Enzimele iti aduc forta vitala

Enzimele iti aduc forta vitala

Cu siguranta ai auzit de enzime. Acestea sunt niste proteine speciale, echivalentul fortei vitale din organismele vii. Atat la plante, cat si la animale, enzimele sunt implicate in toate procesele metabolice.

 

In corpul uman exista peste 5000 de enzime care dau nastere unui numar de 25000 de reactii chimice. Pe masura ce imbatranim sau suntem expusi la toxine, corpul nostru isi pierde din capacitatea de a produce enzime. De aceea, este important sa aducem altele din alimente. Rolul lor este de a usura sarcina organismului, in special a pancreasului, de a produce enzime digestive. Asadar, daca iti doresti un confort digestiv mai mare, consuma alimente bogate in enzime.

PAPAYA

Papaya este o sursa bogata de enzime proteolitice cum este papaina, care ajuta digestia. Papaina este considerata una dintre cele mai eficiente enzime in desfacerea proteinelor din carne dar si din alte surse. Aceasta desface legaturile peptidice din proteine, pana la aminoacizi, astfel incat acestia sa fie folositi de organism pentru refacere si crestere. Papaya este o sursa bogata de zaharuri naturale, asa ca este indicat sa fie mancata ca atare si nu combinata, cu 15-30 de minute inainte de masa.

ANANAS

Ananasul contine bromelaina care se gaseste in tija si in fruct. Aceasta este un complex de substante, printre care si enzime eficiente in digestia proteinelor. Rolul lor nu se limiteaza numai la cel digestiv, ci sunt de ajutor si in combaterea inflamatiei, a problemelor de coagulare a sangelui si a anumitor tipuri de tumori.

POLEN

Polenul de albine. Acesta este considerat unul dintre cele mai complexe alimente naturale. Contine aproape intreaga gama de nutrienti necesari corpului uman, precum si o paleta larga de enzime – amilaza, catalaza, citocrom, dehidrogenaza, diaforaza, fosfataza, etc.

Il poti consuma simplu sau impreuna cu miere. Alege polenul crud si ai grija la conditiile de depozitare. Pastreaza-l la frigider sau in congelator. De asemenea, tine cont de faptul ca polenul poate sa dea alergii.

MURATURI

Muraturi. Procesul de conservare prin fermentatie naturala face ca aceste produse sa fie bogatate in enzime dar si in probiotice. Sunt excelente pentru sanatatea tractului digestiv. Sunt o varianta minunata de a suplimenta aportul de enzime pe timp de iarna cand accesul la legume proaspete este mai limitat.

Alte alimente bogate in enzime sunt pepenii galbeni, mango, kiwi, strugurii, avocado, mierea, kefirul, apa de cocos, bananele, curmalele, smochinele, castravetii, usturoiul, ghimbirul, ceapa si maslinele.  

 

 

 

 

My title page contents