Una dintre cele patru opțiuni pe care le avem în orice situație problematică este acceptarea. Validarea emoțională este o modalitate prin care comunicăm acceptarea noastră și a celorlalți. Ca atunci când un prieten ia o decizie pe care nu o consideri înțeleaptă, cu care nu ești de acord, însă acest lucru nu îți distruge relația cu el.
Validarea emoțională nu înseamnă că ești de acord sau aprobi ceva. Este doar recunoașterea și acceptarea gândurilor, sentimentelor, senzațiilor și comportamentelor unei alte persoane ca fiind de înțeles. Este un mod de a comunica faptul că relația este importantă și solidă chiar și atunci când nu sunteți de acord cu unele aspecte.
Validarea emoțională
Validarea are șase nivele, iar identificarea lor poate fi de mare ajutor. Asta pentru că, identificându-le, vei putea să acționezi în funcție de fiecare situație în parte.
Primul nivel este să fii prezent pentru cel care are nevoie de susținerea ta. Să ții de mână o persoană care urmează un tratament medical dureros, să-l asculți pe cel care îți povestește despre problemele pe care le are, să mergi în miezul nopții la prietenul care are nevoie de tine. A fi prezent înseamnă a-ți arăta disponibilitatea și interesul. Unul dintre motivele pentru care alte persoane fug de astfel de situații este acela că nu știu ce să spună în momentele de emoție intensă.
Al doilea nivel de validare este reflectarea exactă. Asta înseamnă să rezumi ceea ce ai auzit de la altcineva ori să îți rezumi propriile sentimente. Uneori, acest tip de validare ajută pe cineva să-și sorteze gândurile și să le separe de emoții.
Confuzii între emoții
La nivelul al treilea lucrurile se schimbă. Este un nivel la care ar trebui să fii în stare să ghicești ce gândește și ce simte cealaltă persoană. Lucru dificil în condițiile în care unii nu își pot recunoaște propriile sentimente… De exemplu, unii confundă anxietatea cu emoția, iar alții confundă emoția cu fericirea. Oamenii își mai pot și masca sentimentele, pentru că au constatat că ceilalți nu reacționează bine la sensibilitatea lor. Această mascare poate duce la nerecunoașterea sentimentelor chiar pentru ei înșiși, ceea ce face ca emoțiile să fie mai dificil de gestionat. A fi capabil să-ți etichetezi cu exactitate sentimentele este un pas important în a le putea regla.
Validare prin înțelegere
Nivelul patru înseamnă înțelegerea comportamentului persoanei în ceea ce privește istoricul ei. Experiențele influențează reacțiile emoționale. Dacă cel mai bun prieten al tău a fost mușcat de un câine în urmă cu câțiva ani, nu se va bucura să se afle în preajma câinelui tău. Validarea, la acest nivel, ar suna așa: „Având în vedere ce ți s-a întâmplat, am înțeles perfect că nu vrei să fii în preajma câinelui meu”.
Valabil pentru toată lumea
Nivelul cinci este normalizarea sau recunoașterea reacțiilor emoționale pe care oricine le-ar avea. Înțelegerea faptului că emoțiile sunt normale, este utilă pentru toată lumea. Pentru persoana sensibilă emoțional, știind că oricine s-ar simți la fel în acea situație, aceasta este validarea. De exemplu: „Bineînțeles că ești stresat. Să vorbești pentru prima dată în fața unui public este, într-adevăr, stresant pentru oricine.”
Validezi, pentru că ai fost „în bocancii” celuilalt
Nivelul șase este o veritabilitate radicală. Inteligența radicală este atunci când înțelegeți la cel mai profund nivel emoția pe care o simte cineva. Pentru ca ai avut o experiență similară. Inteligența radicală considera experiența celuilalt ca fiind egală.
În concluzie, înțelegerea nivelurilor poate fi, aparent, ușoară. Însă punerea lor în practică este adesea mai dificilă.