Cheia pentru a creste un copil puternic

Cheia pentru a creste un copil puternic. Care ar putea fi? In calitate de parinte, una dintre intrebarile pe care ti le pui tot mai des este: cum as putea sa cresc un copil puternic? Ei compasiunea s-ar putea sa fie raspunsul cheie la intrebarile tale. Totusi, nu trebuie sa eziti si sa iti pui o a doua intrebare: de ce tindem sa fim critici cu noi insine si sa ne exprimam compasiunea fata de cei din jur?

 

Imagineaza-ti situatia din punctul de vedere al unui adult. Ai petrecut zile si nopti in sir impreuna cu prietena ta de la birou pentru un proiect nou. Ati pus acolo pasiune si speranta si l-ati inaintat managerului, dar acesta, din diverse motive l-a refuzat. Stiu ca vei fi mereu plina de compasiunea fata de colega ta.  Cuvintele pe care le va auzi din gura ta in momentul refuzului vor suna cam asa: „ Ana, stiam cat de mult iti doresti asta. Imi pare rau, mie inca nu imi vine sa cred. Hai sa ne calmam, vom mai incerca sa facem si alte proiecte si unul dintre ele cu siguranta il va convinge”.

Bunatate si compasiune

In ceea ce te priveste,  nu vei reusi sa aplici aceeasi regula. Compasiunea nu va exista pentru ca va fi inlaturata de spiritul tau critic. „ Niciodata nu petrec suficient timp realizand ceva intr-un mod corect. Am fost atat de idiodata, cum de mi-am imaginat ca am putea realiza un proiect atat de greu. Oare unde imi era capul? Evident ca merit asta”.

Autocritica

Atat tu, cat si colega ta proveniti din aceleasi medii. Ati studiat aceeasi facultate si lucrati in acelasi domeniu. De ce atunci cand ea are o problema, o tratezi cu o atitudine plina de compasiune. Iar cand vine vorba de tin, spiritul critic iese la iveala?

Fara compasiune

Ei bine, lipsa de compasiune exista atat in randul adultilor cat si al copiilor. Autocritica este de cele mai multe ori o practica autodistructiva. Te concentrezi pe un scop, insa daca incepi sa te musti dupa fiecare esec unde se va duce motivatia ta?

Fara diferente

Atunci cand te confrunti cu o provocare, cel mai indicat este sa elimini decalajul de compasiune. Trateaza-te pe tine exact asa cum i-ai trata pe cei din jur. Mai clar: permite-ti sa fii om! Daca vrei rezultate exceptionale, modeleaza acest timp de comportament si in cazul copilului tau. Autocompasiunea se simte mai bine decat autocritica. Plus,stiinta dezvaluie faptul ca este un mediu mult mai bun pentru cultivarea rezistentei si a bunastarii.

Nu judeca!

Kristen Neff, expert in stiinta autocompasiunii, ne sfatuieste: „In loc sa te judeci fara mila si sa te critici pentru diverse maruntisuri, poti apela la autocompasiune si poti incerca sa te intelegi. La urma urmei, nimeni nu este perfect!”

3 practici de autocompasiunune: atentia, umanitatea si bunatatea.

Atentia este practica prin care iti recunosti mereu sentimentele si starile sufletesi, fara a le suprima.

O intelegere comuna a umanitatii presupune realizarea si acceptarea faptului ca noi toti avem sentimente, ganduri si experienta similare. Daca recunoastem ca sentimentele noastre sunt unice, le putem percepe ca pe o parte interconectata a unui grup mai mare.

Bunatatea iti va permite sa fii empatica, atat la nevoile altora cat si la nevoile tale!

Cum iti poti ajuta copilul sa depaseasca golul de compasiunea?

Data viitoare cand cel mic se confrunta cu o stare de anxietate sau o provocare, incercati schimbul de roluri. Indeamna-l sa-si spuna ceea ce i-ar spune si celui mai bun prieten. In acest fel, el se transforma treptat in cel mai bun prieten al lui si va reusi sa aplici o atitudine plina de compasiunea asupra propriilor ganduri si probleme.

Cum sa fii propriul tau cel mai bun prieten?

Roaga-l pe cel mic sa-ti spuna o provocare prin care a trecut sau cu care se confrunta in prezent. Sa presupunem ca iti va spune despre un test la biologie, unde ii este frica ca va esua.

Jocuri de bunatate

Acum ia un animal de plus, care sa-l reprezinte pe cel mai bun prieten al copilului. Spune-i ca cel mai bun prieten al lui, animalul de plus, trece prin aceeasi problema. Ce i-ar spune lui in aceasta situatie? „Sa presupunem ca ursuletul acesta este Mihai, cel mai bun prieten al tau! Mihai este foarte igrijorat ca va pica testul de la biologie. Poti vorbi cu el, sa-l faci sa se simta mai bine in aceasta privinta?”.

Cum il ajuti?

In continuare, explica-i copilului tau, ca felul in care ii vorbeste jucariei de plus este acelasi mod in care ar trebui sa vorbeasca cu el insusi, pentru a se simti mai bine. Arata-le ca o modalitate foarte buna prin care pot face asta, este in picioare, in fata unei oglinzi, privindu-se in ochi si avand o conversatie cu el insusi.

In functie de varsta copilului, poti sa-l ajuti, stand impreuna in fata unei oglinzi si oferinadu-i sfaturi.

 

 

 

Articol adaptat din: huffingtonpost.com

 

 

My title page contents