5 beneficii ale consumului de spanac crud

Hai să descoperim împreună, 5 beneficii ale consumului de spanac crud! Spanacul, ca și alte legume de primăvară este bogat în vitamine, minerale și fitochimicale valoroase. Una dintre acestea este luteina, un pigment care se găsește în majoritatea legumelor cu frunze verzi.

De ce este spanacul atât de consumat? Spanacul este printre cele mai populare și consumate legume verzi din lume, deoarece este o sursă incredibilă de nutrienți esențiali.

Este o resursă naturală de vitamine, minerale, fibre și proteine care, fiind ingerate, ne pot îmbunătăți starea de sănătate și pot preveni sute de boli care afectează diferite părți ale corpului.

Spanacul poate fi găsit pe tot parcursul anului, proaspăt, congelat sau chiar conservat. Cu toate acestea, conținutul nutrițional variază în funcție de metoda de consum. Să aflăm de ce este mult mai bun spanacul consumat crud, menționând principalele beneficii!

Ce trebuie să știi despre caracteristicile spanacului?

Ca multe alte legume, spanacul este bogat în vitamine, minerale și fitochimicale valoroase. Una dintre acestea este luteina, un pigment care se găsește în majoritatea legumelor cu frunze verzi. Este un antioxidant care colaborează cu sistemul imunitar și posedă proprietăți antiinflamatorii.

Alte caracteristici ale spanacului sunt:

  • Este compus în cea mai mare parte din apă;
  • Conține puțini carbohidrați, dar o mulțime de proteine;
  • Frunzele de spanac verzi sunt bogate în vitamine și minerale, fiind o sursă bună de acizi grași Omega 3;
  • Conține săruri minerale, cum ar fi calciu, fier, potasiu, magneziu și fosfor.
  • Acestea conțin vitaminele A, C, E, K și B (inclusiv acidul folic).

De ce să mănânci spanac crud?

Conform cercetărilor făcute de către cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia, luteina este deosebit de benefică pentru sistemul cardiovascular, deoarece protejează sănătatea arterelor. Cu toate acestea, luteina se descompune în contact cu căldura. Deci, gătind spanacul, acesta își pierde majoritatea proprietăților. Din acest motiv, dacă vrei să beneficiezi de acțiunea de protecție oferită prin consumul de spanac asupra sistemului cardiovascular, va trebui să mănânci spanac crud.

Cercetătorii suedezi au calculat cât de mult se reduce luteina prin diferitele metode de gătit: fierbere, abur sau prin sotare.

În timpul studiului, cele mai mari cantități de luteină s-au găsit în shake-urile de spanac crude, în special cele preparate cu lapte (care pot fi înlocuite cu lapte vegetal). În timp ce, spanacul fiert avea o cantitate mai mică de luteină, mai ales când era gătit mai mult.

De ce să mănânci spanac crud: alte motive

Consumul de spanac crud este o modalitate bună de a asigura un conținut ridicat de vitamina C. De asemenea, spanacul crud are mai puține calorii decât atunci când este gătit și pare să păstreze mai bine calciul, care se pierde în mare parte în timpul gătitului.

Un alt avantaj al consumului crud de spanac are legătură cu palatabilitatea, deoarece menține gustul frunzei, plăcut în salate sau garnituri. palatabilitatea sau gustabilitatea este capacitatea unui aliment de a evoca un sentiment de plăcere atunci când este consumat, ceea ce este denumit și recompensă hedonică.

Iată 5 beneficii ale consumului de spanac crud:

1. Protejează creierul

Unele elemente găsite în spanac, cum ar fi potasiu, acid folic și alți antioxidanți, oferă beneficii neurologice atunci când sunt consumate în mod regulat.

Conform studiilor de neurologie, folatul previne boala Alzheimer. Acest lucru explică de ce spanacul este recomandat persoanelor cu risc ridicat de afectare cognitivă sau neuronală.

2. Ele ajută la combaterea anumitor tipuri de cancer

Spanacul conține mai multe elemente care par promițătoare în tratamentul și prevenirea anumitor forme de cancer. Substanțe precum folatul, tocoferolul și clorofilina intervin în diferite mecanisme utile pentru a contracara această boală.

3. Reglează tensiunea arterială

Spanacul este bogat în potasiu și sărac în sodiu. Această relație dintre cele două elemente este pozitivă pentru cei care suferă de hipertensiune arterială. Potasiul, de fapt, ajută la echilibrarea presiunii în timp ce sodiul o crește.

Datorită conținutului ridicat de potasiu, spanacul ajută la combaterea hipertensiunii arteriale.

4. Întărește oasele

Spanacul este o sursă buna de vitamina K, care acționează asupra retenției calciului în matricea osoasă, funcție care prezidează mineralizarea oaselor. Alte săruri minerale prezente în această legumă, inclusiv mangan, cupru, magneziu, zinc și fosfor ajută la formarea unor oase mai puternice.

Prin urmare, consumul de spanac ajută la prevenirea osteoporozei și protejează sănătatea dinților și a unghiilor.

5. Întărește mușchii

Un antioxidant găsit în spanac, coenzima Q10, joacă un rol important în sănătatea mușchilor. Întărește în special mușchii inimii, ajutând-o să pompeze sânge.

În cele din urmă, trebuie să ne amintim că spanacul, datorită tendinței de a forma oxalați, trebuie evitat de cei care suferă de artrită, osteoartrită, gută și colică renală. Și chiar dacă nu te încadrezi în aceste categorii, totuși, le poți consuma spanac în mod regulat fără probleme.

My title page contents