E drept că vacanța s-a încheiat, dar mai este foarte puțin și vine cea mare! Nu o să ai un concediu de trei luni de zile ca să le puteți petrece la mare sau la munte, așa că trebuie să găsești activități de vacanță pentru copii. Prin casă, pe lângă casă și cu cât mai puține cheltuieli.
Copilului trebuie să-i ocupi timpul. Altfel și-l ocupă singur, cu televizorul, tableta sau telefonul. Și nu vrei asta. Știu, poate că vii obosită de la job și nu ai neapărat chef să te joci cu el. Crezi că înțelege? El știe una și bună: e în vacanță, se plictisește și ar vrea să se bucure cumva de timpul petrecut alături de părinți. Nu te putem ajuta decât cu niște sugestii de activități de vacanță pentru copii.
Activități de vacanță pentru copii
Am încercat să facem o selecție cât se poate de… economică. Din punct de vedere financiar. Am căutat o serie de activități care nu presupun cheltuieli mari. Vei vedea că pentru unele dintre ele sunt necesare o serie de materiale, dar sunt lucruri pe care poate le ai prin casă ori poți improviza.
Orașul din cutie
Ai nevoie în primul rând de o cutie mare de carton. Pe fundul ei puteți desena drumuri, piste, parcări, parcuri. Așezați în ea blocuri (din cărămizi Lego), mașinuțe, diverse animale mici de plastic sau orice alte jucării aveți.
Experimente științifice
Arată-i copilului cum plutește în apă cu sare un ou crud, ce reacție apare între praful de copt și oțet și cum se separă apa de ulei. Caută pe internet și vei găsi o mulțime de alte astfel de idei amuzante și interesante.
Preparați slime
Această plastilină gelatinoasă poate fi obținută foarte simplu și acasă. Amestecă într-un castron circa 120 ml de lipici lichid cu o jumătate de lingură de bicarbonat. Adaugă câteva picături de colorant alimentar, amestecă bine, apoi adaugă o lingură de soluție salină pentru lentile de contact. Amestecă în continuare, până când „coca” începe să se întărească, apoi frământă cu mâinile.
Compuneți o melodie
Folosind instrumente din bucătărie (oale, linguri de lemn, bidoane din plastic) compuneți o melodie. Care poate deveni chiar imnul familiei voastre. Să ne înțelegem: nu doar zdrăngăniți, faceți muzică! Melodia trebuie să poată fi oricând reprodusă, întocmai.
Cinematograful de acasă
Faceți întuneric în casă acoperind ferestrele, puneți scaune în fața televizorului, pregătiți castroane cu popcorn și pahare cu limonadă, servită cu paiul. Alegeți un film potrivit vârstei copilului și… vizionare plăcută!
Întrecerea avioanelor de hârtie
Învață-l să confecționeze avioane de hârtie și lasă-l să le personalizeze. Poate desena pe aripile acestora ori poate desena chiar piloții. Apoi faceți concursuri: care zboară mai sus sau mai departe, care aterizează la punct fix stabilit de voi.
Realizați o revistă
Capsează câteva coli albe și gândiți-vă împreună la structura revistei, la subiectele pe care le veți include. Poate fi un mini-interviu cu bunica, rețeta desertului preferat, caricaturi ale membrilor familiei, scurte povești amuzante, topul celor mai iubite filme pentru copii sau un colaj de fotografii de familie.
Activități de voluntariat
Lecția voluntariatului este poate printre cele mai folositoare pentru tot restul vieții. Puteți merge la un cămin de bătrâni pentru a le duce flori, fructe sau o prăjitură preparată în casă, puteți merge la un adăpost de animale pentru a spăla castroanele în care li se oferă mâncarea sau pur și simplu puteți face curățenie în grădina blocului. Sau puteți face cumpărăturile unui vecin în vârstă care se deplasează greu.
Mișcare în aer liber
Orice formă de mișcare în aer liber este binevenită. De la jocul cu mingia la mersul cu bicicleta sau rolele, de la săriturile pe trambulină la alergare, toate sunt apreciate de cei mici.
Puzzle home made
Printați color mai multe fotografii de familie și tăiați-le în bucățele. Nu e nevoie ca acestea să aibă exact forma pieselor de puzzle. Simplificați puțin lucrurile, pot fi doar pătrate. Copiii adoră acest gen de activitate, mai ales dacă se află și ei în respectivele imagini!