Vitamine antistres care ajută la întărirea nervilor. Astăzi, presiunea locului de muncă, banii, sănătatea și relațiile tind să fie cei mai des întâlniți factori de stres. Stresul poate fi acut sau cronic și poate duce la oboseală, dureri de cap, stomac deranjat, nervozitate și iritabilitate sau furie.
Ce e de făcut? Exercițiile fizice regulate, somnul adecvat și o alimentație bună sunt unele dintre cele mai bune modalități de a-ți echipa mai bine corpul pentru a combate stresul. De asemenea, administrarea unor vitamine și suplimente poate avea un rol eficient în combaterea stresului.
Descoperă ce este cu adevărat bun pentru nervii tăi și ce nutrienți ar trebui să conțină dieta ta antistres:
Vitamine antistres. Ce vitamine sunt bune pentru nervi?
Dacă îți dorești să ai nervi tari, ai nevoie de o cantitate suficientă de vitamina B, pe care să o obții din alimente. Vitaminele din grupa B, în special, își asumă sarcini importante pentru nervi și psihic. De exemplu, vitaminele B1, B6 și B12 contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos. Cele mai importante vitamine antistres includ complexul de vitamine B, vitamina C și vitamina E. Deoarece vitaminele B2, C și E ajută la protejarea celulelor organismului de stresul oxidativ, acestea ar trebui incluse din abundență în dieta ta antistres.
Alte funcții importante ale vitaminelor din alimente care întăresc sistemul nervos:
- vitaminele B1, B2, B6, B12, biotina, niacina și vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos;
- vitaminele B2, C și E ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ;
- vitaminele B2, B6, B12, niacina și vitamina C ajută la ameliorarea oboselii;
- vitaminele B1, B6, B12, biotina, niacina și vitamina C contribuie la funcționarea normală a psihicului;
- vitamina B5 (acid pantotenic) contribuie la performanța mentală normală.
Ce minerale sunt importante pentru nervi?
Pe lângă vitamine, ai nevoie și de unele minerale pentru a face față vieții stresante de zi cu zi. În special, ai nevoie de magneziu, calciu și potasiu, care nu ar trebui să lipsească din alimentele antistres. Magneziul, în special, este bun pentru nervi, deoarece mineralul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și a psihicului.
Iată ce funcții importante îndeplinesc mineralele pentru nervi:
- magneziul, potasiul, iodul și cuprul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos;
- zincul și cuprul ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ;
- magneziul și fierul contribuie la reducerea oboselii și epuizării;
- magneziul ajută la funcția psihică normală;
- calciul contribuie la transmiterea normală a semnalului între celulele nervoase.
Cum să îți calmezi nervii? Ce sfaturi și remedii să aplici acasă?
1. Închide ochii și respiră adânc
În situații stresante, respirația este de obicei superficială și este adesea ținută. Prin exerciții regulate de meditație îți poți controla mai bine respirația și te poți relaxa mai ușor.
2. Stai pe spate și bucură-te de o ceașcă de ceai
O ceașcă de ceai de plante poate fi liniștitoare și relaxantă. Important este să nu bei ceaiul în grabă și să stai în picioare, ci să-ți oferi în mod conștient câteva minute, de exemplu stând confortabil pe o canapea. Ceaiurile de plante din roiniță, hamei sau lavandă sunt perfecte pentru relaxare.
3. Fă sport în mod regulat
Exercițiile zilnice te ajută să-ți menții mintea limpede. Chiar și o plimbare în aer curat poate calma nervii supraexcitați.
4. O baie caldă seara
O baie caldă făcută seara, calmează nervii și relaxează mușchii. Oferă-ți o baie caldă în mod regulat. Pentru a obține o doză dublă de relaxare, folosește uleiuri esențiale. Dacă nu ai o cadă în casă, pune pur și simplu mâinile sub jet de apă caldă pentru câteva minute. Vei observa cum tensiunea se va reduce imediat.
5. Dormi suficient și odihnește-te
Asigură-te că dormi suficient și că te odihnești, astfel încât corpul și mintea ta să poată începe ziua cu energie nouă.