Cele mai bune vitamine pentru sistemul imunitar, un sistem complex. Cum funcționează sistemul imunitar, scutul nostru natural fundamental și ce vitamine trebuie să luăm pentru a-l susține?
Corpul nostru beneficiază de o imunitate înnăscută care îi permit să se apere de agresiunile externe și de agenții patogeni care ne colonizează corpul. În special, atunci când organismul întâlnește un agent infecțios, imunitatea dobândită face posibilă producerea de anticorpi specifici, mai eficienți împotriva acestui agent infecțios.
Cu toate acestea, acest sistem complex este fragil: stresul oxidativ, îmbătrânirea, diverse boli etc. pot provoca daune sistemului imunitar. Partea bună: există suplimente alimentare concepute pentru a-l sprijini și, prin urmare, pentru a contribui la buna funcționare a apărării corpului nostru. Descoperă cele mai eficiente vitamine pe care trebuie să ne bazăm!
Iată cele mai bune vitamine pentru sistemul imunitar, de care corpul nostru are nevoie:
Vitamina A
- esențială pentru țesuturi. Protejează pielea și vederea.
Surse de vitamina A: pește, unt, ouă, pepene verde, sparanghel, pepene galben, morcovi, cartofi dulci, varză, dovleac.
Vitamina D
- crește absorbția calciului și fosforului în favoarea oaselor și dinților.
Mai multe studii au arătat că un deficit de vitamina D este adesea legat de o creștere a infecțiilor respiratorii; în timp ce suplimentarea cu vitamina D ajută la reducerea acestor infecții.
Bătrânețea, obezitatea și lipsa soarelui în timpul iernii produc o deficiență relativă de vitamina D.
Deoarece vitamina D contribuie la funcționarea sistemului imunitar, optează pentru a lua un supliment de vitamina D3 5000 UI sau un spray de vitamina D3 UI 2000 pentru a reface stocurile pe timpul iernii!
Surse de vitamina D: legume, drojdii, somon, macrou, unt, brânză, ficat, ulei din ficat de cod, expunerea la soare.
Vitamina E:
- nu poate fi produsă de corpul nostru. Inhibă oxidarea grăsimilor nesaturate în țesuturi, stabilizarea membranelor celulare și, de asemenea, protejarea celulelor roșii din sânge. Are acțiune antioxidantă împotriva radicalilor liberi.
Surse de vitamina E: legume cu frunze verzi, cartofi, varză, ulei de semințe de in, ouă, ficat, lapte și unt, arahide și migdale.
Vitamina K:
- esențială pentru coagularea sângelui.
Surse de vitamina K: spanac, frunze de nap, varză de Bruxelles, mazăre, soia, cereale, miere, ulei din ficat de cod, ovăz, brânzeturi.
Vitamina C:
- esențială pentru sinteza colagenului, scade permeabilitatea pereților capilare, previne sângerarea, contribuie la formarea oaselor și dinților puternici. De asemenea, interacționează cu metabolismul acidului folic și facilitează absorbția fierului. Crește rezistența la infecții și este puternic antioxidantă.
Surse de vitamina C: citrice, broccoli, kiwi, căpșuni, ananas, banane, zmeură, roșii.
Vitaminele B au un rol foarte important în organism
Fiecare vitamină B îndeplinește o funcție specifică și diferită. Ele sunt importante pentru sistemul imunitar și pentru a contracara stresul. Vitaminele din seria B iau parte la procesele metabolice ale organismului și la producția de energie.
B1: combate insomnia, iritabilitatea, astenia si depresia.
Surse de vitamina B1: fructe uscate, lapte, spanac.
B2: reglează metabolismul carbohidraților, lipidelor și proteinelor, capacitatea antioxidantă.
Surse de vitamina B2: ouă, drojdie, brânză, legume, ficat, pește.
B3: antioxidant, protejează dermul.
Surse de vitamina B3: carne de vită, drojdie, grâu.
B5: acționează asupra funcțiilor importante pentru producerea de anticorpi și pentru formarea de noi celule.
Surse de vitamina B5: conopidă, mazăre, cartofi, ouă.
B6: intervine in metabolismul aminoacizilor.
Surse de vitamina B6: orez, cereale, soia, fructe.
B12: combate anemia.
Surse de vitamina B12: ouă, carne, pește.
Acid folic este implicat în sinteza de acizi nucleici și diviziunea celulară și este important pentru creșterea celulelor noi.
Surse de acid folic: toate legumele cu frunze verzi, drojdie, ouă, grâu.