Care sunt cele mai frecvente afecțiuni mintale ale copiilor? Tulburările mintale în rândul copiilor sunt descrise drept modificări grave ale modului în care copiii învață, se comportă sau își gestionează emoțiile.
Ceea ce provoacă stres și probleme pe parcursul zilei.
Cele mai frecvente afecțiuni mintale ale copiilor:
- Cele mai frecvente tulburări psihice din copilărie sunt: anxietatea, depresia și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD);
- Deși mai puțin frecvente, tulburările de dezvoltare și tulburările psihotice la copii pot avea un impact pe viață asupra copilului și a familiei sale;
- Indiferent de vârstă, nu există nici o cauză unică pentru boala psihică la copii;
- Pe lângă simptomele specifice fiecărei tulburări mintale, copiii cu o boală psihiatrică pot prezenta semne specifice vârstei și stării lor de dezvoltare;
- Pentru a se stabili diagnosticul de boli mintale la copii, aceasta implică combinarea evaluărilor medicale, dezvoltării și sănătății mintale.
Toate afecțiunile mintale ale copiilor:
- Anxietate;
- Depresie;
- Tulburare opozițională (ODD);
- Tulburare de conduită (CD);
- Tulburare de deficit/atenție/hiperactivitate (ADHD);
- Sindromul Tourette;
- Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC);
- Tulburarea de stres posttraumatică (PTSD);
- Alte condiții și îngrijorări care afectează învățarea, comportamentul și emoțiile copiilor includ dizabilități de învățare și dezvoltare, autism și factori de risc, cum ar fi consumul de substanțe și vătămarea de sine.
Afecțiuni mintale ale copiilor. Care sunt simptomele și semnele bolii psihice la copii?
Copiii cu boli mintale pot experimenta simptomele clasice ale tulburării lor specifice, dar pot prezenta și alte simptome, inclusiv:
- performanțe școlare slabe;
- plictiseală persistentă;
- se plâng frecvent de simptome fizice, cum ar fi durerile de cap și durerile de stomac;
- probleme de somn și/sau apetit precum prea mult sau prea puțin somn, coșmarurile sau somnambulismul;
- comportamente neconforme sau agresive; și mai multe comportamente ce prezintă risc și/sau care arată mai puțin îngrijorare pentru propria lor siguranță.
Care sunt cauzele și factorii de risc pentru afecțiuni mintale la copii?
Conform specialiștilor, astfel de tulburări la copii nu au o singură cauză definitivă. Mai degrabă, persoanele cu aceste boli tind să aibă o serie de factori de risc biologic, psihologic și de mediu care contribuie la dezvoltarea lor. Biologic, bolile mintale tind să fie asociate cu niveluri anormale de neurotransmițători, precum serotonina sau dopamina din creier. O scădere a dimensiunii unor zone ale creierului, precum și o activitate crescută în alte zone ale creierului.
Se crede că există cel puțin o contribuție parțial genetică la faptul că copiii și adolescenții cu un părinte bolnav mintal. Șansele sunt de până la patru ori mai mari să dezvolte ei înșiși o astfel de boală.
Factorii de risc psihologic pentru boli mintale la copii includ stima de sine scăzută, imagine corporală slabă, tendința de a fi extrem de autocritici. De asemenea, aceștia se simt neputincioși când se confruntă cu evenimente negative. Tulburările mentale ale adolescenților sunt asociate oarecum cu stresul, modificărilor corporale, incluzând hormonii fluctuați ai pubertății, precum și ambivalența adolescenților față de o independență crescută și schimbări în relațiile lor cu părinții, colegii și alții.