10 beneficii ale meditației în viața de zi cu zi, pe care merită să le descoperi și tu. Astăzi, meditația este cunoscută și răspândită într-un mod larg și a intrat în viața multor oameni.
Meditația este o practică folosită pentru a obține o mai mare stăpânire a activității minții, cu scopul de a fi capabilă să se concentreze asupra unui singur gând prin izolarea oricărui posibil agent extern. În esență, meditația este un proces care ajută la antrenarea minții și la concentrarea interesului asupra unui anume scop. De fapt, există multe domenii de aplicare a acestei practici și, de asemenea, diferite metode de exercițiu.
Și tocmai în această direcție s-a orientat munca multor savanți, demonstrând cum practica meditativă are efecte pozitive asupra bunăstării noastre generale și asupra multor aspecte ale vieții noastre.
Iată 10 beneficii ale meditației în viața de zi cu zi:
1. Reduce stresul
Există multe tehnici de meditație, dar cele mai multe dintre ele s-au dovedit a fi eficiente în reducerea oboselii. Și aici ne referim asupra oboselii mai frecvente din cauza problemelor zilnice, cât și a oboselii dusă la niveluri mai complexe. De fapt, meditația poate atenua simptomele la persoanele care suferă și de boli medicale cauzate de stres.
2. Îmbunătățește somnul
Unele tehnici de meditație ne ajută să reducem stresul și să controlăm fluxul de gânduri care interferează adesea cu somnul. Acest lucru reușește să scurteze timpul necesar pentru a adormi, îmbunătățind calitatea somnului, un element fundamental pentru noi toți și care afectează multe aspecte ale vieții noastre.
3. Controlează anxietatea
Dacă este practicată în mod constant, meditația poate ajuta la reducerea anxietății și a problemelor de sănătate asociate, cum ar fi fobiile. De asemenea, s-a demonstrat a fi eficientă în controlul unor comportamente obsesiv-compulsive.
Transformarea meditației într-un obicei îți permite să experimentezi o reducere a anxietății și o scădere a problemelor de sănătate mintală legate de anxietate. De exemplu, fobiile, comportamentele obsesiv-compulsive și anxietatea socială.
4. Promovează bunăstarea psihologică
Unele tipuri de meditație pot susține depresia și pot crea o perspectivă mai pozitivă asupra vieții. Numeroase cercetări ne arată că beneficiile meditației sunt mai mari și pe termen lung, dacă se creează o rutină de meditație.
5. Întărește conștiința de sine
Meditația este, de asemenea, o modalitate de a ne concentra profund asupra noastră. În consecință, aceasta ne poate ajuta să identificăm mai bine care sunt punctele noastre forte și care sunt slăbiciunile noastre.
6. Îmbunătățește memoria
Concentrarea care este dobândită cu o practică regulată de meditație permite să ne îmbunătățim memoria și claritatea mentală. Acest lucru este util și pentru a contracara problemele de memorie legate de îmbătrânire și demență senilă, o patologie care este din ce în ce mai frecventă după o anumită vârstă.
7. Dezvoltă sentimente de bunătate
Meditația numită mettao, sau meditația bunătății iubitoare, este un tip de practică care dezvoltă gânduri pozitive. În primul rând față de sine și apoi față de ceilalți. Prin urmare, acest tip de meditație îmbunătățește pozitivitatea, empatia și compasiunea.
8. Ajută la controlul durerii
Meditația poate scădea percepția durerii în creier. Acest lucru ajută în tratamentul durerii cronice, pe lângă tratamentul medical.
9. Reduce tensiunea arterială
Meditația reduce constant tensiunea arterială chiar și cu efecte prelungite. Acest lucru poate fi deosebit de important în cazul bolilor cardiovasculare.
10. Poate ajuta la combaterea dependențelor
Puterea autodisciplinei care vine din practica meditativă este de mare sprijin în gestionarea impulsurilor instinctive și a dependențelor. Prin urmare, practicarea meditației poate fi un act fundamental în schimbarea obiceiurilor noastre greșite, cum ar fi obiceiurile alimentare.
Acestea sunt doar câteva dintre efectele pozitive pe care meditația le poate aduce în viața noastră. Dacă începi să o practici, vei descoperi că, în funcție de obiectivele tale, te poate ajuta în diverse aspecte și moduri. În plus, studiile arată că dacă este asociată cu o activitate sportivă corectă, precum yoga, poate deveni o practică zilnică utilă pentru menținerea antrenamentului corpului și minții.