Terapia prin artă și beneficiile acesteia

Terapia prin artă, ce este și ce beneficii aduce? Terapia prin artă este o metodologie care folosește expresia artistică, corporală, muzicală etc. ca instrument pentru a ne simți mai bine și a depăși orice disconfort. Acesta poate fi, de asemenea, de ajutor pentru tratarea unor afecțiuni medicale sau poate reprezenta baza unor metode psihoterapeutice. 

Terapia prin artă este un set de tehnici artistice care vizează recuperarea și creșterea subiectului și a emoțiilor sale.

Ce este terapia prin artă?

Prin definiție, terapia prin artă folosește ca mijloace terapeutice setul de tehnici și metodologii utilizate de activitățile artistice vizuale în sens larg. Muzică, dans și teatru, dar și spectacole de păpuși, concepție și narațiune de povești. Toate au ca scop recuperarea și creșterea subiectului, concentrându-se pe sfera sa emoțională, afectivă și relațională.

Prin urmare, terapia prin artă este caracterizată ca o abordare non-verbală de sprijin, prin utilizarea materialelor artistice; se bazează pe presupunerea că procesul creativ corespunde unei îmbunătățiri a stării de bine a persoanei, îmbunătățind calitatea experienței.

Terapie prin artă: formare și beneficiile oferite

Terapeutul de artă nu este un profesionist în domeniul sănătății. Activează în domeniile cultural, educațional, de reabilitare socio-sanitară; atât individual, cât și în echipe cu medici, psihologi sau psihoterapeuți.

Prin terapia prin artă este posibil să activăm resursele pe care fiecare dintre noi le posedă. Și anume acele abilități de a procesa propria experiență, oferindu-i o dimensiune și o formă care pot fi transmise altora. Acest lucru ne permite creșterea conștientizării de sine; posibilitatea de a ne ocupa și a controla stresul și experiențele traumatice. Creația prin material artistic permite subiectului să se exprime într-un mod non-verbal; deci fără a folosi barierele de apărare tipice limbajului.

Terapia prin artă este folosită astăzi în principal în educație și formare, adesea pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare și relaționale ale oamenilor (sesiunile sunt întotdeauna în grupuri). Mai mult decât atât, în domeniul sănătății și reabilitării, terapia prin artă este eficientă atunci când este practicată în paralel cu terapia obișnuită. Disconfortul unui subiect iese adesea cu ușurință prin forme de artă; permițând recuperarea rapidă și un curs eficient în timpul unei situații de spitalizare sau izolare.

Cui se adresează terapia prin artă?

Terapia prin artă se adresează tuturor. Pentru a o practica, nu este necesar să ai abilități speciale sau competențe artistice, ba chiar nici experiență anterioară. Fiecare expresie a umanității, chiar și un simplu semn sau o linie colorată, reprezintă o manifestare autentică a unui sentiment profund de valoare inestimabilă.

În plus, terapia prin artă este utilizată pentru tratamentul diferitelor tulburări psihice și în tratamentul persoanelor cu dizabilități. Rezultate satisfăcătoare se obțin odată cu recuperarea dependenților de droguri și cu copiii sau vârstnicii pentru o îmbunătățire a relației minte-corp. În cele din urmă, terapia prin artă este indicată electiv pentru cei care suferă de anxietate și depresie.

Terapie prin artă pentru copii

Pentru copii, terapia prin artă este o experiență incredibilă. Copiii, care dau instinctiv frâu liber emoțiilor lor, trăiesc arta într-un mod spontan și jucăuș. Copiii nu pun prea multe întrebări și se bucură pe deplin de artă.

Astfel, această terapie este deosebit de benefică pentru copiii cu autism, cu probleme legate de limbaj, cu deficit de atenție / tulburare de hiperactivitate (ADHD), cu sindrom Down, care au suferit traume sau bullying. Dar, în realitate, după cum susține terapeutul și profesorul de artă Faige Kobre, „Terapia prin artă este pentru toți copiii, nu numai pentru copiii cu probleme.”

Terapia prin artă pentru copii este o modalitate de a vorbi, fără a fi nevoie să folosească cuvinte, despre temeri, abuz, traume și secrete. Este un tip de comunicare nonverbală pentru acei copii care nu doresc sau nu pot găsi cuvinte în terapie. De fapt, arta și joaca sunt experiențe naturale. Ele reprezintă modul în care copiii explorează lumea. Obiectele artistice devin, prin urmare, pentru multe instrumente reale care facilitează comunicarea cu toate limbile, exprimarea de sine, vindecarea rănilor, stima de sine și integrarea socială.

Curiozități despre terapia prin artă

Cabinetul terapeutului de artă este de obicei o cameră mare și luminoasă, plină de stimuli. De fapt, arată deja ca o imagine: foi, creioane, markere colorate, lut, plastilină, pânză, bile de lână, foarfece, bandă scotch, lipici. Instrumente muzicale ciudate și prosoape colorate. Spații mari pentru a dansa sau pentru a medita, pentru a se relaxa sau pentru a asculta muzică.

Cu toate acestea, nu este doar un loc de joacă, de exprimare, de a experimenta, ci este mai presus de toate un cadru terapeutic; un spațiu liniștitor și de susținere. Un moment clar în care tot ceea ce se întâmplă primește o ordine, are sens și este folosit pentru a facilita conștiința de sine, dezvoltarea emoțională și / sau pentru a vindeca.

În timpul unei ședințe sau al unui curs de terapie prin artă, subiecții fac, ating, privesc, ascultă. Ei creează o poveste care rămâne, cu care să se confrunte, chiar și în timp; o imagine nu are întotdeauna același sens în timp, chiar și pentru cei care o creează.

My title page contents