Învață cum să te cerți constructiv și poate că data viitoare nici nu va mai exista motiv de ceartă pe aceeași temă.

Urăști conflictele și nu îți place să te cerți. Preferi să taci și să ții în tine, numai să fie liniște și pace. Știai că nu procedezi tocmai bine, întotdeauna? Nici pentru tine, nici pentru ceilalți. Învață cum să te cerți constructiv și poate că data viitoare nici nu va mai exista motiv de ceartă pe aceeași temă.

 

La nervi omul spune vrute și nevrute. Spune lucruri pe care mai apoi le regretă, însă ce a fost spus rămâne spus. Unii ne certăm de nevoie, alții de plăcere. Diferența este uriașă între cele două tipuri de scandaluri. Cel puțin în cuplu, atâta vreme cât partenerii continuă să se respecte, o mică ceartă nu este o amenințare la adresa relației. Chiar și așa, dacă afli cum să te cerți constructiv și cum să administrezi conflictele, acestea vor deveni la un moment dat o metodă de rezolvare a unor situații și probleme apărute între voi.

Cum să te cerți constructiv

Nu mă miră că zâmbești dacă îți spun că cearta are și beneficii. Și nu este vorba doar despre descărcarea de tensiune care are loc ci și de urmările ei. Ia citește!

Întărește relația prin creșterea încrederii

Luptele constructive, în limitele care permit exprimarea emoțională, fără abuzuri (nici verbale, nici fizice!), consolidează o relație. După ce fiecare și-a expus punctul de vedere și furtuna se risipește iar apele se limpezesc, amândoi veți vedea lucrurile mult mai clare. Evitând confruntarea pe o anumită temă, nu îi veți găsi niciodată rezolvarea. Ținute sub preș, problemele nu își găsesc singure soluții. Exprimă-te, spune ce ai de spus, iar dacă celălalt vine cu contraargumente solide, recunoaște când are dreptate. Nu o ține pe-a ta numai din ambiția de a avea tu dreptate. Dacă veți trece împreună printr-o astfel de furtună, dacă îi veți supraviețui, veți ieși din ea mai rezistenți în fața situațiilor tensionate și cu mai multă încredere unul în celălalt.

Te vei simți mai bine

Exprimându-ți sentimentele te eliberezi de tensiune, anxietate și frică. Dacă îți vei înăbuși emoțiile, în timp acest lucru va duce la o rigiditate a minții, trupului și sufletului. Și cum emoțiile declanșează și resorturi fizice, să nu te miri că te trezești într-o bună zi că ai ulcer. Sigur nu vrei asta!

Creștere intimitatea

Luptele ne spun ce este important pentru partenerul nostru, ce nu îi place, ce-și dorește, care îi sunt limitele și cât de flexibile sunt, ce îl doare și ce poți face ca să se simtă mai bine. Descoperirea tuturor acestor aspecte generează o mai mare intimitate și o apreciere mai profundă a celuilalt. Cearta nu este întotdeauna ceva rău, este o cale de a descoperi lucruri pe care nu le știai, și de a putea pe viitor să eviți discuțiile inutile în contradictoriu.

Îți poate modela caracterul

Cearta este asemănătoare cu procesul prin care se călește oțelul. La început, acesta nu are flexibilitate. Dar pe măsură ce este încălzit, îndoit și modelat, se poate obține din el chiar și un obiect de artă. O sabie de samurai, de exemplu… Așa este și cu cearta: te va învăța să îl asculți și pe celălalt, să îi dai dreptate dacă are, să ai răbdare. Să arăți că îți pasă și de el, însă fără a-ți neglija propriile nevoi.

„Legile conflictului”

Chiar și o ceartă cu scântei poate fi o ceartă constructivă. Important este să nu pui toată patima de care ești în stare, să îți păstrezi calmul, logica și argumentele. Să explici (și de două ori) ce te nemulțumește și ce soluții vezi tu. Să îl asculți și pe celălalt și să încercp să îl înțelegi. Și dacă peste toate acestea mai poți presăra și un praf de umor… atunci cearta va fi mai degrabă o dezbatere. Cu doi câștigători.

My title page contents