6 greșeli pentru care nu pierzi în greutate. Ai ținut diete sănătoase, ai făcut chiar și exerciții fizice, dar tot nu reușești să slăbești? Te întrebi de ce nu poți pierde în greutate în ciuda schimbărilor pe care le-ai făcut în viața ta? Pierderea în greutate este suma mai multor factori. Află care sunt cele mai frecvente greșeli în drumul pe care-l străbați pentru atingerea acestui țel.
Multe persoane se întreabă de ce eforturile lor nu dau roade. Ideea este că pierderea în greutate este un proces complex, suma a mai multor factori.
Pe lângă urmarea unei diete și a unor exerciții fizice, trebuie să fii atentă la o serie de greșeli care te împiedică să-ți atingi obiectivul.
Iată 6 greșeli pentru care nu pierzi în greutate:
1. Mănânci foarte puțin și, totuși, nu slăbești
Mănânci doar legume și carne făcute la grătar? Sau mănânci doar fructe? Deși poate părea contradictoriu, reducerea prea mare a consumului de calorii și urmarea unei diete excesiv de stricte ar putea încetini metabolismul, determinându-l să intre în modul „economie de energie”. Rezultatul? Organismul începe să ardă mai puține calorii, ceea ce îngreunează pierderea în greutate. De asemenea, vei fi flămândă și mai irascibilă.
Acest stil nu este sănătos și nu poate fi menținut în timp. Pentru a-ți cunoaște nevoile de energie, nutriționistul sau dieteticianul sunt persoanele potrivite să-ți facă cele mai bune recomandări.
În concluzie, a mânca prea puțin nu este o alegere bună atunci când vrei să slăbești. Deși poate funcționa la început, pe termen lung provoacă anxietate și vei ajunge să renunți mult mai ușor în fața tentației.
2. Exagerezi în weekend
Ești scrupulos cu dieta ta în timpul săptămânii, dar „scapi” la mâncare la sfârșit de săptămână? Nu are rost să urmezi o dietă strictă de luni până vineri și apoi să o abandonezi cu totul în weekend. Mai bine alege să urmezi o dietă constantă pentru întreaga săptămână. Schimbă-ți modul de a gândi și spune-ți: „Sunt la o dietă sănătoasă” în loc de „Sunt la dietă”. Acționează mai blând asupra psihicului și, implicit, asupra fizicului.
3. Mănânci prea repede și nu poți slăbi
Atunci când mănânci prea repede, acest fapt împiedică pierderea în greutate, deoarece creierul nu primește semnalul de sațietate. Prin urmare, tinzi să mănânci în exces. Acest obicei poate fi influențat și de obiceiul de a te uita la televizor sau pe ecranul telefonului atunci când iei masa. Astfel, de multe ori nici nu îți dai seama ce mănânci.
Recomandare: Dedică cel puțin 20 de minute mesei, departe de dispozitivele electronice. Astfel vei conștientiza hrana pe care o consumi. A lua masa cu familia sau cu prietenii te poate ajuta, cu siguranță.
4. Elimini carbohidrații
Este o greșeală să elimini complet pâinea, pastele, orezul, cartofii sau leguminoasele. Privarea de carbohidrați produce doar mai multă anxietate și crește cererea/nevoia de zahăr a organismului.
De exemplu, dacă la prânz nu mănânci o porție de paste, vei lua o gustare cu biscuiți, ciocolată sau orice alt desert. Prin urmare, secretul nu constă în excluderea unui macronutrienți, ci reducerea cantității totale de alimente ingerate.
Oamenii de știință de la Harvard recomandă ca farfuria să fie compusă din: jumătate din fructe și legume, un sfert din proteine (carne, pește, ouă, produse lactate sau leguminoase), iar celălalt sfert din carbohidrați (pâine, paste, orez, cartofi) favorizând întotdeauna cerealele integrale.
5. Practici o activitate fizică neadecvată
Este greșit să nu faci nicio activitate fizică dar, totodată, și să depui prea mult sau prea puțin efort fizic. De asemenea, nu ar trebui să-ți supraestimezi consumul caloric: mersul pe jos 20 de minute pe zi nu este suficient pentru a pierde în greutate. Va trebui să mergi cel puțin o oră pe jos. Sau, pentru a slăbi mai repede, alege să faci activități care consumă mai multă energie.
De asemenea, e greșit să gândești așa: „mănânc tot ce vreau, apoi voi arde caloriile la sală”. Echilibrul în toate e cheia reușitei. Ce se întâmplă, totuși, dacă vei consuma puține calorii și efectuezi un exercițiu fizic adecvat? Vei crește masa musculară și te vei hidrata. Pe măsură ce masa musculară crește, corpul reține mai multă apă.
Nu uita: pentru a pierde în greutate, trebuie să-ți reduci procentul de grăsime corporală. Prin urmare, soluția este să-ți adaptezi exercițiul fizic la nevoile tale, fără a exagera, și permițând corpului să se odihnească.
6. Somn puțin și stres
Cantitatea și calitatea somnului sunt legate direct de greutatea corporală… poate știi deja acest lucru. Un articol publicat în prestigiosul jurnal Scientific Reports indică faptul că lipsa somnului modifică activitatea creierului, care ne determină să consumăm alimente mai grase.
A avea parte de puțin somn crește, de asemenea, stresul și, odată cu acesta, nivelul de cortizol. Cortizolul este secretat de glandele suprarenale ca răspuns la tensiune. Nivelurile ridicate ale acestui hormon pot determina creșterea zahărului din sânge, ceea ce implică creșterea în greutate.
Așadar, dacă vrei să pierzi din greutate, analizează-ți obiceiurile și corectează-le chiar acum!