Pe lângă bucuria că ești însărcinată mai este și îngrijorarea pentru sănătatea bebelușului din burtică. Și una și cealaltă sunt firești. Sigur te-ai întrebat ce boli îi poți transmite copilului tău. Acum afli și răspunsul.
Pentru o mamă în așteptarea copilului său agenții patogeni sunt o preocupare frecventă. Atât în timpul sarcinii, la naștere sau la scurt timp după aceasta, bebelușului îi pot fi transmise infecții. Acestea pot provoca avorturi, malformații sau infecții postnatale. Ce boli îi poți transmite copilului tău? Toxoplasmoză, hepatită B, varicelă, rubeolă, herpes, gonoree, tuse convulsivă, sifilis, chlamydia…
Ce boli îi poți transmite copilului tău
Determinarea stării imune a mamei poate ajuta la estimarea riscului de infecții primare și la evitarea surselor de infecție. Acest lucru poate fi realizat prin testul TORCH. Iată care sunt infecțiile care pot fi transmise de la mamă la făt și cum îl afectează pe acesta.
Toxoplasma gondii (Toxoplasmoză)
Toxoplasmoza este o boală infecțioasă, transmisă de un parazit. Acesta poate fi transmis la om prin contactul cu fecalele pisicilor infectate sau prin consumul de carne crudă sau lapte. Aceste surse de infecție trebuie evitate în timpul sarcinii, în cazul în care testarea arată că mama nu are anticorpi IgG împotriva parazitului.
Un rezultat pozitiv al testului, în schimb, indică o infecție anterioară, iar anticorpii oferă o protecție bună mamei și copilului împotriva viitoarelor infecții.
Rubeola și varicela
Rubeola și varicela sunt boli clasice al copilăriei. Cine le-a experimentat odată și-a construit o imunitate de bază de-a lungul vieții împotriva virusurilor. Acest lucru poate proteja și copilul nenăscut atunci când concentrația de anticorpi este suficient de mare. Prin urmare, o constatare pozitivă a anticorpilor ar trebui să fie susținută de o determinare cantitativă a titrului de IgG.
Dacă testarea relevă o lipsă de imunitate înainte de sarcină, vaccinarea împotriva rubeolei și varicelei este oportună. Dacă femeia este deja însărcinată, ar trebui să evite potențialele surse de infecție.
Tusea convulsivă
Pericolul pentru copil nu este infecția din timpul sarcinii, ci o infecție la scurt timp după naștere. Dacă eșantionul seric al gravidei nu arată niciun anticorp concentrat sau scăzut împotriva Bordetella pertussis, vaccinarea în timpul sarcinii sau după ar fi recomandată. De asemenea, și persoanele din preajma copilului ar trebui imunizate, pentru a-i crea un scut de protecție.
Citomegalovirus (CMV)
Infecțiile primare cu citomegalovirus trec adesea fără simptome clinice și rămân neobservate în majoritatea cazurilor, dar constituie un risc major pentru sănătatea copilului nenăscut. Dacă mama are anticorpi IgG specifici și poate fi exclusă o infecție acută, riscul de sănătate pentru copil va fi scăzut datorită efectului protector al anticorpilor materni. Cu toate acestea, dacă mama nu are imunitate împotriva CMV, riscul de infecție pentru nou-născut este mare după contactul cu un purtător al virusului.
Virusul Herpes simplex
Blisterele caracteristice herpesului constituie sursa principală de infecție. Odată contactată infecția, virusul persistă în interiorul celulelor afectate. Din când în când (și nu la toți purtătorii de virus), boala se poate manifesta. Cu ajutorul determinării anticorpilor, infecția persistentă poate fi diagnosticată. Un risc de infecție pentru copil există în timpul nașterii dacă mama suferă de herpes genital în acel moment. De asemenea, infecțiile după naștere sunt periculoase și pot duce la complicații severe.
Chlamydia trachomatis
Chlamydia trachomatis este unul dintre cei mai frecvenți agenți patogeni ai bolilor infecțioase cu transmitere sexuală care afectează tractul urogenital. Infecțiile trec adesea neobservate la femei. Cu toate acestea, bacteriile pot fi transmise copilului în timpul nașterii prin canalul de naștere infectat. Infecțiile sistemului respirator la bebeluș pot provoca pneumonii severe.
Un rezultat pozitiv al testului de anticorpi IgG înainte sau în timpul sarcinii poate indica fie o infecție trecută (inofensivă pentru copil), fie una acută sau chiar cronică. Acestea din urmă trebuie tratate până la naștere.
Sifilis
Agentul infecțios ai sifilisului – Treponema pallidum – poate fi transmis de la mamă la făt prin intermediul placentei și poate duce la avort și malformații ale bebelușului. Trebuie evitată infecția în timpul sarcinii. Sifilisul se transmite în primul rând prin contact sexual neprotejat, dar cu toate acestea orice contact cu mucoasele unei persoane infectate poate fi suficient.
Un rezultat pozitiv al anticorpilor IgG este un semn al unei infecții și trebuie specificat prin teste suplimentare. Sifilisul acut în timpul sarcinii trebuie tratat cât mai curând posibil. Anticorpii nu protejează împotriva reinfectării.