaște țestoase, de fiecare dată când pun această tehnică în practică într-o situație stresantă.
5. Borcanul calmului
Borcanul ce conține calm este un recipient în care trebuie să pui apă, silicon lichid și, de exemplu, purpurina, un colorant roșu. Poți să faci experimentul cu copilul tău și e perfect pentru a-l face să-l observe în momente de tensiune, creând noi momente pe care le poți numi zen. Exercițiul constă în agitarea și observarea mișcărilor sale. În acest moment, explicați copiilor că purpurina reprezintă emoțiile lui, care sunt din ce în ce mai agitate, dar care întotdeauna se termină. Este perfect pentru a-l ajuta să gândească. Observând purpurina lentă, îl va ajuta să se concentreze și să-și relaxeze mintea după multă agitație.
6. Tehnici de relaxare potrivite pentru copilul tău. Jocul țevii și al mingii
Un alt joc care îl ajută să se distreze și să învețe să respire adânc, este acela al țevii și al mingii. Jocul constă în suflarea într-o țeavă, pentru a încerca să păstrezi mingea (din cea de ping-pong, ușoară) în aer cât mai mult timp posibil. Amuzant, nu-i așa? Copiii iubesc acest joc și este foarte util pentru a-i ajuta să se relaxeze.
7. Mototolești hârtia, zdrobești bulele, turtești mingea…
Mototolirea foilor de hârtie sau zdrobirea bulelor moi, ca și mingile moi antistres, este un alt joc incredibil care-i ajută pe copii să-și gestioneze emoțiile negative. În același timp, ajută la îmbunătățirea abilităților motorii fine, deoarece ajută la întărirea mușchilor mânuțelor lor.
8. Colorarea mandalelor
Colorarea mandalelor nu numai că îi ajută să se relaxeze și să mediteze, dar favorizează și concentrarea și abilitățile creative. În librării și pe internet există multe alternative adecvate pentru toate vârstele, pe care copilul le va iubi.