Craciunul – istorie, semnificatii si traditii

Craciunul se pare ca este o sarbatoare pre-crestina, aceasta fiind celebrata din vremea dacilor. Dar oare cunosti in mod real ce se afla in spatele Craciunului? Care e istoria, semnificatiile si traditiile lui?

 

Dacii legau Craciunul,  pe care il numeau Creacion/Creaciun, de sarbatorirea focului si a bradului, considerat un copac sacru. Era o sarbatoare dedicata solstitiului de iarna si dura 12 zile. O buturuga era arsa pentru a simboliza incheierea anului, iar preotii aruncau crengi de brad in jar pentru a spori focul. Era un ritual simbolic de ajutare a Soarelui sa dea mai multa lumina si caldura.

De la daci la crestini

Dupa adoptarea crestinismului, aceasta sarbatoare a fost dedicata Nasterii lui Iisus Hristos. Totusi s-a pastrat o legatura cu vechea sarbatoare a dacilor pe care o mai denumeau si Sarbatoarea Creatului. (financiarul.ro)

Craciunul, asa cum il cunoastem noi astazi, a ramas conectat la traditii si obiceiuri ale dacilor.

Ignatul porcilor

Are loc pe data de 20 decembrie. Acum este momentul cand este sacrificat porcul pentru masa de Craciun. Ignatul este de fapt o practica pagana, din vremea dacilor, care sacrificau porcul pentru a intari forta Soarelui. Acest ritual avea loc la solstitiul de iarna, cand ziua era cea mai scurta, urmand ca apoi sa creasca. Astazi, taierea porcului se intampla in special la tara. Familiile se reunesc, sacrifica porcul pe care l-au crescut in gospodarie. Apoi fac pomana porcului si cinstesc un pahar de vin pentru a-l manca sanatosi pana la ultima bucata.

Ignatul este totodata si o sarbatoare religioasa, care il cinsteste pe Sfantul Ignatie Teoforul, martir si unul dintre cei mai de seama parinti apostolici. (traditii.ro)

Colindatul

Acest obicei este preluat de la romani care celebrau Calendele, sarbatori dedicate Nasterii Soarelui. Cu aceasta ocazie, grupuri de baieti si barbati mergeau pe la case pentru a da vestea. Sarbatoarea avea drept simbol cercul, acesta fiind si motivul pentru care colindatorii primeau drept rasplata colaci si nuci.

La noi, colindatul incepe in Ajunul Craciunului, cand copiii merg cu Mos Ajunul. In urmatoarele zile se canta Steaua dar si alte colinde. Este de bun augur ca cineva din casa sa mearga la colindat, pentru ca familia sa aiba un an bun. De asemenea, se crede ca cei care primesc colindatori vor avea un an bogat si sanatate. (traditii.ro)

Impodobitul bradului

Pentru romani, bradul este un copac cu functie ritualica. Prin forma sa triunghiulara, el simbolizeaza Sfanta Treime. In trecut, bradul se impodobea cu fructe, flori, nuci, lumanari sau panglici. Obiceiul este ca acesta sa fie decorat in Ajun si scos din casa la Boboteaza.

My title page contents